Üzlet

Egy újabb durván veszteséges cég készül tőzsdére

Portfolio
Tőzsdére készül a coworking irodák bérbeadásával foglalkozó WeWork anyavállalata, a The We Company, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette a pénzügyi adatait. Ebből kiderül, hogy bár hatalmas a növekedés a cégnél, a bevételei duplázódtak, viszont hatalmas veszteséget termel.
A coworking irodák a kisebb, vagy újonnan induló vállalkozásoknak nyújtanak megoldásokat, rugalmas irodateret és bérlési időt kínálva. A WeWork amerikai cég, az ilyen kisebb bérlőknek kínál világszerte közösségi irodatereket és a bérléshez kapcsolódó szolgáltatásokat, Európát nézve többek között Prágában, Brüsszelben, Milánóban és több német, illetve angol városban vannak jelen. A hagyományos módszer, hogy az ingatlan tulajdonosától egy nagyobb irodateret bérelnek ki és osztanak fel, amit aztán több kisebb vállalkozásnak tudnak kiadni.

Anyavállalata, a The We Company most készül az elsődleges részvénykibocsátásra, amire a tervek szerint szeptemberben kerül sor, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette pénzügyi adatait.

A június végén zárult félévben a vállalat bevételei duplázódtak, 1,54 milliárd dollárra rúgtak, viszont a veszteségei is növekedtek: az egy évvel korábbi 723 millió dollárról 905 millió dollárra emelkedtek.

Ebből 690 millió dollár csak a WeWork számlájára írható. Az időszakban mintegy 2,36 milliárd dollárnyi készpénzt elégetett a cég, a dupláját annak, mint a bázisidőszaki érték és az IPO-ból befolyó összeget is a terjeszkedés támogatására fordítaná a vállalat. Jelenleg 29 országban, 111 városban vannak jelen,összesen 528 irodával.

Egyelőre a vállalat nem közölt célkitűzéseket arra vonatkozóan, hogy mikorra lehet nyereséges a cég. Az IPO után az alapító, Adam Neumann megtartja a szavazati jogok több mint 50 százalékát, igazodva a trendekhez mostanában, ahogy a tőzsdére lépő startupok alapítói a kezükben akarják tartani a kontrollt a tőzsdére lépés után is.

A vállalatot januárban a legutóbbi tőkeemelés 47 milliárd dollárra értékelte.

A részvénykibocsátás egy jó teszt lesz arra, hogy a jelenlegi piaci környezetben, a kereskedelmi háború és a recessziós félelmek közepette mekkora a befektetők lelkesedése. Az, hogy a vállalat veszteséges, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne vonzó a befektetők szemében, a fiatal vállalatoknál ugyanis hajlamosak "elnézni" a befektetők a masszív veszteségeket is, ha azok a jövőbeli növekedést támogató beruházások miatt vannak. Ami aggasztó, hogy a cég közlése szerint az egy tagra jutó bevételek csökkennek és a lefelé mutató tendencia folytatódhat, ahogy újabb, alacsonyabb árszintű piacokra lépnek be a terjeszkedéssel.

2014 óta az idei a legmozgalmasabb év az amerikai IPO-piacon, olyan vállalatok mentek tőzsdére, mint a Beyond Meat, a Zoom Video Communications, az Uber, vagy a Lyft.

(Reuters)
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
olajfinomiot