Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
Üzlet

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba

Portfolio
Még idén tulajdonrészt szerezhet a Telenor Magyarországban a magyar állam, tudta meg több forrásból a Népszava.

Beszállhat az állam a magyar Telenorba

Több forrásból úgy értesült a Népszava, hogy a magyar állam 25 százalékos részesedést szerezne a Telenor Magyarországban. A lap úgy tudja, hogy az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül szerezne tulajdonrészt az állam a mobilszolgáltatóban, az erről szóló tárgyalások már folynak a vállalat felsővezetésével.

Az államnak már korábban is célja volt, hogy saját mobilszolgáltatóval rendelkezzen, ezért hozták létre az MPVI Mobil Zrt.-t, az a kezdeményezés azonban hosszas előkészítés után elhalt. Az elmúlt években több alkalommal felmerült már, hogy a magyar állam valamelyik hazai távközlési szolgáltatót vásárolná meg, a pletykák között a Vodafone, a Telenor, és legutóbb a teljes Magyar Telekom is szerepelt, utóbbival kapcsolatban múlt heti hír, hogy a 4iG a Magyar Telekom IT-cégét, a T-Systemset vásárolja meg.

A cseh pénzügyi befektető, a PPF tavaly júliusban vásárolta meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait, a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb leánycéget összesen 2,8 milliárd euróért.

Mennyi az annyi?

A Népszava forrása szerint úgy kalkulálnak, hogy közel 100 milliárd forintos befektetésre lenne szükség az üzlethez, de a cégbírósági adatok szerint a cég értéke akár több száz milliárd forint lehet, a Forbes tavaly 350 milliárdra becsülte.

Megnéztük, hogy a tőzsdén jegyzett régiós és az európai távközlési szolgáltatók, valamint a Magyar Telekom árazási szorzója alapján milyen árazás adódna a Telenor Magyarországra, számításaink szerint a vállalatérték nagyjából 200-400, a 25 százalékos részesedés értéke pedig 50-100 milliárd forint körül alakulhat.

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
Az persze továbbra is kérdés, hogy mi értelme lenni csupán 25 százalékos, vagyis nem irányító részesedést szereznie az álamnak a vállalatban, a PPF szempontjából viszont lenne értelme a forrásszerzésnek, hiszen a hamarosan induló frekvenciaaukción szerzett blokkok illetve az azt követő 5G-hálózatfejlesztés sokba kerül majd.

Jól megy a Telenornak

A Telenornak egyébként kifejezetten jól megy a cseh tulajdonos irányítása alatt, a Telenor Magyarország árbevétele a 2017-es 158,4 milliárd forintról 7,4 százalékkal 170,2 milliárd forintra emelkedett, a bővülés mögött egyrészt az előfizetői ügyfelektől származó árbevétel emelkedése, másrészt a készülék eladásból származó árbevétel növekedése áll. A belföldi értékesítés bevétele 7,4 százalékkal 166,8 milliárd forintra nőtt, az exportértékesítés 11,7 százalékkal 3,4 milliárd forintra bővült.

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
A bevételek növekedése mellett az anyag jellegű költségek valamelyest emelkedtek, a személyi jellegű költségek mérsékelten csökkente, az értékcsökkenési leírás nagyjából stagnált. A személyi jellegű ráfordítások mérsékelten, 12-ről 11,7 milliárd forintra csökkentek, eközben az alkalmazotti létszám 995-ről 980-ra csökkent. A bevételek emelkedése mellett tehát a költségek nagyjából szinten maradtak, ennek köszönhető, hogy az üzemi eredmény 21,5 százalékkal 34,6 milliárd forintra ugrott.

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
Az adózás előtti eredmény közel 21 százalékkal 34,7 milliárd forintra, az adózott eredmény 19 százalékkal 31,5 milliárd forintra emelkedett.

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
Az új tulajdonos úgy döntött, hogy a tavalyi eredmény után 57 milliárd forint osztalékot fizet a Telenor Magyarország.

Bevásárolna az állam a magyar Telenorba
Címlapkép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT