Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Üzlet

Várakozások feletti eredmények az OMV-től

Portfolio
Az osztrák OMV ma reggel tette közzé gyorsjelentését. A második negyedévben 44%-kal emelkedett a társaság működési eredménye éves alapon, mely elsősorban a kutatás-termelés üzletág rekord kitermelési szintjének volt köszönhető. Az egy részvényre jutó nyereség éves alapon majdnem a duplájára, 1,56 euróra növekedett.
A készlethatásoktól és egyedi tételektől tisztított működési eredmény (CCS EBIT) így 1,047 milliárd euró lett, míg a 16 elemzőből álló konszenzus csupán 966 millió eurót várt. A várakozáson felüli eredmény főleg a jól diverzifikált Upstream portfoliónak volt köszönhető, melyben az orosz gáztól kezdve két Abu Dhabiban levő olajmezőn keresztül a norvég gázmezőig sok eszköz megtalálható.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Bevétel soron közel 6%-os növekedést sikerült a társaságnak produkálnia.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től

Upstream

A jó szénhidrogénkihozatali szint ellenére 2019 egészét tekintve mérsékelte a kitermelési előrejelzését a társaság. Korábban átlagosan napi 500 000 hordó olajegyenértékes kihozatalát tervezte az idei évben, most viszont a menedzsment szerint nem jelentősen, de alulmaradhatnak a korábbi projekcióhoz képest. A második negyedévben napi átlagban 490 000 hordós kitermelési szintet sikerült elérni, mely éves alapon 17%-os emelkedésnek felel meg.

A líbiai El Sharara mezővel problémák voltak idén, ugyanis a helyi erők bezáratták még decemberben Líbia legnagyobb olajmezőjét. Még idén júliusban is állt a termelés, miután egy ismeretlen csoport elzárta a vezetéket. Átlagosan a mező 35 000 hordó olajat termelhet naponta az év hátralevő részében.

Az Upstream portfolió termelési költsége igen alacsony szintet tett ki, hordóegyenértékesenként csupán 6,9 dollárt, mely éves szinten 9%-os csökkenésnek felel meg.

Downstream

A Downstream üzletágat tekintve az OMV marzsa hordónként 3,2 dollárra esett, mely éves szinten 39%-os csökkenés. Azonban a petrolkémiai árrés 16%-kal növekedett a tavalyi értékhez képest. Az OMV is profitált a Barátság kőolajvezeték klórszennyeződéséből, miután emiatt finomítók estek ki Dél-Németországban. A kiskereskedelmi üzletág (a Molnál fogyasztói szolgáltatások szegmens) remek teljesítménye már jóformán papírforma.

A Molnak is jó hír lehet, hogy az OMV menedzsmentje felfele módosította a 2019-es petrolkémiai árrésre vonatkozó becslését.

A vártnál kedvezőbb eredmények publikálása után az osztrák olajtársaság papírjai 3% körüli pluszban tartózkodnak, míg idén már 17%-ot menetelt a papír. A kereskedési időben megjelent sajtóközleménynek, miszerint az OMV lezárta az Abu Dhabi nemzeti olajtársaságba szóló bevásárlását, nem volt jelentős árfolyambefolyásoló hatása. A tranzakcióról a részletek itt találhatóak.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Telekom