Üzlet

Veszélyben az orosz olajexport?

Portfolio
Ukrajna jelentős mennyiségű kőolajat kezdett importálni az Egyesült Államokból. Európa is növeli amerikai nyersolaj behozatalát, versenyképes alternatívának találják az orosz Ural-lal szemben.
Ukrajnába júliusban megérkezett az első amerikai olajszállítmány. 80 000 tonna kőolaj landolt Odesszában, és a Kremchug finomítóba vette az irányt. Az Egyesült Államok jelenlegi orosz politikájával egybevág ezen lépés, amúgyis igyekszik Moszkvát nyomás alatt tartani. A közelmúltbeli olajszennyeződési probléma sem vet túl jó fényt az oroszokra. A BP volt az ukránok közvetlen partnere, és hasonló mennyiségű szállítmány érkezhet még július 24-én, illetve további vásárlások várhatóak még augusztusban.

Az ukrán olajipar a hamvaiból próbál újraéledni, melyhez jó alternatíva lehet az Egyesült Államokból származó nyersolaj import. Főleg orosz társaságok voltak jelen a szektorban, mely a 2013-14 tájékán összeomlott az Oroszországgal szembeni geopolitikai feszültségek növekedése során. Azóta Ukrajna legtöbb finomítója bezárta kapuit. Egyedül azeri származású kőolaj tudott eddig Odesszába eljutni, mely nagyságrendjét tekintve 320 ezer tonnát tehet ki januártól napjainkig. Ennek fényében az Egyesült Államokból importált 80 000 tonna kőolaj jelentős mennyiséget képvisel.

Európai források szerint is az amerikai olaj versenyképes alternatíva a kontinensen. Az idén áprilisban történt orosz olajszennyezési botrány alternatív források keresésére ösztökélte a piaci szereplőket. Magyarország is érintett volt az esetben, ugyanis a Mol is a barátság kőolajvezetékből fedezi nyersolajigényének jelentős részét. Május óta egyre több amerikai származású kőolaj érkezik az öreg kontinensre, mely havonta meghaladja a 2,5 millió tonnát.

Veszélyben az orosz olajexport?
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_jo