Lássuk a számokat: mennyire hatalmas az a hatalmas Facebook-bírság?
Üzlet

Lássuk a számokat: mennyire hatalmas az a hatalmas Facebook-bírság?

Portfolio
Ha igazak a hírek, akkor hatalmas, 5 milliárd dolláros bírságot kaphat a Facebook az adatvédelmi gyakorlata miatt, ami a Cambridge Analytica-botrány kapcsán került tavaly előtérbe. Ez lehet a valaha volt legnagyobb büntetés, amit az amerikai hatóságok kiszabtak technológiai vállalatra, még csak hasonló mértékűre sem volt példa a kereskedelmi bizottság történetében. Európában bőkezűbben osztogatták a bírságokat a technológiai vállalatoknak az elmúlt másfél évtizedben, de a Facebook eddig megúszta jelentősebb büntetés nélkül.
A hétvégi hírek szerint egy megállapodással zárul a Facebook elleni vizsgálat, amit a Cambridge Analytica-botrány kapcsán kezdeményezett az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC). Az összeg hatalmas, 5 milliárd dollár, az FTC történetének legnagyobb büntetése. Összegyűjtöttük, hogy milyen büntetéseket kaptak eddig a nagy technológiai vállalatok.

A Cambridge Analytica-botrány Tavaly márciusban robbant a hír, hogy a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcég Facebook-felhasználók millióinak profiljához fért hozzá kétes, feltehetően illegális módon. Még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett egy alkalmazást, amin keresztül 270 ezren töltöttek ki egy felmérését. De az alkalmazás nem csak a saját felhasználói adatait kapta meg, hanem hozzáfért az ismerőseik profiljához is, így Facebook-felhasználó adata szivárgott ki. Ami végül a Cambridge Analyticához került. Akikről pedig azt feltételezik, hogy akár befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást is a hozzájuk került adatoknak köszönhetően, a választók manipulálásával.

Amerikában eddig megkímélték a techcégeket

Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságnál (FTC) az 5 milliárd dolláros bírság messze a valaha volt legnagyobb büntetés lehet, eddig nem osztogatott milliárdos bírságokat a hatóság. Ezidáig a csúcstartó a Google 22,5 millió dolláros büntetése volt, amit 2012-ben szabott ki az FTC.

Gigabírságok Európában a Google-nek

Az európai hatóságok jóval aktívabbak voltak a technológiai vállalatok elmarasztalásában, mint az amerikaiak, a Google kapott nemrégiben egy hasonló mértékű büntetést: 2018 júliusában az Európai Bizottság közel 5 milliárd dolláros (4,34 milliárd eurós) büntetést szabott ki az Android miatt, az indok a piaci verseny korlátozása volt.

Idén márciusban újabb 1,49 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Európai Bizottságtól, ez alkalommal az AdSense platform miatt. Az indoklás szerint a társaság erőfölényével visszaélve akadályozta a versenytársait a más oldalakon történő hirdetések elhelyezése során. Korábban pedig 2017-ben kapott egy szintén jelentősnek mondható, 2,7 milliárd dolláros bírságot az EU-tól, amiért a Google keresőmotorja hajlamos volt a cég saját szolgáltatásait előre sorolni a keresőjében.

Többször büntették a Microsoftot

A Microsoft szintén számos alkalommal kapott büntetést, 2004-ben a Windows Media Player miatt 578 millió dollárra büntették, majd két évvel később újabb 325 millió dolláros bírságot kapott ugyanebben az ügyben, amiért nem tartotta be, amire a hatóságok utasították. Még egyszer kapott egy 1 milliárd dolláros büntetést, hasonló okok miatt, 2008-ban. 2009-ben az Internet Explorer előtérbe helyezése miatt marasztalta el az Európai Bizottság, ekkor büntetést még nem kapott a cég, csak négy évvel később, akkor 653 millió dolláros bírságot szabtak ki rá, szintén amiatt, hogy nem cselekedett a probléma megszüntetése érdekében.

A chipgyártók sem maradtak ki

A chipgyártókat sem kímélték az európai hatóságok, 2009-ben az Intelt büntették 1,2 milliárd dollárra, amiért kihasználta a piaci dominanciáját, tavaly pedig a Qualcommot utasították arra, hogy 1,2 milliárd dolláros kártérítést fizessen az Apple-nek, amiért azt kérte a partnereitől, hogy ne vásároljanak chipeket a versenytársaitól.

Kartellezés, adóelkerülés

Kartellezésért kapott összesen 1,7 milliárd dolláros bírságot a Philips, az LG és a Panasonic még 2012-ben, továbbá adóelkerülés miatt rótt még ki jelentősebb bírságokat az Európai Bizottság. Az Amazont 2017-ben 293 millió dollárnyi adó megfizetésére utasította Luxemburg számára, 2016-ban pedig Írországot arra kötelezte, hogy 14,6 milliárd dollárnyi be nem fizetett adót hajtson be az Apple-től, mert nem fair módon kapott állami adókedvezményeket az amerikai technológiai óriás.
A Facebook eddig csak egy, a cégmérethez képest szinte jelentéktelen, 122 millió dolláros büntetést kapott a WhatsApp-akvizíció kapcsán az európai versenyhatóságtól. Az amerikai történelemben valóban példa nélküli, hogy ekkora büntetést kapott volna bárki a technológia szektorban, és az 5 milliárd dollár hatalmas összeg, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezt a társaság gyakorlatilag zsebből kifizetni. A Facebook idei évre várt profitjának negyedét viszi el és a (kereskedési céllal tartott értékpapírokkal együtt) mintegy 45 milliárd dolláros készpénzállományából marad még bőven a büntetés kifizetését követően. A befektetőket nem is hatotta meg különösebben a hír, a részvények árfolyama még emelkedett is a híreket követően. Ami nagyobb veszélyt rejt, azok nem az egyszeri büntetések, hanem hogy valamilyen módon úgy változik meg a szabályozás, ami a cég hirdetésekre és az adatokra alapozott üzleti modelljét ellehetetleníti. Erre pedig vannak törekvések mostanság a politikusok felől, akik bírálják a technológiai vállalatok adatkezelési gyakorlatát, a befolyásukat és az adófizetési szokásaikat.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Wall Street