A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
Üzlet

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Portfolio
A Richter a második negyedéves árbevétel és a bruttó fedezet esetében is felül tudta teljesíteni a Portfolio saját elemzői konszenzusának előzetes várakozásait. A társaság fontos készítményei közül jól teljesített a Vraylar. Az üzleti tevékenység eredménye is a várt felett alakult, és bár a Richter adózott eredménye magas bázisról esett vissza a második negyedévben, azonban a gyógyszergyártó így is felülteljesítette az elemzői várakozások mediánját.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • A Richter magyarországi árbevétele 1 százalékkal nőtt a második negyedévben
  • Az EU15 és az EU12 régiók esetében is nőtt a forintban kifejezett árbevétel a második negyedévben
  • A Vraylarnak köszönhetően érdemben bővült az Egyesült Államokból származó bevétel
  • A hagyományos készítmények forgalmában visszaesés mutatkozott az idei első félév folyamán elsősorban a szerializáció miatt bekövetkezett gyártási kapacitáscsökkenés miatt, a fenti hatás elsősorban az idei év első három hónapjának árbevételét érintette, a gyártási volumen közel átlagos szintre nőtt a második negyedév során
  • A Richter adózott eredménye magas bázisról esett vissza a második negyedévben, azonban a gyógyszergyártó így is felülteljesítette az elemzői várakozásokat

Az árbevétel és a profit esetében is felülteljesítette a várakozásokat a Richter

Ma hajnalban tette közzé a 2019-es második negyedéves beszámolóját a Richter, a gyógyszergyártó árbevétele 2,7 százalékkal-, míg a bruttó fedezet 2,1 százalékkal haladta meg a Portfolio által készített elemzői konszenzus várakozásait. Az üzleti tevékenység eredménye 2,8 százalékkal múlta felül az elemzői várakozásokat, míg az adózott eredmény esetében 2,4 százalékkal tudta felülmúlni a Richter az előzetes várakozásokat.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Növekedett a bevétel

A Richter második negyedéves árbevétele 8,5 százalékkal 119,9 milliárd forintra nőtt a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Az elért árbevételt a Vraylar forgalma után elszámolt bevétel is támogatta, az idei év első félévében a Vraylar után kapott royalty becsült értéke 59,6 millió dollárt tett ki, ami 62,4 százalékos növekedést jelentett 2018. első félévéhez képest. A Vraylar után elszámolt royalty összegével, valamint az egyszeri, forgalomhoz kapcsolódó mérföldkő bevétellel korrigálva a Richter 2019 első félévében elért árbevételét, az 4,5 millió euróval 679 millió euróra csökkent, a tavalyi év azonos időszakának hasonló módon korrigált értékével összehasonlítva. Az idei év első féléve során a nagy- és kiskereskedelmi szegmens bevétele 12,6 százalékkal 17,9 millió euróra nőtt, ami elsősorban a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmens forgalombővülésnek volt köszönhető. Az első féléves forgalomra negatívan hatott az Esmya forgalmának visszaesése a tavalyi év azonos időszakához képest. A Richter hagyományos készítményeinek forgalmában visszaesés mutatkozott az idei első félév folyamán elsősorban a szerializáció miatt bekövetkezett gyártási kapacitáscsökkenés miatt, a fenti hatás elsősorban az idei év első három hónapjának árbevételét érintette, a gyártási volumen közel átlagos szintre nőtt a második negyedév során.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Emelkedtek az amerikai bevételek

A Richter árbevétele 8,5 százalékkal nőtt a második negyedévben, a magyarországi árbevétel 1 százalékos bővülése mellett az EU15 országokban 17,3 százalékos volt a növekedés, az Egyesült Államok esetében jelentős, közel 50 százalékos volt az árbevétel forintban kifejezett növekedése.

A társaság magyarországi árbevétele 1 százalékkal nőtt a második negyedévben 2018. hasonló időszakával összehasonlítva, míg a Richter piaci részesedése 5,1 százalékos volt.

Az EU12 régióban 16,5 százalékos volt a növekedés a második negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Lengyelországban a forintban kifejezett árbevétel 23,1 százalékkal nőtt a második negyedévben, míg az idei év első félévében az euróban kifejezett lengyel árbevétel 1,3 millió euróval 39,7 millió euróra csökkent. A gyenge influenza szezon, valamint a vírus elleni készítmények piacán megnövekedett verseny következtében a Richter vezető terméke a Groprinosin árbevétele csökkent, ami negatívan befolyásolta a Lengyelországban elért teljesítményét. Romániában 18,5 százalékkal nőtt a forintban kifejezett árbevétel a második negyedévben, míg az euróban kifejezett árbevétel 0,7 millió euróval 16,9 millió euróra nőtt az idei első félévben.

