Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők
Üzlet

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

Portfolio
A magyar tőzsde a mozgalmas júliust végül enyhe emelkedéssel zárta, azonban a Portfolio legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, hogy a profik pesszimistábbak lettek és a magyar tőzsdén mind 3-, mind 12 hónapos időtávon nőtt a nagyobb esést is elképzelhetőnek tartó alapkezelők aránya. A profi befektetők ebben a hónapban a hazai blue chipek közül az OTP részvényeit kedvelték a leginkább, míg a midcapek közül az ANY Biztonsági Nyomda és az Alteo részvényeit emelték ki legnagyobb számban a hazai alapkezelők.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő. Mozgalmas júliust tudhat maga mögött a magyar tőzsde, a BUX a július első hetének lefordulása után ismét emelkedni kezdett, július második felére a lendület kifulladt és a hazai részvényindex ismét lefordult, miután a nemzetközi részvénypiaci hangulatra a kereskedelmi háborús félelmek mellett a globális növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak vetettek árnyékot. A korábbi erősödéséből egy keveset megőrizve a BUX végül 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a júliust.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

Ebben a hónapban a felmérésünkben résztevő alapkezelők 70 százaléka számított arra, hogy a hazai részvényindex mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat majd háromhónapos időtávon. Az alapkezelők 20 százaléka tart elképzelhetőnek 5 és 15 százalék közötti esést, míg egy kisebbség kifejezetten pesszimista, miután az alapkezelők 10 százaléka várt 15 százalékosnál is nagyobb esést a következő három hónap során, míg az alapkezelők közül senki sem számított nagyobb emelkedésre a következő három hónapban. 12 hónapos időtávon a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 30 százaléka számít arra, hogy a BUX a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, míg 30 százalékuk várt 5 és 15 százalék közötti emelkedést. Az általunk megkérdezett alapkezelők 30 százaléka ugyanakkor arra számít, hogy a magyar tőzsde 5 és 15 százalék közötti esést szenvedhet el, míg 10 százalékuk vár 15 százaléknál is nagyobb esést a következő 12 hónap során.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutató esetében a pesszimizmus növekedése látható, miután a felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül a korábbi hónap 73 százalékával szemben ebben a hónapban 70 százalékuk számított mérsékelt, mínusz 5 és plusz 5 százalék közötti elmozdulásra a magyar tőzsdén, azonban a profik 20 százaléka számított nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esésre, míg egy kisebbség ennél is pesszimistább. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a korábbi hónaphoz képest ebben a hónapban az alapkezelők közül senki nem várt nagyobb emelkedést a magyar tőzsdén, rövid távon. Az alapkezelői válaszokból képzett 12 hónapos mutató esetében a pesszimizmus növekedése volt megfigyelhető, miután a korábbi hónap 55 százalékával szemben az általunk megkérdezett alapkezelők 30 százaléka számított arra, hogy a BUX mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd. Az alapkezelők immár 30 százaléka számít nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esésre, míg a korábbi hónap 36 százalékos értékével szemben ebben a hónapban csupán az alapkezelők 30 százaléka várt nagyobb, 5 és 15 százalékos emelkedést a következő 12 hónap folyamán.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők
Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

Az OTP árfolyama július második felében lejjebb került, majd a héten pozitív fordulat következett és a bankpapír árfolyama felpattant. Az OTP papírjai ebben a hónapban is kiemelten népszerűek, miután az OTP részvényeit 6 alapkezelő jelölte meg, mint kedvenc részvényét. Az OTP népszerűségét pedig a társaság legfrissebb számai is alátámasztották, az OTP a második negyedéves gyorsjelentésében az elemzői várakozásoknál kedvezőbb eredményről számolt be, míg a bank 105 milliárd forintos rekordprofittal lepte meg a piaci szereplőket. A blue chipek közül a Mol részvényét 3-, míg a Magyar Telekom papírjait 2 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként ebben a hónapban. A midcapek közül az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit 4 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként, míg az Alteo papírjai 3 említést kaptak ebben a hónapban. A CIG Pannónia és a Graphisoft Park részvényei pedig egyaránt 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül egy emelte ki a Molt, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a blue chipek közül a Richter is egy említést kapott, ugyanakkor a hazai nagypapírok közül sem az OTP, sem a Magyar Telekom sem kapott említést ebben a hónapban. Az Opus részvényeit ebben a hónapban 3 alapkezelő emelte ki, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a közepes kapitalizációjú társaságok részvényei közül a 4iG és az Appeninn papírjai egyaránt 2-2 említést kaptak.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX