Üzlet

Szeptembertől brókerképzés indul a BIB-nél

Portfolio
Négy modulból álló tőzsdei szakvizsga tanfolyam indul a BIB-en (Budapest Institute of Banking), a tanfolyam célja, hogy a képzés keretében a résztvevőkkel megismertessék a legfontosabb értékpapírpiaci fogalmakat, és a jogszabályi hátteret, megtanítsák a Budapesti Értéktőzsde szabályzatait és működését, a hallgatók bepillanthatnak a különböző befektetési lehetőségekbe, miközben átláthatják az értékpapírpiac alapvető összefüggéseit is.
A brókerszakma körül sok a misztikum. A hollywoodi filmek tőzsdemágusai, az égig érő üvegfalú felhőkarcolók, a legmenőbb sportkocsik és vaskos bankszámlák vonzó díszletek, de ezekből a szakmát megismerni, megtanulni csak annyira lehet, mint egy westernfilmből lovagolni.

Egy biztos, a brókerek munkanapja zsúfolt, a feladat folyamatos készenlétet, állandó koncentrációt, nyitottságot és tájékozottságot igényel. A napi munkaidő csak a hivatalos papírokban 8-9 óra, mert az online jelenlét korában kora reggel már a telefonjukon figyelik az ázsiai tőzsdék grafikonjait, és lefekvés előtt az amerikai kontinens legfrissebb piaci információira is vetnek még né-hány pillantást. A magas stressz arányos a rájuk háruló felelősséggel, de a változatos munka, a fejlődési lehetőség, a mozgalmas környezet és az elérhető juttatások ezt igyekeznek kompenzálni.

Egy nemzetközi kutatás nemrég arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyek azok a szakmák, amelyek iránt az elmúlt években egyre nagyobb piaci érdeklődés mutatkozott. Az eredmény szerint az egyik ilyen kategóriába a pénzügyi szektorhoz tartozó, illetve a szektorral kapcsolatban álló foglalkozások szerepelnek, közülük is leginkább a biztosítási matematikához értő aktuáriusok és a piacelemzők, valamint a részvénypiaci brókerek iránti kereslet növekedésére lehet számítani.

A brókerré váláshoz persze végig kell járni a szakmai ranglétrát. A pályakezdők között legtöbben közgazdászok, de akad vegyész, fizikus vagy jogász is; a tanfolyami jelentkezéshez azonban a középiskolai végzettség a minimumfeltétel. A kereskedőházaknál vagy brókercégeknél juniorként az ügyfélszerzés az elsődleges feladat, aztán jön az értékesítő, majd segédüzletkötő pozíció; és csak ezek után, egy komplex, jogi, tőzsdei, matematikai és közgazdasági ismeretekből álló tőzsdei szakvizsga után válhat valaki ténylegesen brókerré.

Van, aki megtanul egymaga, tanári segítség nélkül középfokon norvégul, de egy brókeri szakvizsgára igazán szervezett formában lehet felkészülni. Ma Magyarországon vizsgát és a komplex fel-készítő tanfolyamot kizárólag a Budapesti Értéktőzsde oktatási cége, a Budapest Institute of Banking szervez. A szeptembertől májusig tartó százhúsz órás felkészítő tanfolyam az értékpapírpiac jogi és közgazdasági alapjaitól négy modulon keresztül juttat el a tőzsde elméleti és gyakorlati működésének megismeréséig.

A tőzsdei tevékenységre vonatkozó általános szabályokat, a kereskedőkre és kibocsátókra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket a tőzsde szabályzatban határozza meg. Ez a szabályzat rendelkezik a tőzsdei üzletkötők vizsgakövetelményeiről is. Ezért nem véletlen talán, hogy éppen a magyar tőzsde leányvállalata szervez ilyen felkészítő tanfolyamokat.

Ugyanakkor, ha befektetőkét akarunk alaposabb ismereteket szerezni, azoknak is hasznos lehet egy ilyen kurzus elvégzése, mert megismerhetik a tőzsdén jegyzett papírokban rejlő lehetőségeket, a részvény, a derivatív ügyeletek, az árfolyamok közti lavírozás és a technikai elemzések készítésének kulisszatitkait.

A BIB képzésével kapcsolatos részletekről és a jelentkezés feltételeiről itt lehet tájékozódni.

hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde