Megütötték az SAP részvényeit
Üzlet

Megütötték az SAP részvényeit

Portfolio
Nagyot zuhant a mai kereskedésben az SAP részvényeinek árfolyama a német tőzsdén, miután a cég közölte, hogy 21 százalékkal csökkent a második negyedéves működési eredménye és a menedzsment szerint nem is várható nagy javulás a profitrátákban 2020 előtt. Az árfolyam jelenleg 6 százalék feletti esést mutat, de 10 százalékos mínuszban is járt a délelőtt folyamán.
Kétszámjegyű ütemben nőtt az SAP második negyedéves bevétele az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég gyorsjelentéséből. 6,65 milliárd eurós bevétellel zárta az április-júniusi időszakot Európa legnagyobb technológiai vállalata (piaci kapitalizáció alapján), ami 11 százalékkal magasabb a bázisidőszaki szintnél. A növekedést nagyban megtámogatták a cloud szolgáltatások, a cloud bevételek IFRS-szerint 40 százalékkal ugrottak meg és már a teljes bevétel több mint negyedét adták.

Profitszinten viszont jelentős csökkenést könyvelt el a cég, a működési eredménye 21 százalékkal esett a reorganizációval összefüggő egyszeri költségek (a tervek szerint összesen 4000 dolgozó távozik a vállalattól) és az ázsiai piac gyengélkedése miatt. Közben Ázsiában 5 százalékkal csökkentek a hagyományos szoftverértékesítések bevételei, részben a kereskedelmi háború miatt. Az egyszeri tételektől tisztított eredmény viszont a bevétellel megegyező mértékű, 11 százalékos növekedést mutatott (konstans devizaárfolyamok mellett 8 százalékos volt a növekedés).

Megütötték az SAP részvényeit
Még mindig a szoftverértékesítések adják az SAP bevételeinek és profitjának nagy részét, de a cloud üzletág profitabilitása folyamatosan javul, a bruttó fedezeti szint 4 százalékponttal erősödött a negyedévben, amivel elégedett a cég - tette hozzá Bill McDermott.

A jó hír, hogy a menedzsment szerint teljesíteni tudja az idei évre kitűzött célját abban az esetben, ha a gazdasági környezet nem romlik tovább. Bill McDermott vezérigazgató hozzátette, hogy kitart a vállalat stratégiai célja mellett, miszerint 5 százalékponttal javítani tudja a profit marzsokat 2023-ra. A pénzügyi igazgató, Luca Mucic hozzátette, hogy a másik félévben jelentős lépéseket tehetnek a profitabilitás javítása felé. De 2020-ig még várni kell arra, hogy a marzsok jelentősebben javuljanak.

Néhányan arra számítanak, hogy jelentős saját részvény vásárlásokat jelent be az SAP novemberben a vállalat tőkepiaci napján, ami négy éves időtávon 11-20 milliárd euró között lehet.

Az SAP árfolyama jelentős eséssel reagált a hírre, a délelőtt folyamán 10 százalékos mínuszban is járt a papír, jelenleg 6 százalékos csökkenést mutat.

Megütötték az SAP részvényeit
Frankfurt Stock Exchange
deutsche bank_getty_bloomberg
shutterstock_1478895416
NagyMihály0917
workers
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange