1100 fős leépítés az Opelnél
Üzlet

1100 fős leépítés az Opelnél

Portfolio
Több beruházást is végrehajtanak, hogy az Opel németországi gyártását továbbra is biztosítsák, ennek azonban ára van, több mint ezer munkahely szűnik meg a következő években.
Június végén állapodott meg az Opel menedzsmentje, a német üzemek vezetése és a szakszervezet arról, hogy hogyan biztosítsák a németországi gyártást. A megállapodás értelmében további beruházások várhatók a német üzemekben, aminek eredményeként 2021-től nem csak Insigniát, hanem újra Astrát is gyártanak majd, Kaiserslauternben egy acélformázó egységet és egy akkumulátorcella-üzemet is létrehoznak, Eisenachban pedig a következő hetekben már a Grandland X-ek gurulnak le a szerelősorokról.

A beruházásokkal párhuzamosan azonban masszív létszámleépítést hajtanak végre a német gyárakban, Rüsselsheimban végkielégítéssel, illetve korengedményes nyugdíjazással 600 fős létszámleépítés lesz, ezen felül a Handelsblatt információi szerint Kaiserslauternben 300, Eisenachban 200 dolgozót bocsátanak el, vagyis összesen 1100 fős leépítést hajtanak végre az Opelnél. A német lap értesüléseit az Opel megerősítette.

A francia PSA 2017 nyarán vásárolta meg az Opelt, akkor még 19 300 alkalmazottat foglalkoztatott Németországban a német autógyártónál, azóta csak Németországban 6800 fős leépítést hajtottak végre, vagyis a dolgozók több mint harmadától vált meg a francia tulajdonos. Az Opel vezetése azonban vállalta, hogy fiatalítást hajt végre, többek között a munkavállalók korengedményes nyugdíjazásával elsősorban az idősebb kollégáktól válnak meg, és helyükre, de más munkakörbe több száz fiatalt képeznek ki, így nettóban 6300 fős lesz az alkalmazotti létszám csökkenése. Két évvel ezelőtt világszerte még 38 ezer alkalmazottja volt az Opelnek, tavaly év végén pedig már csak alig 30 ezer, vagyis a leépítés nem csak a németországi üzemeket érinti.

Az elbocsátásokra részben azért van szükség, mert az Opelnél kifejezetten magasak voltak a költségek, a vállalat két évtizeden keresztül veszteségesen működött, részben a költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban tavaly már operatív szinten nyereséget termelt az Opel.

(Handelsblatt)


Címlapkép: Uli Deck/picture alliance via Getty Images
Orbán Viktor szelfi Róma
europaiunipopo
virgingalactic
tungsrammonusmarton
londonparlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
virgingalactic