Üzlet

Veszélyben az orosz olajexport?

Portfolio
Ukrajna jelentős mennyiségű kőolajat kezdett importálni az Egyesült Államokból. Európa is növeli amerikai nyersolaj behozatalát, versenyképes alternatívának találják az orosz Ural-lal szemben.
Ukrajnába júliusban megérkezett az első amerikai olajszállítmány. 80 000 tonna kőolaj landolt Odesszában, és a Kremchug finomítóba vette az irányt. Az Egyesült Államok jelenlegi orosz politikájával egybevág ezen lépés, amúgyis igyekszik Moszkvát nyomás alatt tartani. A közelmúltbeli olajszennyeződési probléma sem vet túl jó fényt az oroszokra. A BP volt az ukránok közvetlen partnere, és hasonló mennyiségű szállítmány érkezhet még július 24-én, illetve további vásárlások várhatóak még augusztusban.

Az ukrán olajipar a hamvaiból próbál újraéledni, melyhez jó alternatíva lehet az Egyesült Államokból származó nyersolaj import. Főleg orosz társaságok voltak jelen a szektorban, mely a 2013-14 tájékán összeomlott az Oroszországgal szembeni geopolitikai feszültségek növekedése során. Azóta Ukrajna legtöbb finomítója bezárta kapuit. Egyedül azeri származású kőolaj tudott eddig Odesszába eljutni, mely nagyságrendjét tekintve 320 ezer tonnát tehet ki januártól napjainkig. Ennek fényében az Egyesült Államokból importált 80 000 tonna kőolaj jelentős mennyiséget képvisel.

Európai források szerint is az amerikai olaj versenyképes alternatíva a kontinensen. Az idén áprilisban történt orosz olajszennyezési botrány alternatív források keresésére ösztökélte a piaci szereplőket. Magyarország is érintett volt az esetben, ugyanis a Mol is a barátság kőolajvezetékből fedezi nyersolajigényének jelentős részét. Május óta egyre több amerikai származású kőolaj érkezik az öreg kontinensre, mely havonta meghaladja a 2,5 millió tonnát.

Veszélyben az orosz olajexport?
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk