Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
Üzlet

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?

Portfolio
Az elmúlt évek számai alapján a T-Systems Magyarország eladásával a Magyar Telekom bevétele közel hatodával csökkenhet, profitja viszont nem változik érdemben.
Ma jelentették be, hogy a 4iG megvásárolja a Magyar Telekom informatikai leányvállalatát, a T-Systems Magyarországot. A Tranzakciót követően a Magyar Telekomnak főleg a bevételei lehetnek jóval alacsonyabbak, mint az elmúlt években, mivel azonban a T-Systems relatíve alacsony marzsokkal működött, a profithatás a bevételénél vélhetően jóval kisebb lesz.

Az alábbiakban az elmúlt évek számaiból dolgoztunk, és a Telekom számait tisztítottuk meg a T-Systems számaitól, az ezzel a módszerrel kapott számok csak egyfajta indikációt jelentenek arra nézve, hogyan változhatnak a Telekom számai.

Mekkora lesz a Telekom a T-Systems nélkül?

A T-Sytems tavaly a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adta, a leánycég teljes bevételét levonva a mostanihoz képest közel 17 százalékkal kisebb bevétel adódik a Telekomnál.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
A T-Systems rendkívül alacsony marzsokkal működött az elmúlt években, tavaly a cégcsoport EBITDA-jának csupán 3,5 százalékát adta a T-Systems.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?
A csoport adózott eredményéhez sem tett hozzá sokat a T-Systems, a Magyar Telekom profitjának csupán 4,5 százalékát adta.

Hogy változik meg a Telekom a T-Systems eladásával?

Mit veszít a T-Systems eladásával a Magyar Telekom?

  • Egyrészt egy éves szinten több mint 100 milliárd forintos céget veszítene, amely a Magyar Telekom bevételeinek közel hatodát adja, és amely az elmúlt években a csoportszintű bevételek növekedésének nagy részét adta.
  • Pont az egyik legszexibb területen gyengül a Magyar Telekom pozíciója. Jászai Gellért a 4iG tervei kapcsán azt mondta, hogy az informatika és digitalizáció a leginnovatívabb iparág, amely robbanásszerű fejlődés előtt áll Magyarországon, valamint az egész kelet-közép európai régióban. Ez maga a jövő, a gazdaság új dimenziója.
  • Bár a T-Systems relatíve különálló egység a Magyar Telekomon belül, a vállalat nyilvánvalóan a Telekom működésére is hatással van, az IT-megrendelésekkel sok esetben távközlési megrendeléseket (és fordítva) is kaphatott a Telekom, ezektől a szinergiahatásoktól eleshet a Telekom.
  • Bár a T-Systems sok feladatot szervez ki alvállalkozóknak, a vállalatnál nagy értéket jelent az ott dolgozó többszáz fős IT-szakembergárda, főleg manapság nehéz a jó szakemberek megszerzése, a T-Systems felvásárlásával egyszerre rengeteg szakembertől válik meg a Telekom.

Mit nyer a Telekom?

A másik oldalon viszont a Telekom nyer is a T-Systems eladásával,
  • hiszen a vételárral befolyó összegből masszív fejlesztéseket hajthat végre, amire egyrészt azért van szüksége, hogy védje/megerősítse pozícióit a hirtelen nagyra növő versenytársakkal szemben (Digi+Invitel, Vodafone+UPC), másrészt az 5G-frekvenciák és az 5G-hálózatfejlesztés sem lesz olcsó mulatság,
  • a menedzsment figyelmét sem osztja meg a két egymástól nagyon különböző tevékenység (IT vs. távközlés),
  • és összességében egy nagyon alacsony marzsú tevékenységtől válik meg a Telekom.


Címlapkép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter