Üzlet

Hiába fenyegetőzött Trump, elfogadta Franciaország a "Google-adót"

Portfolio
Donald Trump fenyegetőzései ellenére Franciaország parlamentjének szenátusa elfogadta a technológiai vállalatokat célzó bevételarányos adót, ami az olyan amerikai óriásokat érintheti, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.
A francia szenátus elfogadta ma azt a tervezetet, ami többek között a Google-t, az Amazont és a Facebookot adóztatja meg Franciaországban. A digitális adót technológiai vállalatok bevételeire vetik ki, az adó mértéke 3 százalék, a három óriásvállalattal együtt összesen 30 nagy céget érint, többségében amerikaiakat.

Egy nappal korábban a Trump kormányzat élesen bírálta a tervezett adót, azzal érvelve, hogy nem fair módon az amerikai vállalatokat támadja.

Franciaország szuverén, Franciaország maga dönti el a saját adótörvényeit. És ez továbbra is így lesz

- kommentálta az eseményeket a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire.

Hozzátette, hogy Amerika és Franciaország inkább kereshetné az együttműködést a fenyegetőzések helyett annak érdekében, hogy fair módon megadóztassák az internetes óriásokat. Szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálatot fog kezdeményezni arról, hogy a francia adó diszkriminatív-e és korlátozza-e az Egyesült Államok kereskedelmét. A vizsgálat eredményeként megtörténhet, hogy Amerika vámokat vagy korlátozásokat vezethet be Franciaország irányába, ami tovább mélyítheti a kereskedelmi háborút.

Az Amazon üdvözölte az amerikai kormány lépését, szerinte negatívan érinti az amerikai és a francia fogyasztókat, az adó rosszul van kitalálva és diszkriminatív. A tervek szerint az adó alá azok a vállalatok esnek majd, amelyek legalább 750 millió eurós bevételre tesznek szert a digitális szolgáltatásokból és ebből legalább 25 millió Franciaországon belül termelődik. A pénzügyminiszter becslései szerint évi 500 millió eurót hozhat az adó.

A Facebook, az Alphabet és az Amazon árfolyama nem reagált különösebben a hírekre, a három részvény mérsékelt, fél százaléknál kisebb pluszban tartózkodnak a papírok.
(CNBC)
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti Tőzsde