Az EU15 piacain a forintban kifejezett árbevétel 17,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a Richter euróban elszámolt árbevétele az első félév során 0,1 millió euróval magasabb, 97 millió eurós árbevételt realizált.

A FÁK tagköztársaságokban a forintban kifejezett árbevétel 4 százalékkal nőtt a második negyedévben. Az euróban kifejezett árbevétel 4,7 millió euróval 182,2 millió euróra csökkent az idei első félévben, azonban euróban mért árbevételre pozitív hatást gyakorolt a rubel gyengülésének, valamint a dollár és a kazah tenge erősödésének az eredője. Oroszországban 1,3 százalékkal csökkent a forintban kifejezett árbevétel a második negyedévben, a rubelben mért árbevétel 7,7 százalékkal csökkent az idei év első féléve során, ami elsősorban a szabályozási környezet változásával összefüggő előszállításoknak volt köszönhető. A rubel az euróhoz viszonyított átlagárfolyama gyengült az idei első félévben, ami csökkentette az euróban mért árbevételt, a Richter euróban mért orosz árbevétele 14,1 millió euróval 129,1 millió euróra csökkent az idei első félévben. Ukrajna esetében a forintban kifejezett árbevétel 53,1 százalékkal nőtt a második negyedévben, míg az idei első félévben az euróban kifejezett ukrán árbevétel 3,9 millió euróval 14,9 millió euróra nőtt, a dollárnak az euróhoz viszonyított erősödő átlagárfolyama pozitívan befolyásolta az euróban mért ukrán árbevétel alakulását.

Az Egyesült Államokban a forintban kifejezett árbevétel 49,3 százalékkal nőtt a második negyedévben, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Az idei év első félévében az USA-ból származó árbevétel 49,7 millió euróval 100,6 millió euróra nőtt, a növekedés a cariprazine-hoz kapcsolódó egyszeri, árbevételhez kötött 22,1 millió eurós mérföldkő bevételnek volt köszönhető. Továbbá a Richter ezen a soron számolt be az Allergan által adott becslés alapján, a cariprazine-hoz kapcsolódó royalty bevételről, ami 52,8 millió eurót tett ki az idei év első félévében. Mindemellett a hatóanyagértékesítés magasabb árbevétele szintén hozzájárult a beszámolási időszakban elért forgalomnövekedéhez.

Kínában a forintban kifejezett árbevétel 41,5 százalékkal csökkent a második negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához képest. Az idei év első félévében az euróban mért kínai árbevétel 22,3 millió euróval csökkent, a visszaesés elsősorban a bázisidőszakban történt Cavinton előszállításoknak volt betudható.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
A Richter árbevételének földrajzi megoszlását vizsgálva látható, hogy a társaság legfontosabb piacait továbbra is az Európai Unió és Oroszország jelentik, mindemellett az Egyesült Államokból származó bevétel fokozatos bővülése is nyomon következő az elmúlt negyedévek során.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Jól teljesített a Vraylar

Az Esmyaval kapcsolatos vizsgálat 2018. harmadik negyedévében lezárult, majd az Európai Bizottság döntése után a készítmény korlátozásokkal a piacon maradhatott, és az Esmya forgalmazása tavaly szeptemberben újraindult. Az Esmyaból származó árbevétel a második negyedévben tovább növekedett, a Richter 7,3 millió eurós bevételt realizált a készítményből a második negyedév során.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
Jól alakult a Vraylar értékesítése is, a készítményből származó royalty bevétel 28,8 millió eurót tett ki a második negyedévben. A Richter idei év első féléve során a Vraylar forgalma után elszámolt bevétel 84,5 millió dollár volt, ami egy egyszeri, értékesítéshez kötött mérföldkő bevételt is tartalmazott 24,9 millió dollár értékben. A royalty, melynek becsült értéke 59,6 millió dollárt tett ki, 62,4 százalékot nőtt 2018 első félévéhez képest. A mérföldkő összegével együtt a cariprazine-ból származó árbevétel 47,8 millió dollárral járult hozzá a növekedéshez.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Csökkent a bruttó fedezet

A bruttó fedezeti hányad 2019. második negyedévében 56,3 százalékos volt, ami 2,3 százalékpontos csökkentést jelentett a korábbi év hasonló időszakához képest. Az idei év első féléve során a fedezeti összeget pozitívan befolyásolta a Vraylar értékesítése után járó royalty bevétel növekedése és a Vraylar amerikai értékesítése után az első negyedévben kapott egyszeri mérföldkő bevétel is. Valamint a magas fedezetű orális fogamzásgátlók részarányának a forgalmon belüli növekedése mellett az összességében kedvező árfolyamkörnyezet, az erősődő dollár és euró, továbbá a gyengülő forint árfolyamok pozitívan befolyásolták a fedezetet. A fedezetet mindemellett negatívan befolyásolták a Richter hagyományos készítményeinek árbevételcsökkenése és az Esmya értékesítésében bekövetkező csökkenés is, az alacsony fedezetű nagy- és kiskereskedelmi szegmens bővülő árbevétele, ami jelentős mértékben meghaladta a gyógyszergyártási szegmens árbevétel növekedését, valamint a szerializáció is, ami növekvő gyártási költségekkel és a gyártási kapacitások szűkülésével járt együtt. A fedezetre negatívan hatottak még Közép-Kelet Európában nagymértékben megemelkedő munkabérek és a Richter hagyományos piacain bekövetkezett árlemorzsolódás is.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Alacsonyabb lett az üzemi eredmény

