Üzlet

Nagy emelkedéssel zárta a napot a Richter

Portfolio
Az Európai Központi Bank ma a többségi várakozásának megfelelően nem nyúlt a mínusz 0,4 százalékon álló irányadó rátájához, azonban a lazítás irányába való utalást igenis tett a jegybank. Az európai tőzsdék az EKB kamatdöntése után felpattantak, a lendület azonban elfogyott és a kontinens börzéi lefordultak. A BUX mérsékelt erősödéssel zárta a napot, ami a Richter nagy emelkedésének volt betudható, a gyógyszergyártó papírjai 2,9 százalékos emelkedéssel zártak, miután bejelentették, hogy a Richter kizárólagos licenc megállapodást kötött a Hikmaval a cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására.

Nagy emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a Richter

Mérsékelt erősödéssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 50 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter tudott emelkedni, a gyógyszergyártó papírjai 2,9 százalékos emelkedés után 5 150 forinton zártak, miután bejelentették, hogy a Richter kizárólagos licenc megállapodást kötött a Hikmaval a cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására. Az OTP 0,6 százalékos esés után 12 530 forinton zárt, a Mol 0,4 százalékkal kerül lejjebb, az olajcég papírjai 3 088 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékos esés után 432,5 forinton zárt.


Lefordultak az európai tőzsdék, nagyot esett a DAX

Bár az irányadó európai részvényindexek kora délután emelkedéssel próbálkoztak meg, az EKB kamatdöntő ülése, és azt követő Mario Draghi sajtótájékoztató után elfogyott a lendület és az európai tőzsdék lefordultak. A csütörtöki piaczárás felé közeledve a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb, a milánói börze 1 százalékot esett, míg a DAX 1,4 százalékkal került lejjebb.

Lefordulás jött a felpattanás után, felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Az Európai Központi Bank ma a többségi várakozásának megfelelően nem nyúlt a mínusz 0,4 százalékon álló irányadó rátájához, azonban a lazítás irányába való utalást igenis tett a jegybank. Az európai tőzsdék az EKB kamatdöntése után felpattantak, majd a kontinens börzéi a korábbi erősödés egy részét le is dolgozták, az európai tőzsdék felemásan teljesítenek, a DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,3 százalékkal került ma feljebb.


Felpattantak a kontinens börzéi az EKB kamatdöntése után

Az EKB mai döntése szerint legalább 2020 közepéig a mostani, vagy ennél alacsonyabb szinten maradnak a kamatkondíciók, a tartósan cél alatti infláció érdekében további lazításra és új eszközvásárlási programra is szükség lehet. Mario Draghi a döntést követő sajtótájékoztató után kiemelte, hogy romlott a globális gazdaság növekedési dinamikája a geopolitikai kockázatok és a protekcionizmus következtében, így gyenge második és harmadik negyedéves GDP-adatok várhatók, miközben az infláció továbbra is nyomott szinten áll, ezért továbbra is szükség van a jelentős monetáris stimulusra. Az EKB kamatdöntő ülése után felpattantak az európai tőzsdék, a CAC40 1,1 százalékos erősödése mellett a DAX 0,5 százalékkal került feljebb.


Emelkednek az európai tőzsdék, az EKB-elnökére várnak a befektetők

A befektetők az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésére figyelnek, az EKB a többségi várakozásának megfelelően nem nyúlt a mínusz 0,4 százalékon álló irányadó rátájához, azonban a lazítás irányába való utalást igenis tett a jegybank. Erre szükség is lehet, mivel sorozatban a vártnál gyengébb makroadatok jönnek Európa-szerte, miközben a 2 százalékhoz közeli cél alatti az infláció. Az EKB a tartósan cél alatti inflációra is hivatkozva az eddiginél még lazább monetáris politikára tett utalást, sőt egy új eszközvásárlási program beindítására is utalt amellett, hogy a jegybanki betételhelyezési rendszerhez is kész hozzányúlni. Erőteljesen további lazítás felé mozdult tehát el (szavak szintjén) az EKB. A kamatkilátások, az eszközvásárlási program mellett feltehetően az inflációs cél "sorsáról" is iránymutatást kaphatnak a befektetők Mario Draghi sajtótájékoztatóján, ami 14:30-kor kezdődik. Az EKB-elnöki sajtótájékoztató felé közeledve az európai tőzsdék enyhe emelkedést mutatnak, a DAX 0,3 százalékkal került feljebb, a CAC 40 0,7 százalékot emelkedett, míg a milánói börze 0,8 százalékkal került feljebb.


Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Richter

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek csütörtökön, a bécsi börze 0,3 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a lengyel WIG néhány pontos mínusz mellett előző napi záróértéke alá süllyedt. A magyar tőzsde emelkedik, a BUX 1,9 milliárd forintos forgalom és 73 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek ma délután. A BUX komponensei közül 1,4 százalékos erősödésével a Richter teljesít ma a legjobban, miután a gyógyszergyártó ma reggel bejelentette, hogy kizárólagos licenc megállapodást kötött a Hikmaval a cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására.


Megvan az OTP szerzeménye, újabb országban nőnek nagyra

Az OTP még februárban jelentette be, hogy megvásárolja a Societe Generale montenegrói leánybankját, az SGM-et, így tovább erősíti piacvezető pozícióját a balkáni ország piacán. Csányi Sándor és a bank menedzsmentje ma egy podgoricai sajtótájékoztatón számolt be a nyilvános vételárú, 35,6 millió eurós akvizíció részleteiről. Wolf László vezérigazgató-helyettes a Portfolio kérdésére azt mondta, jelenleg nincs a látóterükben újabb felvásárlási célpont.
Tovább

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék az EKB kamatdöntés előtt

Eséssel vágtak neki a szerdai kereskedésnek az amerikai részvénypiacok, miután a befektetők a vegyes vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, a hangulatra mindemellett az is rányomta bélyegét, hogy az amerikai igazságügyi tárca versenyjogi vizsgálatot indított a nagy amerikai technológiai cégek ellen. A nap második felében az S&P500 és a Nasdaq is emelkedett, a befektetők a kedvezően fogadták a Texas Instruments beszámolóját, miután a félvezetőgyártó szerint a mikrochip-kereslet globális lassulása nem lesz olyan hosszú, mint azt korábban várták, a Texas Instruments 7,4 százalékos erősödéssel zárta a tegnapi napot, míg a tengerentúli tőzsdék felemásan zártak, a Dow végül 79 pontos esés mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 0,5 százalékos emelkedés után új csúcson zárt, a Nasdaq pedig 0,9 százalékos erősödés után új történelmi csúcson zárta a hét harmadik napját. Az irányadó ázsiai részvényindexek többsége emelkedett csütörtökön, miután a befektetők az Európai Központi Bank ma délutáni kamatdöntésére vártak. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi börze 0,3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,5 százalékkal került feljebb. Az európai tőzsdék felemásan teljesítenek ma délelőtt, a piaci szereplők valószínűleg kivárnak az Európai Központi Bank délutáni kamatdöntő ülése felé közeledve, a CAC40 0,5 százalékos erősödése mellett a brit tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a DAX előző napi záróértéke közelében stagnál. A befektetők egy része abban bízik, hogy vagy a közleményben, vagy a sajtótájékoztatón az EKB lényegében előkészíti a szeptemberre várható újabb 10 bázispontos kamatcsökkentést, amellyel az EKB irányadó rátája immár mínusz 0,5 százalékos lenne.


Kilőtt a Wizz Air a negyedéves számokra

Erősen indult a Wizz Air pénzügyi éve áprilisban, a lezárt negyedévben rekordprofitról számolt be a társaság. A menedzsment optimista, miközben a versenytársak csökkentik a kapacitásaikat, a Wizz Air a korábban tervezettnél nagyobb mértékű bővítést vihet véghez és a magasabb üzemanyagárakban lehetőséget lát a vállalat.
Tovább

Új országokban jelenik meg a cariprazine, emelkedik a Richter árfolyama

A Richter ma reggel közzétett tájékoztatása szerint a gyógyszergyártó kizárólagos licenc megállapodást kötött a Hikmaval a cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására, a megállapodás értelmében a Richter szállítja majd a terméket, a Hikma pedig törzskönyvezi és értékesíti a készítményt. A bejelentés után a Richter árfolyama 0,9 százalékkal került feljebb.


Emelkedik a 4iG

A 4iG ma bejelentette, hogy a társaság és a T-Systems Magyarország konzorciuma nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet által Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezésére kiírt pályázatot. A közlekedés informatikai rendszer az elektronikus jegyértékesítésen túl több olyan szolgáltatást is biztosít, mint az integrált menetrendi rendszer, vagy az elektronikus ügyfélszolgálat, a várhatóan 2020 végére kiépülő országos rendszer, nettó 11,15 milliárd forintból valósul meg. A bejelentés után a 4iG árfolyama 1,4 százalékkal került feljebb.


Lejjebb került a magyar tőzsde

Enyhe emelkedéssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, azonban a csütörtöki piaczárástól távolodva elfogyott a lendület és a hazai részvényindex előző napi záróértéke alá süllyedt. A BUX 124 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,8 százalékos esése mellett a Mol 0,5 százalékkal került lejjebb, a Richter mindemellett 0,7 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került feljebb.


Kivárnak a befektetők az EKB kamatdöntő ülése előtt

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét harmadik napja a tengerentúli tőzsdéken, miután a befektetők a vegyes vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, a Caterpillar árfolyama 4,5 százalékkal került lejjebb, miután a nehézgép-gyártó eredménye alulmúlta a várakozásokat, míg a Boeing 3,1 százalékos eséssel zárt azt követően, hogy a repülőgépgyártó masszív veszteségről számolt be a második negyedéves gyorsjelentésében a 737 Max gépekkel kapcsolatos problémák miatt, azonban az elemzők ennél is nagyobb veszteséget vártak. A hangulatra mindemellett az is rányomta bélyegét, hogy az amerikai igazságügyi tárca versenyjogi vizsgálatot indított a nagy amerikai technológiai cégek ellen.

A nap második felében az S&P500 és a Nasdaq is emelkedett, a befektetők a kedvezően fogadták a Texas Instruments beszámolóját, miután a félvezetőgyártó szerint a mikrochip-kereslet globális lassulása nem lesz olyan hosszú, mint azt korábban várták, a Texas Instruments 7,4 százalékos erősödéssel zárta a tegnapi napot, míg a tengerentúli tőzsdék felemásan zártak, a Dow végül 79 pontos esés mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,5 százalékos emelkedés után új csúcson zárt, a Nasdaq pedig 0,9 százalékos erősödés után új történelmi csúcson zárta a hét harmadik napját.

A szerdai piaczárás után tette közzé második negyedéves számait a Tesla, a cég az árbevétel, a nettó eredmény és az egy részvényre jutó veszteség tekintetében is alulmúlta az elemzői várakozásokat, másrészt a menedzsment korábbi ígéretével ellentétben nem sikerült jelentősen csökkenteni a veszteséget a második negyedévben, a Tesla 11 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben.

Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX végül 64 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,6 százalékos esés után 12 600 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 005 fejezték be a hét harmadik napját, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékos esést követően 435 forinton búcsúzott a szerdai kereskedéstől. A pozitív kivételt a Mol jelentette, az olajtársaság részvényei 0,6 százalékos emelkedés után 3 100 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

Az irányadó ázsiai részvényindexek többsége emelkedik csütörtökön, miután a befektetők az Európai Központi Bank ma délutáni kamatdöntésére vártak, a Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt, néhány pontos erősödést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 70 pontos emelkedése 0,6 százalékos erősödést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az európai és a tengerentúli vállalati gyorsjelentések mellett a befektetők az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülésére vártak, amelyet Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatója követ.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart, Németországból a júliusi Ifo-indexet teszik közzé. Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülést tart, amelyet Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatója követ majd. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek mellett a júniusi, tartós cikkek rendelésállományát teszik közzé.Kivárnak a befektetők az EKB kamatdöntő ülése előtt

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését többek között a Danone, a Volkswagen és a Total is.Kivárnak a befektetők az EKB kamatdöntő ülése előtt

Mi történt eddig a tőzsdéken?Kivárnak a befektetők az EKB kamatdöntő ülése előtt

Új országokban jelenik meg a Richter csodakészítménye (2.)

A Richter kizárólagos licenc megállapodást kötött a Hikmaval a cariprazine közel-keleti és észak-afrikai térség egyes országaiban történő forgalmazására, a megállapodás értelmében a Richter szállítja majd a terméket, a Hikma pedig törzskönyvezi és értékesíti a készítményt.
Tovább

11 milliárd forintos projektet nyert el a 4iG és a T-Systems

A 4iG Nyrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. konzorciuma nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet által Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezésére kiírt pályázatot - tette közzé az informatikai vállalat. A közlekedés informatikai rendszer az elektronikus jegyértékesítésen túl több olyan szolgáltatást is biztosít, mint az integrált menetrendi rendszer, vagy az elektronikus ügyfélszolgálat. A várhatóan 2020 végére kiépülő országos rendszer, nettó 11,15 milliárd forintból valósul meg, melynek bevezetésétől a fenntartók hatékonyabb és átláthatóbb üzemeltetési körülményeket várnak a közösségi személyszállítás területén.
Tovább
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
E.ON