Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele
Üzlet

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Portfolio
A szerdai piaczárás után tette közzé második negyedéves beszámolóját a Graphisoft Park, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, ami új negyedéves bevételi rekordot jelentett, míg a profit is emelkedett a második egyedévben. A menedzsment optimistább lett és mind az árbevétel, mind az adózott eredmény esetében felfelé módosította az idei évre vonatkozó várakozásait.

Nőtt a kihasználtság

A Graphisoft Parkban a kihasználtság 2018. elején gyakorlatilag közel 100 százalékos volt, 2018. harmadik negyedévére a déli területen South Park épületegyüttes több lépcsőben történt átadásával jelentősen nőtt a bérbeadható terület nagysága. A növekedési igényeik miatt a központi területről a déli területre átköltöző bérlők után megüresedő irodák következtében ekkor ugyan a kihasználtság 94 százalékra csökkent, de az elmúlt negyedévekben kötött új bérleti szerződések következtében 2019. második negyedév végén 97 százalékra emelkedett. Összességében az elmúlt másfél évben az épület átadások, bérlői átköltözések és új bérleti szerződéskötések eredményeképpen a bérbeadott terület mintegy 13 000 négyzetméterrel bővült.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Új csúcsra emelkedett az árbevétel

2019. második negyedévében 25,7 százalékkal 3,543 millió euróra bővült az ingatlan bérbeadás árbevétele a Graphisoft Parknál a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, a 2018-ban a déli területen átadott új épületegyüttesből származó bérleti díjaknak köszönhetően. A második negyedéves bevétel új negyedéves bevételi rekordot jelent, 1 százalékkal haladva meg a 2019. első negyedévének eddigi legmagasabb bevételét.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

A működési költségek a második negyedévben 10,4 százalékkal 467 ezer euróra nőttek a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva. Az idei első félévben a működési költségek 4 százalékkal nőttek a bázisidőszakhoz képest, miután az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az átadott új fejlesztések arányában nőttek. A társaság egyéb bevételei 84 ezer euróra nőttek a második negyedévben a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, míg az idei első félévben az egyéb bevételek nettó egyenlege 133 ezer euróval nőtt a korábbi év azonos időszakához képest, amely elsősorban a bérlői kialakítások és felújítások időszaki eredménye. A Graphisoft Park esetében a második negyedéves EBITDA 10,7 százalékkal 3,16 millió euróra emelkedett a korábbi év azonos időszakához képest, míg az EBITDA-marzs 89,2 százalékos volt a második negyedévben.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Emelkedett a profit

A Graphisoft Park második negyedéves adózott eredménye 1,3 százalékkal 1,124 millió euróra nőtt 2018. azonos időszakával összehasonlítva.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Csökkent a valós nettó eszközérték

Az NKM Földgázszolgáltató tájékoztatása alapján a volt gázgyári területen a kármentesítés kezdése, illetve annak befejezése a korábban tervezett időponthoz képest tovább csúszik. Ebből adódóan az északi fejlesztési területeken a beruházások megkezdésének későbbre tolódása valószínűsíthető. Elsősorban ennek következtében a fejlesztési telkek 2019. második negyedév végi értéke 5,6 millió euróval csökkent a 2018 év végi értékhez képest. 2019. első negyedévéhez képest az ingatlanérték kismértékű növekedése, az esedékes hiteltörlesztések és a tárgyidőszaki növekvő készpénzállomány jelentős részben kompenzálta az időszaki osztalék kifizetést, ennek következtében a valós nettó érték 189,5 millió euró.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Optimistább lett a menedzsment

  • A Graphisoft Park menedzsmentje a korábbi negyedévhez képest felfelé módosított a várakozásain: az idei évre vonatkozó bérleti díj bevétel esetében 14 millió euró helyett immár 14,1 millió eurót várnak, miután a 2018-ban átadott South Park épületegyüttes tárgyidőszakban már egész évben befolyó bevételt generál.
  • Az elmúlt évben átadott fejlesztések és felújítások következtében a menedzsment 2019-től továbbra is az értékcsökkenés jelentős, mintegy 1,1 millió eurós növekedésével számol, míg az idei évre várható EBITDA esetében 13 millió euróról 13,1 millió euróra módosította várakozásait a menedzsment.
  • Az idei évre várt adózott eredmény esetében 4,7 millió euróról 4,8 millió euróra módosította várakozásait a társaság, a Graphisoft Park menedzsmentje arra számít, hogy összességében a 2019. évi nettó nyereség várhatóan közel 8 százalékkal haladja meg az előző évi eredményt, ami 2020-ban a cég előrejelzései szerint további 6 százalékkal emelkedik.
Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Új történelmi csúcsáról fordult le az árfolyam

A Graphisoft Park 2018 júniusától 2019 júniusának végéig egy emelkedő trendcsatornában haladt felfelé, majd július elején az árfolyam felfelé tört ki a csatornából. A részvény ezután visszatesztelte a csatorna felső trendvonalát és az árfolyam ismét emelkedni kezdett. A Graphisoft Park papírjai az elmúlt napokban valósággal szárnyaltak, az árfolyam 4 480 forintnál új történelmi csúcsot ütött, majd szerdán a 4 480 forintos csúcsról már nem tudott tovább emelkedni a részvény és az árfolyam lefordult, mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a szerdai esés ellenére az árfolyam továbbra is túlvett tartományban jár. A jelenlegi szintekről lefelé mozdulva el, első körben a 20 napos mozgóátlag jelent támaszt, 3 943 forintnál, majd a korábbi csatorna felső trendvonalát vehetné célba az árfolyam 3 830 forint közelében. Felfelé pedig a 4 480 forintos csúcs ismételt leküzdése után további tér nyílhat meg a lehetséges emelkedés előtt.

Nagyot emelkedett a Graphisoft Park árbevétele

Címlapkép forrása: MTI / Máthé Zoltán

Frankfurt Stock Exchange
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10: German Chancellor Angela Merkel (CDU).
ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
olaj
HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
olajfinomito
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange