Üzlet

Tarthatóak a kitűzött célok a Telekomnál

Portfolio
Tegnap piaczárást követően tette közzé második negyedéves számait a Magyar Telekom, a ma reggeli sajtótájékoztatón Szabó János, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.
 • Frekvenciaértékesítés: A hazai távközlés egyik fontos témája az idei frekvenciaértékesítés, hiszen a jövőbeni hálózatfejlesztés alapját képezik azok a frekvenciák, amiket most értékesítenek. Ma 12 óráig jelentkezhetnek a potenciális jelöltek a frekvenciatenderen, szeptember-októberben zajlik a 4 kiírt frekvenciasávra a tender, most előzetes árbeadás történik, amit az NMHH-val történő egyeztetés követ, a végeredményt ősszel hirdetik ki.
 • Verseny: A következő időszakban egyre erősebb lesz a verseny az integrált szolgáltatásértékesítésben, például a Vodafone és a UPC egyesülése kapcsán, a két szolgáltató a következő időszakban integrált ajánlatokkal jelenhet majd meg.
 • Digi: a Digi mobilszolgáltatása elindult, azt már korábban lehetett tudni, hogy a Digi árazása kihívást fog jelenteni a már piacon lévő szolgáltatóknak, és erre reagálniuk kell a versenytársaknak, a Digi szolgáltatása azonban egyelőre még csak tesztjellegű, a Digi árazásával kapcsolatban messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni.
 • Hálózatfejlesztés: Erős felfutás látható a Telekomnál a hálózatfejlesztésben, a fejlesztéseknek köszönhetően 131 ezer újabb háztartást ért el az első félévben optikai végponttal a Telekom.
 • Észak-Macedónia: Megtörtént a trendforduló, elsősorban az integrált szolgáltatásoknak köszönhetően emelkednek a bevételek, a MakTel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a vezetékes, például a TV-szolgáltatásokban is piacvezető legyen. A háztartások 44 százalékában egyébként már konvergens termékekkel van jelen a MakTel.
 • Bevételek: A menedzsment 2019-re továbbra is a bevételek mérsékelt csökkenésével számol, egyrészt azért, mert az eszközértékesítés bevételeit nem lehet a végtelenségig növelni, másrészt a Huawei-botrány elbizonytalanította a felhasználókat, de az is igaz, hogy a menedzsment korábbi várakozásának megfelelően a rendszerintegrációban nem lesz olyan erős a bevétel, mint tavaly.
 • EBITDA: Továbbra is enyhe növekedéssel számol a menedzsment, részben az észak-macedón operáció pozitív hozzájárulása miatt.
 • Célok/féléves teljesülés: A menedzsment továbbra is enyhe csökkenéssel számol az idei bevételekben, annak ellenére, hogy az első félévben 0,4 százalékkal 319,7 milliárd forintra emelkedett a csoportszintű bevétel. Az EBITDA növekedése idén 1-2 százalék lehet, az első félévben 0,9 százalékkal 93,6 milliárd forintra nőtt. A beruházások szintje 2019-ben a kitűzött célok alapján stabil lehet 2018-hoz képest, itt előrébb jár a Telekom, hiszen az első félévben 9,6 százalékkal 33,8 milliárd forintra nőtt a Capex, elsősorban az optikai hálózat kiépítése miatt, ennek a pozitívuma, hogy a már hálózatba kötött háztartásokat lehet monetizálni. A szabad cash flow az első félévben csupán 4,1 milliárd forint volt, az azonban jellemző, hogy szezonálisan gyengébb az első félév (például az osztalékfizetés miatt), a második félév erősebb lesz, az ingatlanértékesítések eredménye is a második félévben fog megjelenni, összességében a 2019-es célkitűzések tarthatók.
 • Huawei: A készülékértékesítés bevételeinek visszaesésében részben a Huawe-ügy miatti bizonytalanság áll, erre azonban a Telekomnak nincsen ráhatása, de az látszik, hogy ahogy megtörtént a megállapodás, ahogy csökkent a fenyegetettség élénkült az ügyfelek részéről a Huawei-készülékek iránti érdeklődés.
 • T-Systems: A cél továbbra is az, hogy a tranzakció még idén lezáruljon, a folyamat azonban komplex, jelenleg is zajlik az átvilágítás, amelynek eredményeként akár módosulhat is az előzetes megállapodás, így akár újabb tárgyalások is következhetnek, és a tranzakció lezárásához GVH-jóváhagyás is szükséges.
 • Osztalék: Arra a kérdésünkre, hogy a T-Systems eladásából befolyó több tízmilliárd forintos összegre tekintettel módosulhat-e a Telekom osztalékpolitikája, vagyis emelkedhet-e az osztalék, Szabó János elmondta, hogy a jelenlegi célkitűzés továbbra is az, hogy az idei eredmény után részvényenként 27 forint osztalékot fizethet a vállalat, ami erős ajánlat, figyelembe véve, hogy például frekvenciavásárlás előtt áll a vállalat, 2013-2014-ben frekvenciavásárlás idején például nem fizetett osztalékot a Telekom. Az osztalékkal kapcsolatban fontos, hogy a menedzsment az idei évben szeretné lezárni, hogy mi lesz a Telekom osztalékpolitikája a következő években, ez most hiányzik, az új osztalékpolitikának előremutatónak és kiszámíthatónak kell lennie.
 • Székház: Megkérdeztük azt is, hogy ha létrejön a T-Systems-tranzakció, akkor hogyan változik az új székház hasznosítása, ahol jelenleg a T-Systems alkalmazottai is dolgoznak. Szabó János elmondta, hogy az egyeztetések még folynak, a forgatókönyvek között szerepel az is, hogy akár maradhat is a T-Systems a székházban.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde