Üzlet

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken

Portfolio
Tegnap még úgy tűnt, hogy újra felfelé vehetik az irányt a világ tőzsdéi, ma azonban több olyan hír is érkezett, ami miatt masszív lefordulást láthatunk. Pánikról egyelőre még korai lenne beszélni, de nem szép az, ami ma történik.

Pedig tegnap még minden olyan szép volt

Tegnap még úgy tűnt, hogy ismét felfelé indulhatnak a részvényárfolyamok, miután az Egyesült Államok bejelentette, egyelőre mégsem vet ki büntető vámokat több tízmilliárd dollár értékű kínai árura, erre emelkedtek nagyot az amerikai tőzsdék, és ma reggel mérsékelten még az európaiak is. Aztán történt néhány dolog:

  • Kijöttek a friss eurózóna GDP-adatok, amiből kiderült, hogy a devizaövezet gazdasága csupán 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, ráadásul Európa és a globális gazdaság egyik motorja, a német eléggé lefulladt, negyedéves alapon tovább zsugorodott a német gazdaság.
  • Érkezett néhány gyenge kínai makroadat: 17 éve nem nőtt olyan alacsony mértékben a kínai ipar, mint az idei második negyedévben, a 4,8 százalékos adat alaposan elmaradt az 5,8 százalékos várakozástól.
  • Ma először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe, ez pedig a múltbeli tapasztalatok alapján recessziót jelezhet előre.

Nagy lefordulás napon belül

Nap elején még mérsékelten emelkedtek az európai tőzsdék, és a határidős részvényindexek állása alapján a vezető amerikai részvényindexekben is emelkedés volt valószínűsíthető, azonban nap közben masszív lefordulás történt, a DAX például a napi csúcsáról közel 300 pontot, 2,5 százalékot esett. Nem a német tőzsde az egyetlen, amelyik lefordult, az európai részvényindexek többsége 1 százalék feletti mínuszban áll, a legnagyobb mértékben a lengyel WIG esik.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
Elsősorban a ciklikus szektorokba tartozó vállalatok részvényárfolyama esik, ütik az autógyártók, a pénzintézetek, tech cégek papírjait.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
Az autógyártókat ma újra elővették, ott több tényező is negatívan hat, az elmérgesedő kereskedelmi konfliktus hatásai már több fontos régióban, így Észak-Amerikában és Kínában is csökkennek az eladások, ráadásul a szigorodó környezetvédelmi normákkal és az autóipar elmúlt 100 évének egyik legnagyobb átállásával (elektromos autózás, önvezető autózás) is meg kell küzdeniük a gyártóknak.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A bankszektor is büntetőpadra került, több nyugat-európai nagybank részvényárfolyama 2-4 százalék mínuszban áll, az esésben az élen a német bankpapírok állnak, nyilván a gyenge második negyedéves GDP-adat miatt büntetik a Commerzbankot és a Deutsche Bankot, de újra előkerült egy másik téma is, a szeptemberi ülésén az EKB tovább csökkentheti a betéti kamatot, ami masszív veszteséget okozhat a nyugat-európai bankoknak.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A régióban a Raiffeisen esett a legnagyobbat, az osztrák bankra az eddig optimistának mondható JP Morgan csökkentett célárat, az osztrák bankpapír árfolyama idén már 13 százalékkal került lejjebb.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
A magyar tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, ami elsősorban a messze legnagyobb komponens, OTP gyenge teljesítményének tudható be.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde