Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
Üzlet

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?

Portfolio
Az elmúlt évek számai alapján a T-Systems Magyarország eladásával a Magyar Telekom bevétele közel hatodával csökkenhet, profitja viszont nem változik érdemben.
Ma jelentették be, hogy a 4iG megvásárolja a Magyar Telekom informatikai leányvállalatát, a T-Systems Magyarországot. A Tranzakciót követően a Magyar Telekomnak főleg a bevételei lehetnek jóval alacsonyabbak, mint az elmúlt években, mivel azonban a T-Systems relatíve alacsony marzsokkal működött, a profithatás a bevételénél vélhetően jóval kisebb lesz.

Az alábbiakban az elmúlt évek számaiból dolgoztunk, és a Telekom számait tisztítottuk meg a T-Systems számaitól, az ezzel a módszerrel kapott számok csak egyfajta indikációt jelentenek arra nézve, hogyan változhatnak a Telekom számai.

Mekkora lesz a Telekom a T-Systems nélkül?

A T-Sytems tavaly a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adta, a leánycég teljes bevételét levonva a mostanihoz képest közel 17 százalékkal kisebb bevétel adódik a Telekomnál.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
A T-Systems rendkívül alacsony marzsokkal működött az elmúlt években, tavaly a cégcsoport EBITDA-jának csupán 3,5 százalékát adta a T-Systems.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
A csoport adózott eredményéhez sem tett hozzá sokat a T-Systems, a Magyar Telekom profitjának csupán 4,5 százalékát adta.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?

Mit veszít a T-Systems eladásával a Magyar Telekom?

  • Egyrészt egy éves szinten több mint 100 milliárd forintos céget veszítene, amely a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adja, és amely az elmúlt években a csoportszintű bevételek növekedésének nagy részét adta.
  • Pont az egyik legszexibb területen gyengül a Magyar Telekom pozíciója. Jászai Gellért a 4iG tervei kapcsán azt mondta, hogy az informatika és digitalizáció a leginnovatívabb iparág, amely robbanásszerű fejlődés előtt áll Magyarországon, valamint az egész kelet-közép európai régióban. Ez maga a jövő, a gazdaság új dimenziója.
  • Bár a T-Systems relatíve különálló egység a Magyar Telekomon belül, a vállalat nyilvánvalóan a Telekom működésére is hatással van, az IT-megrendelésekkel sok esetben távközlési megrendeléseket (és fordítva) is kaphatott a Telekom, ezektől a szinergiahatásoktól eleshet a Telekom.
  • Bár a T-Systems sok feladatot szervez ki alvállalkozóknak, a vállalatnál nagy értéket jelent az ott dolgozó többszáz fős IT-szakembergárda, főleg manapság nehéz a jó szakemberek megszerzése, a T-Systems felvásárlásával egyszerre rengeteg szakembertől válik meg a Telekom.

Mit nyer a Telekom?

A másik oldalon viszont a Telekom nyer is a T-Systems eladásával,
  • hiszen a vételárral befolyó összegből masszív fejlesztéseket hajthat végre, amire egyrészt azért van szüksége, hogy védje/megerősítse pozícióit a hirtelen nagyra növő versenytársakkal szemben (Digi+Invitel, Vodafone+UPC), másrészt az 5G-frekvenciák és az 5G-hálózatfejlesztés sem lesz olcsó mulatság,
  • a menedzsment figyelmét sem osztja meg a két egymástól nagyon különböző tevékenység (IT vs. távközlés),
  • és összességében egy nagyon alacsony marzsú tevékenységtől válik meg a Telekom.


Címlapkép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images
Orbán Viktor szelfi Róma
europaiunipopo
virgingalactic
tungsrammonusmarton
londonparlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
virgingalactic