Mi lesz veled olaj?
Üzlet

Mi lesz veled olaj?

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olajkereslet 2008 óta nem látott lassúsággal nő. Január és május között csupán 520 ezer hordóval nőtt a globális olajkereslet 2018 azonos időszakával összevetve, melyet a kínai fogyasztásnövekedés mentett meg az önmagában a napi 500 ezer hordós bővülésével. Az OPEC és szövetségesei a termelés visszafogásával igyekeznek egyensúlyba hozni az olaj piacát.
Májusban éves alapon 160 ezer hordóval csökkent a világ napi olajkereslete. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a szerény keresletnövekedés fő oka a fokozatosan lassuló világgazdaság, és az USA és Kína között feszülő kereskedelmi háború. A fokozódó kereskedelmi háború miatt csökkenő nemzetközi kereskedelem és így tovább mérséklődő olajkereslet várható. 2019-ben 1,1 millió, 2020-ra 1,3 millió hordó napi fogyasztásnövekedést jelez előre az szervezet. A kilátások nem túl kedvezőek, nagyobb valószínűséggel módosíthatja lefele előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség, mintsem felfele.

Mi lesz veled olaj?
Jelenleg az OPEC és szövetségesei termelésvisszafogással teremtenek egyensúlyt az olaj piacán, azonban 2020-ra a nem OPEC kitermelés napi 2,2 millió hordóval nőhet elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, mely nyomást helyezhet a kőolaj árára.

Mi lesz veled olaj?
Jelenleg úgy tűnik, hogy a gazdasági lassulás jelentősebb hatást fejt ki a keresleti oldalra, mint a geopolitikai kockázatok a kínálatira. Az USA szankcióinak köszönhetően Irán júliusi kőolajexportja 130 ezer hordóval 400 ezer hordóra esett, mely a nyolcvanas évek óta nem látott alacsony szint.

A Brent letörte a 60 dollárnál található erős támaszát. Amennyiben nem sikerül hamarosan visszakapaszkodnia fölé, az negatív előjel.

Mi lesz veled olaj?
Amennyiben letörné az 58 dollárnál található támaszát, mely jól kivehető az alábbi órás grafikonon, akkor eladási pozíciók felvétele javasolt.

Mi lesz veled olaj?
Címlapkép: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty