Üzlet

Magabiztos emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde

Portfolio
A folytatódó kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos beszámolókat kedvezően fogadták a befektetők, az európai tőzsdék emelkedtek hétfőn, a hazai részvényindex is erősödött, a BUX végül 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül 2,8 százalékos erősödésével az OTP teljesített a legjobban.

Felpattant az OTP, emelkedéssel zárta a hétfői napot a BUX

Emelkedéssel zárta a hét első napját a magyar tőzsde, a BUX 339 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítettek. Az OTP felpattant, a bankpapír 2,8 százalékos erősödés után 11 620 forinton zárt, míg a Richter 0,7 százalékos emelkedést követően 5 270 forinton búcsúzott a hétfői kereskedéstől. A Mol mindemellett 1,1 százalékos esés után 3 118 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb, a telekomcég papírjai 420,5 forinton fejezték be a hétfői kereskedést.


Új történelmi csúcson az S&P500

A hétvégi, G20-as csúcson bejelentették, hogy újraindulnak az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai, Donald Trump továbbá ígéretet tett arra, hogy amíg zajlanak a kereskedelmi egyeztetések, addig nem emeli a kínai importáruk vámját. A folytatódó kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos híreket kedvezően fogadták a befektetők, a pozitív részvénypiaci hangulatban az európai tőzsdék is emelkednek, a tengerentúli tőzsdék is erősödéssel vágtak neki a hét első napjának, a hétfői piacnyitástól távolodva a Dow 0,9 százalékkal került feljebb, a Nasdaq 1,5 százalékot emelkedett, míg az S&P500 új történelmi csúcsra emelkedett a hétfői piacnyitás után, az S&P500 1 százalékkal került feljebb.


Emelkednek a régiós részvényindexek

Az irányadó európai tőzsdék emelkedésével párhuzamosan a régiós részvényindexek is emelkednek, a prágai tőzsde 0,5 százalékos erősödése mellett a lengyel WIG 1,1 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 1,2 százalékot emelkedett. A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 6,1 milliárd forintos forgalom 262 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. A BUX komponensei közül az OTP és az Opus részvényei teljesítenek ma a legjobban.


Szárnyal a FuturAqua

Nagyot emelkedett a FuturAqua árfolyama, a társaság részvényei 7,3 százalékkal került ma feljebb. A FuturAqua ma jelentette be, hogy a társaság július 29-én 14 órakor tartja majd rendkívüli közgyűlését, ahol a részvényesek többek között az igazgatósági taggal kapcsolatos döntés mellett a FuturAqua tájékoztatja a közgyűlést a társaság által kibocsátani tervezett Watereum kriptovalutáról.


Egy sokkal mozgalmasabb időszak jöhet az Opusnál

Mozgalmasabb időszak következik az Opusnál a beolvadás lezárultával - mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Mészáros Beatrix, az Opus igazgatóságának elnöke. Beruházások, akvizíciók jöhetnek, osztalékot pedig majd akkor fognak fizetni, ha az nem veszélyezteti a növekedési terveiket. Tovább a cikkhez

Nagyot emelkedett az OTP

A múlt héten az OTP esése begyorsult, a tavaly októberi rali kezdőpontjára és az áprilisi történelmi maximumra húzott Fibonacci kiterjesztés alapján az árfolyam múlt kedden az 50 százalékos Fibonacci szint alá került, majd az OTP a 200 napos mozgóátlagot is letörte. Azonban az RSI indikátor túladott tartományba érkezett meg, ami előrevetítette egy esetleges felpattanás lehetőségét. A G20-as csúcsot követő kedvező részvénypiaci hangulatban az OTP is emelkedéssel vágott neki a napnak, a túladott tartományban járó bankpapír felpattant, az OTP 2 százalékkal került ma feljebb. Ellenállást a 11 590 forintnál található 200 napos mozgóátlag, és a 11 627 forint közelében található, 50 százalékos Fibonacci szint jelent majd a későbbiek folyamán.


Felpattant az Enefi

Az Enefi részvényeinek kereskedését csütörtök reggel egészen a pénteki nap végéig felfüggesztették, mivel a társaság olyan bejelentést kívánt közzétenni, ami a cég részvényeinek árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja. A bejelentés péntek délután megérkezett, az Enefi többek között új alapstratégiáról döntött, amelynek elfogadásáról a társaság augusztus 8-ára összehívott, rendkívüli közgyűlése határozhat majd. A pénteki bejelentés után az Enefi árfolyama napi limittel emelkedik hétfő délelőtt.


Emelkedik az Opus árfolyama

Sikeresen lezajlott a Konzum és az Opus összeolvadása, a társaságok igazgatósága a Konzum és az Opus részvények átváltását 2:1 arányban határozta meg. Ennek értelmében a Konzum befektetői 2 darab részvényért 1 darab Opus-részvényt kaptak, amennyiben a Konzum beolvadását követően részt kívántak venni az új részvénytársaságban. A jogutód társaság részvényei tervezetten július 1-től, vagyis mától foroghatnak a Budapesti Értéktőzsdén. A Budapesti Értéktőzsde korábban az Opus és a Konzum összeolvadásából származó részvények tőzsdei bevezetésével kapcsolatban arról adott ki tájékoztatást, hogy a BÉT az Opus 165 261 574 darab, egyenként 25 forint névértékű törzsrészvényeit 2019. július 1. napjával a tőzsdei kereskedésbe bevezeti, ezt követően az Opus tőzsdére bevezetett értékpapírjainak mennyisége 536 384 476 darabról 701 646 050 darabra változott. Az összeolvadásnak köszönhetően hatalmasra nő az új Opus, a Budapesti Értéktőzsde egyik meghatározó vállalatává válik. Az új Opusnak a magyar gazdaság stratégiailag legfontosabb ágazataiban lesznek jelentős befektetései. Természetesen a menedzsment korábban adott előrejelzést a 2019/2020-ra várható árbevételre és profitra is, eszerint 795 millió euró (durván 255 milliárd forint) bevételre és 142 millió euró (durván 45 milliárd forint) EBITDA-ra számítanak. A korábbi tervek szerint most, hogy lezárult az összeolvadás folyamata, újabb külföldi befektetőknek mutathatják be a vállalatcsoportot. Ezt követően pedig várhatóan ősszel kilép az új Opus a nemzetközi befektetői piacra, vagyis az első tranzakcióra már az idei második félévben sor kerülhet. Az ebből befolyó friss pénzeknek köszönhetően pedig folytatódhat a növekedési sztori az új Opusnál, a menedzsment ugyanis korábban úgy nyilatkozott, hogy amíg az összeolvadási folyamat le nem zajlik, nincs értelme nagyobb felvásárlásoknak. Elárulták azt is, folyamatosan keresik az akvizíciós lehetőségeket, de annak hatására, hogy kizárólag nagy horderejű üzleteket akarnak megvalósítani, sokkal hosszabb tárgyalási folyamatokat kell végigcsinálniuk. Az Opus emelkedéssel vágott neki a hétfői kereskedésnek, a társaság részvényárfolyama 3,7 százalékkal került ma feljebb.


Emelkednek az európai tőzsdék a G20-as csúcs után

Emelkedéssel fejezték be a hét utolsó napját a tengerentúli tőzsdék, miután a piaci szereplők a hétvégi G20-as csúcs eredményeire vártak, a nap folyamán jól teljesítettek a bankrészvények, miután mind a 18 megvizsgált amerikai nagybank átment a Fed idei stressztesztjének második körén. A Dow végül 73 pontos emelkedés mellett 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját. Bár a júliusi japán és a kínai beszerzési menedzserindexek is gyengék lettek, azonban a hangulat ennek ellenére is jó volt, miután a befektetők a hétvégi G20-as csúcs eredményeire fókuszáltak. A G20-as csúcson bejelentették, hogy újraindulnak az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai. Donald Trump továbbá ígéretet tett arra, hogy amíg zajlanak a kereskedelmi egyeztetések, addig nem emeli a kínai importáruk vámját, az elnök kiemelte, hogy Kína ígérete szerint több amerikai mezőgazdasági terméket vásárol. Donald Trump szerint a Huawei amerikai beszállítói folytathatják majd tevékenységüket, míg az elnök szerint a kereskedelmi minisztérium munkatársai ezen a héten megvitatják, hogy lekerül-e a Huawei a feketelistáról. A Nikkei 2,1 százalékos erősödése mellett a sanghaji tőzsde 2,2 százalékkal került feljebb, míg a hongkongi tőzsde zárva tartott. Az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos bejelentés után az európai tőzsdék is emelkedéssel vágtak neki a hét első napjának, a hétfői piacnyitástól távolodva a CAC40 1,1 százalékkal került feljebb, a milánói tőzsde 1 százalékot erősödött, míg a DAX 1,6 százalékot emelkedett.


Emelkedéssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén

Emelkedéssel indul a hét első napja a magyar tőzsdén, a BUX 150 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,9 százalékos erősödése mellett a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot emelkedett. A negatív kivételt a Mol jelentette, az olajvállalat részvényei 0,3 százalékkal kerültek lejjebb a hétfői piacnyitás után.


A folytatódó kereskedelmi tárgyalások támogatják a tőzsdéket

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárult a pénteki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, miután a piaci szereplők a hétvégi G20-as csúcsra vártak, a nap folyamán jól teljesítettek a bankrészvények, miután mind a 18 megvizsgált amerikai nagybank átment a Fed idei stressztesztjének második körén. A Dow végül 73 pontos emelkedés mellett 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

Eséssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 161 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Mol és a Magyar Telekom stagnált, az olajcég részvényei 3152 forinton zártak, míg a telekomcég papírjai 421 forinton búcsúztak a hét utolsó napjától. Az OTP 0,9 százalékos esés után 11 300 forinton zárt, míg a Richter 0,3 százalékos esés után 5235 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A befektetők a hétvégi G20-as csúcstalálkozó eredményeire vártak, az oszakai csúcson bejelentették, újraindulnak az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásai. Donald Trump továbbá ígéretet tett arra, hogy amíg zajlanak a kereskedelmi egyeztetések, addig nem emeli a kínai importáruk vámját, az elnök kiemelte, hogy Kína ígérete szerint több amerikai mezőgazdasági terméket vásárol. Donald Trump szerint a Huawei amerikai beszállítói folytathatják majd tevékenységüket, míg az elnök szerint a kereskedelmi minisztérium munkatársai ezen a héten megvitatják, hogy lekerül-e a Huawei a feketelistáról. A kereskedelmi tárgyalások újraindulását jól fogadták a befektetők, a Nikkei 2,2 százalékos erősödése mellett a sanghaji tőzsde 2 százalékkal került feljebb, míg a hongkongi tőzsde zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek 1 százalékot meghaladó pluszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 196 pontos emelkedése 1,6 százalékos erősödést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A befektetők a ma beérkező makroadatok mellett a G20-as csúcstalálkozó eredményeire reagálnak majd, az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásai mellett Donald Trump azt is bejelentette, hogy amíg zajlanak a kereskedelmi egyeztetések, addig nem emeli a kínai importáruk vámját.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn az MNB az első negyedéves pénzügyi számláit teszi közzé, a hazai feldolgozóipar júniusi beszerzési menedzserindexét is a hét első napán publikálják. Németországból a júniusi munkanélküliségi statisztikák mellett Németországból és Franciaországból a júniusi, feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek végleges értékeit teszik közzé.A folytatódó kereskedelmi tárgyalások támogatják a tőzsdéket

Mi történt eddig a tőzsdéken?A folytatódó kereskedelmi tárgyalások támogatják a tőzsdéket
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bika wall street index tőzsde