Üzlet

Hatszáz pontot zuhant a Dow

Portfolio
Nagyot estek hétfőn az európai tőzsdék, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy Kína a devizája leértékelésével újabb frontot nyithat a kereskedelmi háborúban. A fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak miatt az amerikai tőzsdék is hatalmasat estek, a Dow hatszáz pontos mínuszban is járt. A magyar tőzsde eséssel zárta a hét első napját, a BUX hétfőn 1 százalékos eséssel zárt.

Nagyot esett a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 413 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a hét első napját. A Richter 0,3 százalékos esés után 5 140 forinton zárt, a Mol 1 százalékos esést követően 2 940 forinton búcsúzott a hét első napjától. Az OTP 1,7 százalékos esés után 11 870 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,2 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 423,5 forinton fejezték be a hétfői kereskedést.


Nincs megállás, tovább esnek az amerikai tőzsdék

Egyre nagyobb esés a tengerentúli tőzsdéken, az amerikai piacnyitástól távolodva tovább estek az amerikai részvénypiacok. A piaci szereplők amiatt aggódhattak, hogy új front nyílhat meg az USA és Kína kereskedelmi konfliktusában, miután Kína a devizájának leértékeléséről döntött. Donald Trump újra valutamanipulátornak nevezte Kínát, miután a jüan a világgazdasági válság óta nem látott mélypontra zuhant, és arra biztatta a Fedet, hogy tegyen hasonló lépéseket. Ha ez bekövetkezik, akkor nyíltan kirobban a devizaháború (leértékelési verseny) is. A kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása miatt a Dow 600 pontos mínusz mellett 2,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 2,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 2,9 százalékkal került lejjebb.


Nagy eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken

Eséssel indult a hétfői kereskedés tengerentúli tőzsdéken, a piaci szereplők attól tarthattak, hogy új front nyílhat meg az USA és Kína kereskedelmi konfliktusában, miután Kína a devizájának leértékeléséről döntött, amelynek hatására a jüan a lélektani 7-es szint fölé gyengült a dollárral szemben. Az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a kínai gazdaság lassulásának elkerülése érdekében a döntéshozóknak lépéseket kell tenniük, és a valuta leértékelése erre alkalmas lehet. A kínai exportot segíti a leértékelés, ezzel stabilizálódhat a külpiacra termelő vállalatok nyereségtermelő-képessége. Azonban ezzel egy új front is nyílhat a kereskedelmi háborúban, főképp, ha a kínai vezetés nyíltan ki is mondja, hogy Trump lépései miatt igyekeznek leértékelni a devizát. A fokozódó kereskedelmi háborús félelmek következtében a Dow 484 pontos mínusz mellett 1,8 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,9 százalékot esett, míg a Nasdaq 2,4 százalékot esett.


Szép csendben új történelmi csúcsra emelkedett a Graphisoft Park

Bár a fokozódó kereskedelmi háborús feszültség miatt az európai tovább estek hétfőn, és az általános részvénypiaci hangulatromlás alól a magyar tőzsde sem képes kivonni magát, azonban egy részvény szép csendben új csúcsra kapaszkodott ma, a Graphisoft Park papírjai 4 380 forintnál új történelmi csúcsukra emelkedtek. Az árfolyam ezt követően ledolgozott egy keveset a korábbi emelkedéséből, a Graphisoft Park 4,6 százalékkal került ma feljebb. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a társaság második negyedéves számait szerdán ismerhetik meg a befektetők.


Nem javul a hangulat, nagyot esett az OTP

Az USA és Kína ismét fellángoló kereskedelmi konfliktusa alaposan elrontotta a részvénypiaci hangulatot, az irányadó európai tőzsdeindexek nagyot estek hétfőn, a DAX 1,5 százalékos esése mellett a CAC40 1,9 százalékkal került lejjebb. A régiós részvényindexek is esnek ma, a prágai tőzsde 0,9 százalékos esése mellett a lengyel WIG 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 1,6 százalékot esett. A magyar tőzsde is esik, a BUX 5,2 milliárd forintos forgalom és 418 pontos mínusz mellett 1 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül esnek, a hazai nagypapírok közül az OTP teljesít a leggyengébben. A BUX komponensei közül a CIG Pannónia teljesített ma a leggyengébben.


Egyre nagyobb az esés az európai tőzsdéken

A hétfői piacnyitástól távolodva tovább esnek az európai tőzsdék, a részvénypiaci hangulatra a kereskedelmi háborús félelmek és a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak erősödése együttesen nyomja rá bélyegét, miután Donald Trump a múlt héten 300 milliárd dollár értékű kínai áru esetében jelentett be 10 százalékos vámemelést, amelyet követően a kínai fél is válaszlépéseket helyezett kilátásba. A délelőtt második felében tovább romlott a hangulat Európa-szerte, a brit tőzsde 2 százalékos esése mellett a CAC40 2,1 százalékot esett, míg a DAX 1,7 százalékkal került lejjebb.


Folytatódik az esés az európai tőzsdéken

Donald Trump Twitter-üzenete a múlt héten alaposan elrontotta a Fed kamatdöntése után egyébként is törékeny részvénypiaci hangulatot, miután az elnök bejelentette, hogy szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, majd Trump később azt is meglebegtette, hogy ezen 10 százalékos vám akár 25 százalékosra is emelkedhet. A kínai fél ezt követően válaszlépéseket helyezett kilátásba, a kereskedelmi háborús félelmek és a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak erősödése után a tengerentúli tőzsdék 0,4-1,3 százalékos eséssel zárták a hét utolsó napját. A kereskedelmi háborús feszültség nyomán Ázsiában is negatív maradt a részvénypiaci hangulat, míg a piaci kommentárok szerint a befektetőket a hongkongi tüntetés-sorozat is aggasztotta, a Nikkei 1,7 százalékos esése mellett a hongkongi börze 2,8 százalékkal került ma lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 1,6 százalékot esett. Az irányadó európai részvényindexek a jelentős pénteki esést követően a hét első napján is folytatódott a lejtmenet, a milánói tőzsde 0,9 százalékos esése mellett a CAC40 1,5 százalékkal került lejjebb ma délelőtt, míg a DAX 140 pontos esés mellett 1,2 százalékot esett.


Lefelé csorog a BUX, esik az OTP

A hétfői piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde továbbra is mérsékelt mínuszban jár, a BUX 148 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok vegyesen teljesítenek. A Richter 0,1 százalékos erősödése mellett a Mol 0,5 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom 0,4 százalékot esett, míg a hazai blue chipek közül 1,3 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben ma délelőtt.


Mérsékelt eséssel indul a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén

Eséssel indul a hét magyar tőzsdén, a BUX 80 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a hétfői piacnyitás után. Az OTP 0,6 százalékos esése mellett a Richter stagnál, míg a Mol és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt 0,1 százalékkal került feljebb.


Rekordszintre gyengült a jüan

A hétfői kereskedésben a lélektani 7-es szint fölé került a jüan/dollár árfolyama, jelezve, hogy Peking tolerálja a fizetőeszközének gyengülését a kereskedelmi háborús nehézségek közepette - írja a Reuters. Az onshore árfolyam a pénzügyi válság óta, az offshore jegyzés pedig még soha nem járt ilyen gyenge szinten.
Tovább

Eséssel indulhat a hét Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a befektetőket az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa aggasztotta, miután Donald Trump bejelentette, hogy újabb vámokat vethet ki a kínai árukra, amelyet követően Kína válaszlépéseket helyezett kilátásba. A kereskedelmi háborús hírfolyam mellett a piaci szereplők az amerikai foglalkoztatottsági statisztikákra figyeltek, az Egyesült Államokban a foglalkoztatottság csak mérsékelten, 164 ezer fővel bővült júliusban, illetve a bérek növekedési üteme is visszafogottan alakult. A Dow 98 pontos esés mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékos eséssel zárt, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Míg az európai tőzsdék pénteken nagyot estek, a hazai részvényindex péntek délutánig viszonylag jól tartotta magát. A pénteki piaczárás felé közeledve a BUX lefordult, a magyar tőzsde végül mérsékelt, 0,4 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját. Az OTP 0,1 százalékos esés után 12 070 forinton zárt, a Richter 0,1 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 155 forinton búcsúztak a pénteki kereskedéstől. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 428,5 forinton zárt. A Mol ma 2,3 százalékos pluszban is járt a társaság vártnál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentése után, a nap végére azonban elfogyott a lendület és a Mol végül 1,1 százalékos esés után 2 970 forinton zárta a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki esései után az ázsiai tőzsdék is lejjebb kerültek hétfőn, az USA és Kína kereskedelmi háborújával kapcsolatos félelmek mellett a befektetők a hongkongi tüntetés-sorozat miatt aggódtak. A Nikkei 1,8 százalékos esése mellett a hongkongi részvényindex 2,8 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,1 százalékot esett. Ázsia más részein is estek a tőzsdék hétfőn, a szingapúri tőzsde 1,8 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 2,4 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek 0,9-1 százalékos mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 115 pontos mínusza 1 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusára figyelnek, miután Donald Trump csütörtökön a kínai termékeket sújtó vámemelést jelentett be, amelyet követően Kína is válaszlépéseket helyezett kilátásba. A befektetők a két ország ismét fokozódó kereskedelmi konfliktusa mellett a beérkező vállalati gyorsjelentésekre figyelnek majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn nem érkezik kiemelt hazai makroadat, míg az eurozónából a júliusi, szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végleges értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból a júliusi, szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindexet publikálják.Eséssel indulhat a hét Európában

Hétfőn teszi közzé beszámolóját többek között az HSBC és a Linde is.Eséssel indulhat a hét Európában

Mi történt eddig a tőzsdéken?Eséssel indulhat a hét Európában

Váratlanul kirúgták az HSBC vezérigazgatóját

Vasárnap jelentette be az HSBC, hogy 18 hónap után menesztik a vezérigazgatói székből John Flintet, helyét ideiglenesen a bank kereskedelmi banki vezetője veszi át - számol be a hírről a The Wall Street Journal.
Tovább
Frankfurt Stock Exchange
olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange