Üzlet

Masszív veszteséggel sokkolt a Daimler

Portfolio
A Takata-légzsákok hibája miatti visszahívások és a dízelbotrány miatti költségek miatt masszív veszteség érte a Daimlert, a menedzsment az egész éves tervet is durván lefelé módosította. A cég vezetése a vártnál gyengébb várható idei eredményt azzal is magyarázza, hogy a lassan felfutó gyártás idén a különböző modellek elérhetőségét is befolyásolja, és a globális autópiac sem a korábban vártnak megfelelő mértékben bővül.
Közzétette előzetes második negyedéves számait a Daimler, a német autógyártó üzemi eredménye az egy évvel korábbi 2,6 milliárd euró profit után idén 1,6 milliárd euró veszteség lett, ami masszív negatív meglepetés, hiszen az elemzők 2,2 milliárd eurós pozitív eredményre számítottak.

Masszív veszteséggel sokkolt a Daimler
A nagyon gyenge második negyedéves számok után a menedzsment az egész éves célokat is lefelé módosította, és most már a tavalyi 11 milliárd eurós EBIT-nél jóval alacsonyabb operatív eredményre számítanak, miközben a tavalyinak nagyjából megfelelő eredményt jeleztek előre.

A menedzsment legfrissebb várakozása alapján
  • az idei üzemi eredmény jóval a tavalyi alatt alakul,
  • az autógyártó részlegnél (Mercedes-Benz Cars) a korábban előrejelzett 6-8 helyett a 3-5 százalékos sávban alakulhat az üzemi marzs
  • a Mercedes-Benz Vans szegmensben az üzemi marzs a mínusz 2-4 helyett mínusz 15-17 százalék lehet.


Masszív veszteséggel sokkolt a Daimler
Az eredmény romlásában többek között az is szerepet játszik, hogy a Takata légzsákok hibája utáni visszahívások miatt 1 milliárd euróval nő az emiatt megképzett céltartalék, de a dízelbotrány miatti eljárásokkal kapcsolatos költségek is 1,6 milliárd euróval terhelik az eredményt.

A mostani, egy hónapon belül már a második profitfigyelmeztetés a Daimlertől, először júniusban módosította lefelé a menedzsment a várakozását, míg korábban enyhén emelkedő operatív eredményre számítottak, júniusban már csak szinten maradó üzemi eredmény szerepelt a tervekben, most pedig már azt jelzi előre a menedzsment, hogy jelentősen csökken az autógyártó eredménye.

A Daimler árfolyama ma a profit warningra több mint 4 százalékot esett, ezzel az idén januári mélypont közelébe zuhant, és ha az a szint is elesik, akkor közel 6 éves mélypontra eshet a Daimler árfolyama.

Masszív veszteséggel sokkolt a Daimler
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_jo