Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Üzlet

Várakozások feletti eredmények az OMV-től

Portfolio
Az osztrák OMV ma reggel tette közzé gyorsjelentését. A második negyedévben 44%-kal emelkedett a társaság működési eredménye éves alapon, mely elsősorban a kutatás-termelés üzletág rekord kitermelési szintjének volt köszönhető. Az egy részvényre jutó nyereség éves alapon majdnem a duplájára, 1,56 euróra növekedett.
A készlethatásoktól és egyedi tételektől tisztított működési eredmény (CCS EBIT) így 1,047 milliárd euró lett, míg a 16 elemzőből álló konszenzus csupán 966 millió eurót várt. A várakozáson felüli eredmény főleg a jól diverzifikált Upstream portfoliónak volt köszönhető, melyben az orosz gáztól kezdve két Abu Dhabiban levő olajmezőn keresztül a norvég gázmezőig sok eszköz megtalálható.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Bevétel soron közel 6%-os növekedést sikerült a társaságnak produkálnia.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től

Upstream

A jó szénhidrogénkihozatali szint ellenére 2019 egészét tekintve mérsékelte a kitermelési előrejelzését a társaság. Korábban átlagosan napi 500 000 hordó olajegyenértékes kihozatalát tervezte az idei évben, most viszont a menedzsment szerint nem jelentősen, de alulmaradhatnak a korábbi projekcióhoz képest. A második negyedévben napi átlagban 490 000 hordós kitermelési szintet sikerült elérni, mely éves alapon 17%-os emelkedésnek felel meg.

A líbiai El Sharara mezővel problémák voltak idén, ugyanis a helyi erők bezáratták még decemberben Líbia legnagyobb olajmezőjét. Még idén júliusban is állt a termelés, miután egy ismeretlen csoport elzárta a vezetéket. Átlagosan a mező 35 000 hordó olajat termelhet naponta az év hátralevő részében.

Az Upstream portfolió termelési költsége igen alacsony szintet tett ki, hordóegyenértékesenként csupán 6,9 dollárt, mely éves szinten 9%-os csökkenésnek felel meg.

Downstream

A Downstream üzletágat tekintve az OMV marzsa hordónként 3,2 dollárra esett, mely éves szinten 39%-os csökkenés. Azonban a petrolkémiai árrés 16%-kal növekedett a tavalyi értékhez képest. Az OMV is profitált a Barátság kőolajvezeték klórszennyeződéséből, miután emiatt finomítók estek ki Dél-Németországban. A kiskereskedelmi üzletág (a Molnál fogyasztói szolgáltatások szegmens) remek teljesítménye már jóformán papírforma.

A Molnak is jó hír lehet, hogy az OMV menedzsmentje felfele módosította a 2019-es petrolkémiai árrésre vonatkozó becslését.

A vártnál kedvezőbb eredmények publikálása után az osztrák olajtársaság papírjai 3% körüli pluszban tartózkodnak, míg idén már 17%-ot menetelt a papír. A kereskedési időben megjelent sajtóközleménynek, miszerint az OMV lezárta az Abu Dhabi nemzeti olajtársaságba szóló bevásárlását, nem volt jelentős árfolyambefolyásoló hatása. A tranzakcióról a részletek itt találhatóak.

Várakozások feletti eredmények az OMV-től
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
forint200117
mnb epulet
hotel recepció
cimlap_alteo_0128
Frankfurti tőzsde
McDonalds
appleiphone
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_alteo_0128