Az értékesítési és marketing költségek 4 százalékkal emelkedtek a második negyedévben a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Az idei első félév folyamán a marketing költségek növekedése elsősorban az árfolyamhatásnak és a kelet-közép-európai térségben tapasztalható bérnövekedésnek volt köszönhető. A kutatási-fejlesztési költségek 23,6 százalékkal emelkedtek a második negyedévben. A kutatási-fejlesztési költségek alakulását az idei év első féléve során az Allergannal közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok, valamint a biotechnológiai fejlesztési programoknak befolyásolták, emellett a Richter kutatási-fejlesztési költségeihez a GR Polska, a GR Romania leányvállalatok ráfordításai is hozzájárultak.

Az üzleti tevékenység eredménye 4,4 százalékkal 17,21 milliárd forintra csökkent a második negyedévben a korábbi év azonos időszakához képest. 2019. első féléve során az üzleti tevékenység eredménye kismértékben csökkent 2018 hasonló időszakához képest, a bruttó fedezet növekedését ellensúlyozták az emelkedő működési költségek, emellett az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege is romlott, ami a beszámolási időszakban elszámolt egyszeri tételek alacsonyabb szintjének tudható be.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Csökkent az adózott eredmény

A Richter a nettó eredmény soron kismértékben múlta felül a Portfolio által összeállított elemzői konszenzus várakozásait: az elemzői várakozások mediánja 17,1 milliárd forintos adózott eredményt várt, míg a Richter a második negyedévre vonatkozóan 17,5 milliárd forintos adózott eredményről számolt be. A Richter második negyedéves profitja 27,9 százalékkal 17,5 milliárd forintra csökkent a második negyedévben a korábbi év hasonló időszakához képest, azonban érdemes kiemelni, hogy 2018. második negyedévét a Richter jelentős pénzügyi nyereséggel zárta, és az idei év második negyedévének 1,895 milliárd forintos pénzügyi eredménye 76,8 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi év hasonló időszakának pénzügyi eredményéhez képest.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Nem drága a Richter

Az elemzői várakozások a Richternél viszonylag magas EBITDA növekedést vetítenek előre, ehhez képest a viszonylag alacsonynak mondható a társaság EV//EBIDTA mutatója.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
A Richter az elmúlt évek során hosszabb időn át prémium mellet forgott, azonban az elmúlt egy évben a Richter részvényei nagyobb diszkont mellett forogtak a társaság papírjai a legközelebbi szektortársaihoz képest.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
Az európai gyógyszercégekhez képest az elmúlt években jellemzően prémium mellett forogtak a Richter részvényei, miután a piaci szereplők magas növekedést áraztak. Az elmúlt másfél évben azonban a Richter papírjai diszkont mellett forogtak.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
Az elemzői konszenzus jelenleg magas profitnövekedést vár a Richtertől, azonban a részvény árazása nem tekinthető jelentősen elrugaszkodottnak, ezért a Richter továbbra is az egyik legvonzóbb papír a szektoron belül.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
A Richter papírjai a legközelebbi szektortársakkal összehasonlítva 2016-ban és 2017-ben is prémium mellett forogtak, és bár a társaság papírjai ezt követően hosszú ideig diszkont mellett forogtak a cég legközelebbi szektortársaival összehasonlítva, jelenleg a Richter részvényei újra prémium mellett forognak.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert

Oldalazik az árfolyam

Az elmúlt hónap folyamán a Richter az 5000-5300 forintos sávban oldalazott, a gyógyszergyártó árfolyama július végén az 5 000 forintos szint közeléből felpattant, bár az erősödési kísérlet ezt követően viszonylag hamar kifulladt. A jelenlegi szintekről felfelé mozdulva el, az 5 143 forintnál található 50 napos mozgóátlag felett az 5 300 forintos zóna közelében következhetne a következő megálló, ahol az elmúlt hónapok folyamán többször is megtorpantak az emelkedési kísérletek. Lefelé, az 5 094 forintál található 20 napos mozgóátlag alá kerülve ismét az 5 000 forintos szint tesztelése következhet.

A növekvő Vraylar eladások segítették a Richtert
Címlapkép forrása: MTVA/Bizományi Faludi Imre
walmart_getty
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
facebook_getty