Forrong a hazai távközlési piac: egyesül a magyar Vodafone és a UPC
Üzlet

Forrong a hazai távközlési piac: egyesül a magyar Vodafone és a UPC

Tavaly májusban jelentették be, hogy közel 18,4 milliárd euróért eladja a magyar UPC-t is üzemeltető Liberty Global a német, a magyar, a román és a cseh tevékenységeit a Vodafone-nak, aminek keretében egyesülhetne Magyarországon a Vodafone és a UPC. A tranzakciót hónapokig vizsgálta az Európai Bizottság, de a döntést többször elhalasztották, most azonban pont került a történet végére.
Gelencsér Zoltán, a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese is beszélni fog Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, amelyen a CFO of the year díj is átadásra kerül. Érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Itt az engedély

Az Európai Bizottság engedélyt adott arra, hogy a Vodafone megvásárolja a Liberty Global német, magyar, román és cseh tevékenységeit. A Vodafone az érintett piacokon a vezetékes szegmensben erősíti meg a pozícióját, a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának az akvizícióval különösen fontos, hogy a német piacon felvegye a versenyt a Deutsche Telekommal. Az ügylet várhatóan 2019. július 31-re zárulhat le, amikor a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország megkezdi közös működését. A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország addig különálló vállalatokként folytatják tevékenységüket, és az ügyfeleket változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálják ki.

A felvásárlással a Vodafone egyben Európa vezető konvergens szolgáltatójává fog válni, 116,3 millió mobil- és 22,1 millió televíziós ügyféllel, valamint egy olyan újgenerációs vezetékes hálózattal, amely összesen 122 millió otthont és vállalkozást ér el.

Mekkora vállalat kerül a magyar Vodafone-hoz?

A UPC Magyarország legfrissebb számai szerint az első negyedév végén
  • az előfizetések száma a mobil előfizetéseket is beleértve megközelítette a 2 193 800-at, a lakossági és üzleti vezetékes és mobil előfizetők száma túllépte a 872 200-et, amely közel 17 000-rel több mint 2018 első negyedévében, a mobil előfizetések száma átlépte a 115 800-at, amely közel 23,3 százalékos bővülés 2018 első negyedévéhez képest,
  • az előző évhez viszonyítva a nagy sebességű internet előfizetések száma több, mint 27 100-zal bővült, és így elérte a 700 400-at, a digitális és analóg televízió előfizetések száma elérte a 691 200-at, amely 5900-zal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét,
  • a UPC szolgáltatásai már az ország 1,83 millió háztartásában érhetők el

Mekkora a két vállalat együtt?

A Vodafone Magyarország legfrissebb éves beszámolója még nem érhető el, de a tavaly március 31-ével végződő pénzügyi évben a vállalat 172 milliárd forint árbevételt, 15 milliárd forint üzemi eredményt és közel 15 milliárd forint adózott eredményt ért el. A UPC tavaly 77 milliárd forint árbevételt, közel 7 milliárd forint üzemi eredményt, és közel 11 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Vodafone a legutóbbi adatok alapján 1755, a UPC 886 alkalmazottat foglalkoztat.

Vagyis, ha csak egyszerűen összeadjuk a legfrissebb elérhető számokat, akkor egy 250 milliárd forint bevételű, 26 milliárd forint profitot termelő vállalat körvonalazódik, közel 2600 alkalmazottal.Forrong a hazai távközlési piac: egyesül a magyar Vodafone és a UPC
A tranzakcióval a Vodafone a Magyar Telekom mellett a második nagy hazai integrált távközlési vállalattá válik, amelynek így már nem csak mobil-, de vezetékes piaci lába is lesz, a fontosabb szegmensekben a piac negyede-ötöde a Vodafone-é lesz.

Forrong a hazai távközlési piac: egyesül a magyar Vodafone és a UPC

Nagy átalakulás a hazai távközlési piacon

A Vodafone - UPC dealen kívül több fontos tranzakció is történt az elmúlt hónapokban a hazai távközlési piacon:

Digi - Invitel
A Digi 2017 júliusában jelentette be, hogy 43 milliárd forintért megvásárolja az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát, emellett arról is megállapodtak a felek, hogy a tranzakció része egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a Digi számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig, emellett az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a Digi csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben. A fúzió nem volt zökkenőmentes, a GVH ugyanis tavaly novemberben visszavonta a Digi/Invitel-fúziót engedélyező határozatát, ráadásul 90 millió forint bírságot szabott ki a Digire, a fúzió végrehajtása azonban tovább folytatódott.

Mobilszolgáltató lett a Digi
Idén május végén jelentette be a Digi, hogy elindítja mobilszolgáltatását, de míg ide eljutott a vállalat hosszú utat járt be. Már 2014-ben frekvenciablokkokat szerzett, ráadásul brutálisan drágán, 10 milliárd forintért, amiből arra lehetett következtetni, hogy tényleg komolyan gondolják a mobilpiaci belépést, és bár az azt követő években további frekvenciákat is vásárolt, és elkezdte kiépíteni országos hálózatát, a mobilpiacra csak idén lépett be a vállalat. Egyelőre tesztjelleggel, egyelőre egy tarifacsomag elérhető, kizárólag azoknak az ügyfeleknek, akik legalább egy vezetékes vagy műholdas szolgáltatást igénybe vesznek a cégtől. A kültéri lefedettség sok településen, valamint fontosabb autópályákon és közutakon már elérhető, de egyelőre csak azokon a településeken kereskedelmileg is hozzáférhető a Digi szolgáltatása, ahol a beltéri lefedettség is előrehaladott állapotban van, a szolgáltatás lefedettségét a Digi folyamatosan bővíti.

Új tulajdonosnál a magyar Telenor
Tavaly márciusban jelentették be, hogy a Telenor megállapodást kötött közép- kelet-európai leányvállalatai eladásáról a PPF Csoporttal, a cseh befektető 2,8 milliárd eurót fizetett a Telenor-leánycégekért. A tranzakció keretében nem csak a Telenor bolgár, montenegrói és szerbiai, de a magyar leánycége is a PPF-hez került. A magyar Telenornak egyébként kifejezetten jól megy az új tulajdonos irányítása alatt, tavaly a cég bevétele a 2017-es 158,4 milliárd forintról 7,4 százalékkal 170,2 milliárd forintra emelkedett, az üzemi eredmény 21,5 százalékkal 34,6 milliárd forintra ugrott, az adózott eredmény pedig 19 százalékkal 31,5 milliárd forintra emelkedett. A legfrissebb hír a magyar Telenorral kapcsolatban, hogy egy lapértesülés szerint a magyar állam 25 százalékos részesedést szerezhet a vállalatban.

4iG - T-Systems
Múlt héten érkezett a bejelentés, hogy a 4iG megvásárolja a hazai IT-piac egyik legnagyobb vállalatát, a több szegmensben is piacvezető T-Systemset a vezető hazai távközlési vállalattól, a Magyar Telekomtól. A tranzakcióval alaposan átalakul a hazai informatikai piac, ahol a 4iG egy csapásra meghatározó szereplő lesz. A bejelentés távközlési vetülete az, hogy a T-Systems eladásából befolyó összeget (a vételár egyelőre nem ismert) is fordíthatja frekvenciavásárlásra, hálózatépítésre, általában a piaci pozíciójának a megerősítésére (és a részvényesek reményei szerint akár magasabb osztalék kifizetésére) a Magyar Telekom.

5G frekvenciaaukció, hálózatfejlesztés
A következő hónapok fontos távközlési eseménye lesz az a frekvenciaaukció, amelyen a hazai mobilcégek olyan frekvenciákat szerezhetnek, amelyek szükségesek az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítéséhez. A frekvenciák már önmagukban is több milliárd forintba kerülhetnek, ráadásul a 5G-hálózatok kiépítése is magas költségekkel jár majd, az, hogy egy-egy szereplő mennyire tőkeerős, alapvetően határozhatja meg, milyen gyorsan építhet hálózatot, ami szintén átalakíthatja a hazai mobilpiacot.

Gelencsér Zoltán, a Vodafone pénzügyi vezérigazgató-helyettese is beszélni fog Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, amelyen a CFO of the year díj is átadásra kerül. Érdemes regisztrálni a rendezvényre!


Címlapkép: Federico Gambarini/picture alliance via Getty Images
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
GettyImages-1169860781
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT