Üzlet

Hiába fenyegetőzött Trump, elfogadta Franciaország a "Google-adót"

Portfolio
Donald Trump fenyegetőzései ellenére Franciaország parlamentjének szenátusa elfogadta a technológiai vállalatokat célzó bevételarányos adót, ami az olyan amerikai óriásokat érintheti, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.
A francia szenátus elfogadta ma azt a tervezetet, ami többek között a Google-t, az Amazont és a Facebookot adóztatja meg Franciaországban. A digitális adót technológiai vállalatok bevételeire vetik ki, az adó mértéke 3 százalék, a három óriásvállalattal együtt összesen 30 nagy céget érint, többségében amerikaiakat.

Egy nappal korábban a Trump kormányzat élesen bírálta a tervezett adót, azzal érvelve, hogy nem fair módon az amerikai vállalatokat támadja.

Franciaország szuverén, Franciaország maga dönti el a saját adótörvényeit. És ez továbbra is így lesz

- kommentálta az eseményeket a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire.

Hozzátette, hogy Amerika és Franciaország inkább kereshetné az együttműködést a fenyegetőzések helyett annak érdekében, hogy fair módon megadóztassák az internetes óriásokat. Szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálatot fog kezdeményezni arról, hogy a francia adó diszkriminatív-e és korlátozza-e az Egyesült Államok kereskedelmét. A vizsgálat eredményeként megtörténhet, hogy Amerika vámokat vagy korlátozásokat vezethet be Franciaország irányába, ami tovább mélyítheti a kereskedelmi háborút.

Az Amazon üdvözölte az amerikai kormány lépését, szerinte negatívan érinti az amerikai és a francia fogyasztókat, az adó rosszul van kitalálva és diszkriminatív. A tervek szerint az adó alá azok a vállalatok esnek majd, amelyek legalább 750 millió eurós bevételre tesznek szert a digitális szolgáltatásokból és ebből legalább 25 millió Franciaországon belül termelődik. A pénzügyminiszter becslései szerint évi 500 millió eurót hozhat az adó.

A Facebook, az Alphabet és az Amazon árfolyama nem reagált különösebben a hírekre, a három részvény mérsékelt, fél százaléknál kisebb pluszban tartózkodnak a papírok.
(CNBC)
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944