Üzlet

Olcsó áram a jövőben?

Portfolio
Paks II. lehet a záloga az olcsó áramáraknak, és alacsony széndioxid kibocsátásnak. A Magyar Nemzet készített interjút Süli Jánossal, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel.
Néhány hete már elkezdődtek az új blokkok első felvonulási épületeinek építési munkálatai. Olyannyira bonyolult rendszer egy atomerőmű, hogy 300 ezer oldalas műszaki tervdokumentációt kell az építéshez létesíteni. Paks I. a terv szerint 50 éves működés után 2032-ben kerül leállításra, de addigra már a miniszter állítása szerint megfelelő tapasztalattal szeretnének rendelkezni az új blokkok üzemeltetése tekintetében.

Jelenleg az irányítástechnikai eszközök beszerzése van folyamatban, mely pályázatot nemrégiben tette közzé a Roszatom. Valószínűleg nyugati beszállító lehet a befutó, csakúgy mint a turbinagenerátor egység beszerzésénél, ahol a GE nyerte el a közbeszerzést.

Megtudhattuk a minisztertől, hogy az orosz hitelkeret csupán egy biztonsági védőháló, tehát ha olcsóbb finanszírozást találna az ország, akkor nem köteles lehívni. A hitelkeret meghatározott törlesztési időpontja módosításra kerülhet, a "kereskedelmi üzemkezdet" időpontjának eseményéhez kötnék.

A miniszter kijelentette, hogy az uniós gyakorlatnak megfelelően van kezelve, hogy az új blokkok mindenképpen megépüljenek. A megfelelő minőségű kivitelezést pedig a Paks II. Zrt és a nukleáris hatóság ellenőrzi.

Süli szerint Magyarország bölcsen döntött az atomenergia szerepének növeléséről, ugyanis versenyképes árakat, és alacsony széndioxid kibocsátást hozhat a lépés. A németeket hozta fel példának, akik főleg szén erőművekkel balanszírozzák ki a megújuló termelésüket. Állítása szerint egységnyi magyar áram előállítása 40%-kal kevesebb széndioxid kibocsátással jár, mint Németországban. Ráadásul a németek jelenleg majdnem háromszor annyit fizetnek az áram egységéért, mint a magyarok: 38 forint helyett 99 forintnyit.

Paks II. segítségével évente 17 millió tonna széndioxid kibocsátástól szabadulhatunk meg, mely annak fényében rengeteg, hogy a teljes közlekedési szektor emissziója 12 millió tonna évente, és az erdős területeink ezzel szemben csupán 6 millió tonna széndioxidot képesek évente elnyelni.

Brüsszel számításai szerint az új blokkok 7,35% profitot fognak termelni tulajdonosuknak, a magyar államnak. A miniszter véleménye szerint az új blokkok megépítésével csökkenhet Magyarország áramimportja, mely 2018-ban a teljes fogyasztás 31,6%-át tette ki. A tervek között szerepel, hogy Paksot okosvárossá transzformálják, óvodát, iskolát, egészségügyi intézményeket létesítenének, ezek melett renoválnák a tűzoltóságot és a rendőrséget.

A miniszter szerint a Duna élővilágát nem veszélyeztetik sem az aktuálisan működő blokkok, sem a jövőben építettek. Állítása szerint az új blokkok működése akkor is biztosítható lesz, ha a Duna vízhozama a tavalyi augusztusi minimum töredékére apadna.

Forrás: Magyar Nemzet
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_jo