Üzlet

Egy újabb durván veszteséges cég készül tőzsdére

Portfolio
Tőzsdére készül a coworking irodák bérbeadásával foglalkozó WeWork anyavállalata, a The We Company, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette a pénzügyi adatait. Ebből kiderül, hogy bár hatalmas a növekedés a cégnél, a bevételei duplázódtak, viszont hatalmas veszteséget termel.
A coworking irodák a kisebb, vagy újonnan induló vállalkozásoknak nyújtanak megoldásokat, rugalmas irodateret és bérlési időt kínálva. A WeWork amerikai cég, az ilyen kisebb bérlőknek kínál világszerte közösségi irodatereket és a bérléshez kapcsolódó szolgáltatásokat, Európát nézve többek között Prágában, Brüsszelben, Milánóban és több német, illetve angol városban vannak jelen. A hagyományos módszer, hogy az ingatlan tulajdonosától egy nagyobb irodateret bérelnek ki és osztanak fel, amit aztán több kisebb vállalkozásnak tudnak kiadni.

Anyavállalata, a The We Company most készül az elsődleges részvénykibocsátásra, amire a tervek szerint szeptemberben kerül sor, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette pénzügyi adatait.

A június végén zárult félévben a vállalat bevételei duplázódtak, 1,54 milliárd dollárra rúgtak, viszont a veszteségei is növekedtek: az egy évvel korábbi 723 millió dollárról 905 millió dollárra emelkedtek.

Ebből 690 millió dollár csak a WeWork számlájára írható. Az időszakban mintegy 2,36 milliárd dollárnyi készpénzt elégetett a cég, a dupláját annak, mint a bázisidőszaki érték és az IPO-ból befolyó összeget is a terjeszkedés támogatására fordítaná a vállalat. Jelenleg 29 országban, 111 városban vannak jelen,összesen 528 irodával.

Egyelőre a vállalat nem közölt célkitűzéseket arra vonatkozóan, hogy mikorra lehet nyereséges a cég. Az IPO után az alapító, Adam Neumann megtartja a szavazati jogok több mint 50 százalékát, igazodva a trendekhez mostanában, ahogy a tőzsdére lépő startupok alapítói a kezükben akarják tartani a kontrollt a tőzsdére lépés után is.

A vállalatot januárban a legutóbbi tőkeemelés 47 milliárd dollárra értékelte.

A részvénykibocsátás egy jó teszt lesz arra, hogy a jelenlegi piaci környezetben, a kereskedelmi háború és a recessziós félelmek közepette mekkora a befektetők lelkesedése. Az, hogy a vállalat veszteséges, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne vonzó a befektetők szemében, a fiatal vállalatoknál ugyanis hajlamosak "elnézni" a befektetők a masszív veszteségeket is, ha azok a jövőbeli növekedést támogató beruházások miatt vannak. Ami aggasztó, hogy a cég közlése szerint az egy tagra jutó bevételek csökkennek és a lefelé mutató tendencia folytatódhat, ahogy újabb, alacsonyabb árszintű piacokra lépnek be a terjeszkedéssel.

2014 óta az idei a legmozgalmasabb év az amerikai IPO-piacon, olyan vállalatok mentek tőzsdére, mint a Beyond Meat, a Zoom Video Communications, az Uber, vagy a Lyft.

(Reuters)
facebook libra szablyozás
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook libra szablyozás