Kelet-európai milliárdosok vennék meg a Metro nagykereskedelmi láncot
Üzlet

Kelet-európai milliárdosok vennék meg a Metro nagykereskedelmi láncot

Portfolio
Egy cseh és egy szlovák milliárdos üzletember tulajdonában lévő cég vásárolná fel a Metro nagykereskedelmi láncot.
Az EP Global Commerce egy első lépésben már 2018 augusztusában 7,3 százalékos részesedést szerzett a német nagykereskedelmi láncban, a Metróban, és sokan már akkor arra számítottak, hogy a müncheni székhelyű vállalat további részesedést szerez majd a német cégben. A második lépésre közel egy évet kellett várni, most ugyanis az EP Global Commerce péntek este bejelentette, hogy fel akarja vásárolni a Metrót, és már ajánlatot is tett a vállalat részvényeseinek.

A tőrzsrészvenyekre 16, az elsőbbségi részvényekre 13,8 eurós ajánlatot tett az EP, a tőzsdén jegyzett Metro törzsrészvényeinek pénteki, 15,54 eurós záróárához képest 3 százalékos prémiumot jelent az ajánlat, ami 5,8 milliárd euróra értékeli a kereskedelmi láncot.

A Metro igazgatósága és felügyelőbizottsága a következő napokban alaposan kiértékeli az ajánlatot, és azt követően mond véleményt az EP tervéről, áll a Metro közleményében. A cég vezetése nem ajánlja, hogy a hivatalos állásfoglalásuk előtt a részvényesek a részvényeiket értékesítsék az EP-nek. (mondjuk, ha az ajánlati árhoz közel, több mint 30 százalékos pluszban nyitnak majd hétfőn a papírok akkor vélhetően sok részvényes, ha nem is az EP-nek, te tőzsdén valószínűleg eladja majd a papírjait)

Az EP Global 53 százalékban a cseh milliárdos, Daniel Kretinsky, 47 százalékban pedig a szlovák milliárdos, Patrik Tkac tulajdonában van. A két üzletember célja az, hogy a Metrót a megváltozott működési környezetben növekedési pályára állítsa. A tervekben nem szerepel üzletek bezárása vagy jelentősebb létszámleépítés. A 2017-ben a Metro Csoport feldarabolásával (Metro AG: nagykereskedelem, Ceconomy: elektronikai láncok, Saturn, Media Markt) létrejött Metro közel 150 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A Metro nagytulajdonosa a Haniel család, a Franz Haniel & Cie GmbH tulajdonában a részvények 15,2 százaléka van, a Meridian Stiftung 14,19 százalékos, a Beisheim Holding 6,56 százalékos, a Ceconomy pedig 6,39 százalékos tulajdonos, a közkézhányad 46,8 százalék.

A Metro az idei első negyedévben masszívan veszteséges volt, a problémákat a Real üzletlánc és az operáció okozza.

Címlapkép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

(Tellerreport)
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde