Németország gáláns ajánlata jó hír Magyarországnak is - Nullára csökkentenék az amerikai autók impor
Üzlet

Németország gáláns ajánlata jó hír Magyarországnak is - Nullára csökkentenék az amerikai autók importvámját

MTI, Portfolio
Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját - közölte a német gazdasági és energetikai miniszter, aki szerint ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita.
Peter Altmaier a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az EU készen áll több fontos ipari termék importvámját nullára csökkenteni, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál.

Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök elhalasztotta az autóipari termékekre vonatkozó vámok megemelését májusban, abban a reményben, hogy az megfékezheti a kereskedelmi háború súlyosbodását. A Fehér Ház a döntést 180 nappal tolta ki abban a reményben, hogy az Európai Unióval és Japánnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek majd.

Az esetleges amerikai lépés egyébként éppen a németeknek fájna a legjobban, akik a legnagyobb autóexportőrök között vannak az USA-ba. A Német Iparkamara korábban közzétette becslését, amely szerint egy 25%-os védővám éves szinten 6 milliárd eurót jelentene a szektornak, amit szerintük nem csak a német feldolgozóipar, hanem az amerikai fogyasztók is megéreznének.

Fontos megjegyezni, hogy a magyar gazdaságnak a Mercedes és az Audi termelésén keresztül jelentős kitettsége van a német autóipar felé, így számunkra sem mindegy, hogyan dönt végül Trump ebben a kérdésben, sikerül-e végül jobb belátásra bírni egy számára is kedvező megállapodással. A lehetséges hatásokat korábban ebben a cikkünkben vettük számba:
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
General Motors sztrájk