Fontos mérföldkő: már a Prémium kategóriában forognak az AutoWallis részvényei
Üzlet

Fontos mérföldkő: már a Prémium kategóriában forognak az AutoWallis részvényei

Portfolio
Kevesebb, mint öt hónappal új részvényeinek tőzsdei bevezetése után már a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában forognak az AutoWallis papírjai. A tőzsde autós vállalata tavasz óta szerepel a BUX és BUMIX indexekben, valamint az FTSE egyes indexeiben is. A kategóriaváltással tovább halad az AutoWallis májusban meghirdetett stratégiájának megvalósítása, melynek köszönhetően a vállalat organikus és akvizíciós úton robosztus növekedést érhet el a következő tíz évben azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen.

Már a Prémium kategóriában forognak az AutoWallis részvényei

Az AutoWallis menedzsmentje által tervezettnél hamarabb teljesítette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által meghatározott feltételeket a vállalat, így annak részvényei mától a tőzsde Prémium kategóriájában forognak.

Müllner Zsolt, a vállalat elnöke a Prémium kategóriába kerülés alkalmából a BÉT-en rendezett ünnepélyes kereskedésindító csengetési ceremónián elmondta, komoly eredménynek tartja, hogy az AutoWallis új részvényeinek februári bevezetését követően a társaság nem csak méretét tekintve tartozik a tőzsde vezető vállalatai közé, hanem most már a kategóriát és indexeket tekintve is, hiszen részvényeik mindössze két hónapon belül bekerültek a BUX és BUMIX indexekbe, és a mai naptól a Prémium kategóriába is.

Hozzátette, hogy ezzel tőkepiaci terveik megvalósításának induló szakasza zárult le, hiszen a vállalat májusban hirdette meg stratégiáját, melyben azzal számol, hogy 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatójává válik. Az elnök 2024-ig organikus növekedéssel a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) négyszereződésével, az árbevétel duplázódásával számol. A vállalat ugyanakkor akvizíciókat is tervez, melyek tovább javíthatják az eredményt, melyből osztalékfizetést is tervez a cég. Az AutoWallis növekedési terveinek megvalósítása során aktívan kívánja használni a nyilvános tőkepiac adta lehetőségeket, melyeknél alapfeltételként tekintenek az eddig elért eredményekre.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója az AutoWallis részvényeinek Prémium kategóriába történő felsorolása kapcsán elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsde számára is fontos mérföldkő az AutoWallis kategóriaváltása.

Egyre több tőkeerős magyar nagyvállalat választja ugyanis a BÉT-et növekedési platformként, amely így egyre nagyobb mértékben hozzá tud járulni a hazai cégek regionális terjeszkedéséhez, versenyképességének növekedéséhez.Fontos mérföldkő: már a Prémium kategóriában forognak az AutoWallis részvényei
A képen látható személyek balról jobbra haladva: Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója; Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke; Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója és Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója.

Fontos célkitűzés teljesült

Az AutoWallis június 12-én adta be a kérelmet a Budapesti Értéktőzsde részére, amelyben indítványozta, hogy a vállalat által kibocsátott és tőzsdei forgalomban tartott, "C" sorozatú törzsrészvények - a következő kategória felülvizsgálatot megelőzően, és lehetőleg 2019. június 25. napjával - átsorolásra kerüljenek a Standard kategóriából a Prémium kategóriába.

Az AutoWallis befektetési igazgatója, Székely Gábor a Portfolionak adott interjújában februárban kiemelte, hogy a társaságnak több tőkepiaci célkitűzése van, így az AutoWallis célja, hogy részvényei bekerüljenek a Prémium kategóriába, valamint a BUX és CECE indexekbe. Az AutoWallis részvényei márciusban bekerültek a BUX-indexbe és a BÉT vonatkozó feltételeinek teljesítése után most a társaság papírjai a Standard kategóriából a Prémium kategóriába kerülhettek át.

Így elmondható, hogy teljesítette egyik fontos célkitűzését a vállalat menedzsmentje.

Nagy növekedési sztorit és osztalékot is ígér az AutoWallis

A rövidtávú célok mellett nagyon fontos szerepet kap majd a közép- és hosszú távú stratégia megvalósítása is az AutoWallisnál, amelyet május közepén hirdetett meg a menedzsment. Ennek értelmében a vállalat robosztus növekedést tervez a következő tíz évben, célja, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen.

A vállalat menedzsmentje 2024-re a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint akvizíciók nélkül a tavalyi 65,5 milliárd forintos árbevételének több mint duplázásával számol, így az 142 milliárd forint lehet, míg akvizíciókkal közel háromszorozással, 187 milliárd forinttal kalkulál. Mindez a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt ennél is nagyobb ütemben növelheti: organikus növekedéssel az EBITDA közel a négyszeresére, 7,9 milliárd forintra, míg akvizíciókkal négy és félszeresére, 9,5 milliárd forintra ugorhat.

A társaság stabil eredménytermelő képessége megfelelő alapot jelent az osztalékfizetéshez, amit a vállalat akvizíciós és növekedési terveihez fognak igazítani. A vállalat a működésből származó eredmény egy részének visszaforgatása mellett kötvénykibocsátásra, valamint tőkebevonásra is épít, melyben az intézményi befektetőkre is számít.

Minderről részletesen beszélt nekünk Ormosy Gábor, az AutoWallis nemrég kinevezett vezérigazgatója néhány héttel ezelőtt:

Erősödik az árfolyam

Az AutoWallis jól teljesít kedden, a vállalat árfolyama közel 2,5 százalékot erősödött a hétfői záráshoz képest, így jelenleg 127 forinton forognak a társaság részvényei.

Fontos mérföldkő: már a Prémium kategóriában forognak az AutoWallis részvényei
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hologram vezető asszisztens