Üzlet

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken

Portfolio
Tegnap még úgy tűnt, hogy újra felfelé vehetik az irányt a világ tőzsdéi, ma azonban több olyan hír is érkezett, ami miatt masszív lefordulást láthatunk. Pánikról egyelőre még korai lenne beszélni, de nem szép az, ami ma történik.

Pedig tegnap még minden olyan szép volt

Tegnap még úgy tűnt, hogy ismét felfelé indulhatnak a részvényárfolyamok, miután az Egyesült Államok bejelentette, egyelőre mégsem vet ki büntető vámokat több tízmilliárd dollár értékű kínai árura, erre emelkedtek nagyot az amerikai tőzsdék, és ma reggel mérsékelten még az európaiak is. Aztán történt néhány dolog:

  • Kijöttek a friss eurózóna GDP-adatok, amiből kiderült, hogy a devizaövezet gazdasága csupán 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, ráadásul Európa és a globális gazdaság egyik motorja, a német eléggé lefulladt, negyedéves alapon tovább zsugorodott a német gazdaság.
  • Érkezett néhány gyenge kínai makroadat: 17 éve nem nőtt olyan alacsony mértékben a kínai ipar, mint az idei második negyedévben, a 4,8 százalékos adat alaposan elmaradt az 5,8 százalékos várakozástól.
  • Ma először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe, ez pedig a múltbeli tapasztalatok alapján recessziót jelezhet előre.

Nagy lefordulás napon belül

Nap elején még mérsékelten emelkedtek az európai tőzsdék, és a határidős részvényindexek állása alapján a vezető amerikai részvényindexekben is emelkedés volt valószínűsíthető, azonban nap közben masszív lefordulás történt, a DAX például a napi csúcsáról közel 300 pontot, 2,5 százalékot esett. Nem a német tőzsde az egyetlen, amelyik lefordult, az európai részvényindexek többsége 1 százalék feletti mínuszban áll, a legnagyobb mértékben a lengyel WIG esik.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
Elsősorban a ciklikus szektorokba tartozó vállalatok részvényárfolyama esik, ütik az autógyártók, a pénzintézetek, tech cégek papírjait.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
Az autógyártókat ma újra elővették, ott több tényező is negatívan hat, az elmérgesedő kereskedelmi konfliktus hatásai már több fontos régióban, így Észak-Amerikában és Kínában is csökkennek az eladások, ráadásul a szigorodó környezetvédelmi normákkal és az autóipar elmúlt 100 évének egyik legnagyobb átállásával (elektromos autózás, önvezető autózás) is meg kell küzdeniük a gyártóknak.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A bankszektor is büntetőpadra került, több nyugat-európai nagybank részvényárfolyama 2-4 százalék mínuszban áll, az esésben az élen a német bankpapírok állnak, nyilván a gyenge második negyedéves GDP-adat miatt büntetik a Commerzbankot és a Deutsche Bankot, de újra előkerült egy másik téma is, a szeptemberi ülésén az EKB tovább csökkentheti a betéti kamatot, ami masszív veszteséget okozhat a nyugat-európai bankoknak.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A régióban a Raiffeisen esett a legnagyobbat, az osztrák bankra az eddig optimistának mondható JP Morgan csökkentett célárat, az osztrák bankpapír árfolyama idén már 13 százalékkal került lejjebb.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A magyar tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, ami elsősorban a messze legnagyobb komponens, OTP gyenge teljesítményének tudható be.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
Benzin
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzin
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin