A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél
Üzlet

A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél

Portfolio
A Waberer's ma piaczárás után tette közzé második negyedéves beszámolóját. Tovább romló eredményszámok, kedvezőtlen gazdasági környezet jellemezték a negyedévet, de a menedzsment optimista az idei év második felére vonatkozóan és felkészült a Brexitre.

Gyenge eredmények

2019 második negyedévében a bevétel 6%-kal 173 millió euróra csökkent a Brexit március végére kitűzött, a nemzetközi szegmens második negyedéves bevételeit negatívan érintő határnapja miatt csökkentett járműkapacitás és alacsonyabb volumen miatt, s ez túlsúlyba került a regionális kontrakt logisztika 7%-os növekedésével szemben.

A rendszeres EBITDA az előző év azonos időszakához képest 41%-kal alacsonyabb, 12 millió euró volt, mivel az áprilisi volumen-visszaesés a nemzetközi marginokat érintette. Mindeközben a főbb költségtételek - a munkaerő, a tranzitdíjak, és az üzemanyag - a második negyedévben tovább drágultak. Ennek ellenére a közvetett költségek 6%-kal csökkentek éves alapon, a rövidtávú költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően.

A rendszeres EBIT -5,9 millió euróra csökkent, mivel a flottacsökkentés megkezdett második hullámában további 300 gépjárművet kell visszaadni és ez ideiglenes terhet ró az értékcsökkenésre. A már deaktivált járműveket az értékesítési folyamat véglegesítéséig ideiglenesen értékcsökkenteni kell.

A nettó eredmény -9,1 millió euróra esett vissza.

A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél
A nettó tőkeáttétel a rendszeres EBITDA 5,7-szeresére nőtt az IFRS 16 hatásának, az EBITDA alacsonyabb szintjének és a flottacsökkentési program folytatásának ideiglenes hatása eredményeként. A nettó pénzügyi eladósodottság 2018 végéhez képest 328 millió euróra emelkedett, elsősorban az IFRS 16 átvétele miatt.

Kedvezőtlen gazdasági környezet

Nem volt kedvező a gazdasági környezet a cég számára. A Csoport tevékenységének színteréül szolgáló európai gazdaságok teljesítménye 2019 második negyedében továbbra is elmaradt az előző évitől. Az eurozónában 2019 áprilisában és májusában 0,4 illetőleg 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, a gyártási, elsősorban az autóipari gyártási szektorban bekövetkezett termelésleállítások nyomában. Igaz, Magyarországon nagyrészt pozitívak maradtak a gazdasági feltételek.

Az egész ágazatot súlyosan érintette a március végi Brexit-határnap, amikor az Egyesült Királyságba irányuló fuvarozási szolgáltatások drasztikusan visszaestek, mivel a raktárakat a rendezetlen Brexitre készülve előzetesen már feltöltötték. E keresleti sokk hatására számos ügyfél ideiglenesen leállt, ugyanakkor a riválisok az európai határokon átlépő fuvarkapacitásokat a kontinentális Európára irányították át, ezzel az előző év azonos időszakához képest akár 5-10 százalékkal is lenyomták az áprilisi és májusi árakat. Ez éles ellentétben állt az előző hónapok költségvezérelt díjnövekedésével. Május második felére a fuvarozási piac kezdett helyreállni, és a kontinensen és az Egyesült Királyságban visszaálltak a szokásos kereskedelmi mozgások, az árszintek pedig júniusra fokozatosan normalizálódtak.

Nézzük, hogyan teljesítettek a szegmensek!

Nemzetközi fuvarozási szegmens
A Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben tovább folytatódhat az év első negyedében beindított flottacsökkentési program. A második negyedévben elvégzett 300 járműves csökkentést követően a vezetés megkezdte további 300 gépjármű leállítását, melyek a negyedik negyedévben teljesen kikerülnek majd a könyvekből. A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens árbevétele 2019 második negyedében 12%-kal 123 millió euróra csökkent az előző év azonos negyedéhez képest. A keresletnek a március végi Brexit-határidő nyomán felmerült visszaesése a volumenre és a fuvarozási díjakra egyaránt kedvezőtlen hatást gyakorolt, a fuvarozás-irányítási informatikai rendszer cseréje a végrehajtási folyamatok zavarai miatt szintén negatívan befolyásolta az eredményt. Az üzemanyagárak 5%-kal, a tranzitköltségek 9%-kal, és a járművezetői bérszint 14%-kal emelkedett fajlagosan. Mindezek eredőjeként a rendszeres EBITDA 61%-kal 5,1 millió euróra csökkent.
Regionális Kontrakt Logisztika
A Regionális Kontrakt Logisztika szegmens árbevétele éves összehasonlításban 7%-kal 36 millió euróra bővült 2019 második negyedében. Az árbevétel növekedését a nem teljes rakományok és a raktározási szolgáltatások erőteljes kereslete vezérelte, ehhez járultak a folyamatban lévő árképzési erőfeszítések pozitív hatásai. A rendszeres EBITDA 2019 második negyedében 4 százalékkal 5,1 millió euróra csökkent, mivel az alvállalkoztatott munkaerőnek fizetett magasabb bér és az egyes ügyfeleknek fizetett egyszeri kompenzáció hátrányosan hatott a közvetett költségekre.
Egyéb szegmens
2018 azonos időszakához képest az Egyéb szegmens árbevétele 23%-kal 17 millió euróra nőtt a második negyedévben, ahogy a biztosítótársaság külső felekkel folytatott tevékenysége tovább bővült a KGFB (Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) szegmensben. Az árbevétel masszív növekedése ellenére az EBITDA csupán 1%-kal tudott bővülni.

A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél


A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél

A Waberer's felkészült a Brexitre

Az október 31-én esedékes második Brexit-dátumra is készül a társaság. A megállapodás nélküli Brexit esetére már rendelkezésre áll a szükséges dokumentációs, szervezeti és a folyamatokat illető háttér. A vállalat állítása szerint felkészülten várja az eseményeket, bár bizonytalanságok továbbra is lehetnek.

A menedzsment optimista a második félévre tekintettel

A vezetés véleménye szerint:

  • Az átalakítási program tovább zajlik. A Csoport nemzetközi tevékenységeinek kereskedelmi, tervezési és operatív területeinek átalakítását célzó új kezdeményezései már elkezdtek eredményeket hozni, és a nyereségességre gyakorolt pozitív hatások az év hátralévő részében fokozatosan növekszenek.
  • Az értékesítési, általános és adminisztratív költségek megtakarítása már látható a számadatokon, és várhatóan javulást eredményeznek az év második felében.
  • A magasabb nettó adósságrátától függetlenül a Csoport pénzügyi helyzete továbbra is stabil, a nominális nettóadósságállomány csökkenése várhatóan tovább folytatódik az év hátralévő részében, mivel a flottacsökkentési program teljes hatása meg fog jelenni a mérlegben.

A Waberer's árfolyama

Az idén feleződő Waberer's árfolyama június közepén érte el mélypontját, és a lélektani 1000 forintos szint megfogta az esést. Az 1300 forintos ellenállás áttörése esetén lehet fantázia technikailag a papírban.

A fordulat tovább várat magára a Waberer'snél
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
bika
mnb shutter
Kaderják Péter
parlament
Munkanélküli
kinaamerika
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika