Az E.ON-nak sem könnyű
Üzlet

Az E.ON-nak sem könnyű

Portfolio
Az E.ON ma reggel tette közzé második negyedéves gyorsjelentését. A működési eredmény (EBIT) 18%-kal esett éves alapon, de még így is jobb lett az elemzői várakozásoknál. A brit kiskereskedelmi részleg töri a legnagyobb borsot a vállalat orra alá.
Az árbevétel éves alapon közel 6%-ot esett, így a második negyedévben 7,1 milliárd eurót ért el.

Az E.ON-nak sem könnyű
542 millió euró lett a második negyedéves operatív eredmény (EBIT), mely 2,7%-kal haladja meg a Refinitv által összeállított elemzői konszenzust.

A kiskereskedelmi divízió profitabilitása azonban 75%-kal esett, melynek legfőbb oka a brit ársapka bevezetése, mely erős nyomás alatt tartja az E.ON kiskereskedelmi részlegének a marzsait. Az egység működési eredménye 21 millió euróra csökkent a negyedévben.
Ráadásul nem éppen a legjobbkor, de az E.ON még a rivális RWE-vel történt eszközcsere megállapodás kapcsán folyamatosan veszi át az Innogy kiskereskedelmi és hálózatüzemeltetési részlegét, amely várhatóan szeptemberre zárulhat majd le. Az ügylet csak növeli az E.ON kitettségét a brit piacon, ahol a helyzet már így is több, mint kihívásokkal teli. Elsősorban költségcsökkentéssel próbál reagálni a német energiaóriás a kialakult nehéz szituációra, illetve stratégiai szinergiákat igyekszik keresni az új brit egységekkel.

A megújuló energiatermeléssel foglalkozó és a hálózatüzemeltetési üzletág szerencsére valamennyire balanszírozni tudta a kiskereskedelmi divízió rendkívül gyenge teljesítményét. A nettó eredmény végül minimálisan, de a negatív tartományba csúszott, -6 millió euró lett a második negyedévben.

Az E.ON-nak sem könnyű
A rossz brit környezet ellenére a vállalat nem módosított az éves célkitűzésein, továbbra is éves szinten 2,9-3,1 milliárd eurós éves működési eredményt prognosztizál a társaság, nettó profitsoron pedig 1,4-1,6 milliárd eurót.

Az E.ON részvényárfolyama jelenleg 0,5% pluszban tartózkodik, idén eddig 6%-ot tudott emelkedni.

Az E.ON-nak sem könnyű
Címlapkép: Roland Weihrauch/picture alliance via Getty Images
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty