A Mol INA nélkül maradhat
Üzlet

A Mol INA nélkül maradhat

Portfolio
Horvátország új tanácsadó céget, a Lazard befektetési bankot fogadta fel, hogy kivásárolhassa a Mol részesedését az Inából. Az állam maximum 10 millió dollárt szán az tanácsadói megbízatásra.
A Lazard befektetési bankot választotta új befektetési tanácsadónak a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA horvát olajipari vállalatból csütörtöki ülésén a horvát kormány. A tanácsadó feladata az lenne, hogy a szerződés megkötésétől számított hat hónapban átvilágítsa az Inát. Coric nyiatkozata szerint 2020 első negyedévéig végezni szeretnének ezzel a lépéssel. Cél, hogy minél hamarabb közelebb kerülhessenek egy ajánlattételhez.

2018 áprilisában a horvát kormány már majdnem leszerződött egy tanácsadói konzorciummal, melynek többek között a Morgan Stanley és az Intesa Sanpaolo is tagja volt. Ez akkor 8 millió eurójába került volna a horvát kormánynak, de végül nem született meg a megállapodás, ugyanis a felek nem értettek egyet minden apró részletben.

A Mol jelenleg az Ina legnagyobb tulajdonosa, a maga 49,1%-os részesedésével, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A horvát kormány a társaság 44,8%-át kontrollálja, míg a maradék 6,1% intézményi és magánbefektetők kezében van.

A Mol INA nélkül maradhat
A lépés összecseng Andrej Plenkovic miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, miszerint a horvát kormány már előre meghatározta az Ina megvásárlásának a feltételeit. A tanácsadó feladata pedig az Ina pontos értékének meghatározása és a potenciális jövőbeli stratégiai partner felkutatása lesz.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a Mol, mint stratégiai partner játékban maradhat-e, a miniszter azt válaszolta: ez a lehetőség sincs kizárva. Úgy vélte: nem sérültek az INA érdekei azért, mert a visszavásárlási folyamat lassabban alakult a tervezetnél.

Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert a horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.
A döntőbírósági határozat után Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

A Mol árfolyama nem reagált érdemben a hírre, a papír jelenleg fél százalékos csökkenést mutat, mellyel idén már 3%-os ereszkedésben van.

A Mol INA nélkül maradhat
Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde