Ha a cégek nem lépnek, nem lesz változás: miért fontos a sokszínűség a munkahelyeken?
Üzlet

Ha a cégek nem lépnek, nem lesz változás: miért fontos a sokszínűség a munkahelyeken?

Portfolio
Napjaink egyik égető gazdasági kérdése a munkaerőhiány, aminek megoldását az is nehezíti, hogy sok nő nem tud visszatérni a munkaerőpiacra - jellemzően egy gyermekszületés miatti karrierszünet után. Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR Vezérigazgató-helyettese szerint a munkaerőhiányra a kismamák egy olyan utánpótlást képeznek, ami megoldást jelenthet. A szakember azt is kiemelte, hogy a sokszínű, nyitott csapatok amellett, hogy az innovációt és a kreativitást növelik, nagymértékben hozzájárulnak a szervezetek pénzügyi sikerességéhez is.
Becslések szerint világszerte 55 millió olyan nő nem tér vissza a munkába egy karrierszünet után, aki értékes szakmai tudással és vezetői tapasztalattal rendelkezik. Szakemberek szerint ez tulajdonképpen egy elvesztegetett lehetőség a nők és a globális gazdaság számára egyaránt. Nemzetközi viszonylatban Magyarországon kiugróan alacsony a kisgyermekes anyák munkavállalása, nemcsak az OECD-átlaghoz, hanem a szomszédos országok átlagához képest is. Dániában a legmagasabb ez az arány, meghaladja a 80%-ot, de Svédország, Szlovénia, Hollandia és Ausztria is szorosan követi a dánokat. A lista legalján Görögország és Magyarország szerepel, 50% körüli aránnyal. Szintén figyelemre méltó hazánkban a részmunkaidőben dolgozó anyák 5% körüli aránya, ami az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között.

A legtöbb európai országban persze teljesen mások az anyák munkavállalásával kapcsolatos szabályok. Több helyen csak fél évig maradhatnak otthon a gyermekükkel, amihez képest bizonyos szempontból családbarátabbnak tűnhet a Magyarországon igénybe vehető, akár 3 éven át járó fizetett szülési szabadság. Közben azonban komoly nehézséget okoz, hogy a nők a több éves kihagyás után nem, vagy nehezen tudnak visszatérni a munka világába, és ez sok esetben visszatartja őket a gyermekvállalástól.

Jellemzően minél magasabb a gyermekek száma, annál alacsonyabb az anyák foglalkoztatási rátája.

Ez annak ellenére is így van, hogy az utóbbi években család- és foglalkoztatás-politikai eszközökkel is igyekeznek segíteni őket a munkaerő-piaci reintegrációban. Ilyen volt a gyed extra bevezetése 2014-ben, amelynek egyik eleme, hogy ha a szülő visszamegy dolgozni, a munkabére mellé megkapja a gyedet is, vagyis most már az ellátás mellett is lehet legálisan munkát vállalni. Persze ennek a széleskörű igénybevételéhez arra is szükség van, hogy minél több családbarát munkahely várja a munkavállalókat.

Ha a cégek nem lépnek, nem lesz változás

Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR Vezérigazgató-helyettese szerint gazdaságilag nem fenntartható, hogy sok nő nem tud visszatérni a munkaerőpiacra - jellemzően egy gyermekszületés miatti - karrierszünet után. A szakember a Portfolio-nak elmondta: a cégeknek biztosítaniuk kell, hogy a nők minél kényelmesebben és gyorsabban visszatérhessenek a munkaerőpiacra, a Vodafone-nál például keresik a kismamák számára a részmunkaidős lehetőségeket.

Akkora munkaerőhiány van, és olyan nehéz a munkaerő megtartása, hogy a kismamák egy olyan utánpótlást képeznek, ami megoldást jelenthet erre a problémára.

- tette hozzá Tóth Zsuzsanna.

A HR vezető példaként említette azt is, hogy a cég felsővezetésében négy női menedzser dolgozik, közülük mindenkinek van családja és gyerekei, ezzel is szeretnének egyfajta irányt mutatni a fiatal munkatársaknak, hogy lehet felsővezető is az, aki közben családot alapít és gyerekeket nevel.

A nyitottság gazdaságilag is célravezető

Sok cég felismerte mára, hogy a hatékonyság kulcsa az, hogy minél több szemszögből nézzenek a csapatok egy adott problémákra, ehhez pedig a szülési szabadságról visszatérő kismamákon túl a társadalom minden rétegére szükség lehet.

Ha a cégek nem lépnek, nem lesz változás: miért fontos a sokszínűség a munkahelyeken?
Tóth Zsuzsanna Fotó: Vodafone Magyarország
"Azt látom, hogy a munkavállalók számára fontos, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön, amihez színes, nyitott, tehetséges légkörre van szükség. Ennek egyik alapfeltétele az, hogy az adott cég egyenlő esélyeket kínáljon tekintet nélkül a származásra, nemzetiségre, kulturális háttérre, szexuális irányultságra, nemi identitásra, életkorra, családi állapotra, hátrányos helyzetre, politikai- vagy vallási meggyőződésre. Ha egy munkavállalónak nap, mint nap azzal kell foglalkoznia, hogy titkolózzon, vagy más képet mutasson magáról, mint amilyen valójában, az a hatékonyság rovására megy" - magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A nyitott vállalati kultúra egyik alappillérét jelenti, hogy a munkáltató csak a teljesítményt nézi és minden munkavállaló elfogadja a másikat. Azaz a vállalat mindenkihez szól és mindenkit vár, aki rendelkezik megfelelő szakmai tudással, tehetséges, és hajlandó folyamatosan tanulni.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Vodafone Magyarország támogatta.

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street