Átfogó kutatás készült a Huawei alkalmazottainak hírszerzési kapcsolatairól (2.)
Üzlet

Átfogó kutatás készült a Huawei alkalmazottainak hírszerzési kapcsolatairól (2.)

Portfolio
Mélyebb kapcsolat van a Huawei okostelefongyár és a kínai katonai hírszerzés és titkosszolgálatok közt, mint azt a mobilvállalat korábban beismerte - állítja Christopher Balding, a Fulbright University Vietnam professzora, valamint a londoni Henry Jackson Society thinkthank, akik Huawei-alkalmazottak önéletrajzait elemezték.
"A kulcsfontosságú középvezetőknek a Huaweinél komoly hátterük van a hírszerzési és katonai szervezetekkel való együttműködésben. Egyes alkalmazottak összeköthetőek konkrét hackertámadásokkal és ipari kémkedéssel, melynek nyugati vállalatok voltak a célpontjai" - állítja a tanulmány.

A Huawei több nyugati kormány tiltólistájára került, miután azzal vádolták meg a céget, hogy a kínai titkosszolgálatokat segíti kémkedni készülékeikbe telepített "hátsó bejáratok" segítségével. A Huawei továbbra is minden vádat tagad.

Az önéletrajzokhoz a kutatók nyilvánosságra került online adatbázisokon keresztül jutottak hozzá. Egy életrajzban az áll például, hogy egyszerre a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyetemén tanított és a Huaweinél dolgozott egy alkalmazott, míg egy másik személy egyszerre egy állami hírszerzési intézménynél és a Huaweinél töltött be pozíciót. Állítólag ez a személy "olyan tevékenységet is végzett, amely információrögzítési technológia beszerelését írta körül Huawei-termékekbe."

Balding a tanulmányát úgy kommentálja, hogy "nincs arról információm, hogy közvetlenül megkérte a Huawei alkalmazottjait kínai állam, hogy kémkedjen. Csak azért mondom ezt, mert nincs hangfelvételem vagy e-mailem erről. Viszont azt el tudom mondani, hogy az életrajzok említenek információelfogást és azzal is tisztában vagyunk, hogy a Huawei alkalmazottja kettős pozíciót töltött be a Népi Felszabadítási Hadsereg stratégiai támogatási egységében, amely az elektronikai és nem hagyományos hadviselésért felel."

A Huawei a tanulmányra úgy reagált, hogy nem tudják az életrajzok hitelességét megerősíteni és állítólag szigorúan elvárják alkalmazottaiktól, hogy mire a vállalatnál munkába állnak, minden kapcsolatukat megszüntessék a hadsereggel és a kormánnyal.

(CNBC)

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Huawei az alábbi állásfoglalást küldte nekünk:

"Előzetes vizsgálata alapján a Huawei Technologies nem tudja megerősíteni a Christopher Balding professzor által idézett, úgynevezett "Huawei-alkalmazott önéletrajzok" létezését, így az online megjelent információk hitelességét sem. A Huawei szigorú elvárásokat szab meg az olyan jelentkezők esetében, akik katonai vagy kormányzati háttérrel rendelkeznek. A felvételi folyamat szabályainak megfelelően ezeknek a jelentkezőknek igazolniuk kell, hogy megszüntették kapcsolataikat a hadsereggel vagy a kormányzattal. A kiberbiztonság és az adatvédelem mindig is fontos volt és marad is a Huawei számára. A vállalat ezért háttérellenőrzéseket végez, és a munkavégzést megelőzően képzéseket tart azoknak a dolgozóknak, akik ügyfelek hálózataival és adatokkal foglalkoznak. A Huawei szabályai szerint ezeket a munkavállalói feladatokat az ügyfeleknek kell engedélyezniük és felügyelniük. Ennek a követelménynek köszönhetően a Huawei termékei és szolgáltatásai az elmúlt harminc évben világszerte jól szolgálták ügyfeleinket. Vállalatunk tisztában van azzal, hogy a digitális világban jelentős mértékű a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggály. Éppen ezért szívesen fogadunk szakmai és tényalapú beszámolókat a Huawei átláthatóságáról szóló vizsgálatokat illetően. Reményeink szerint a jövőben publikált tanulmányok kevesebb feltételezést és spekulációt tartalmaznak majd, mint Balding professzor feltevései."
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk