Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken
Üzlet

Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken

Portfolio
A keddi nagy emelkedést bőven eltüntetve közel 3 százalékos mínuszban zárták a szerdai napot az amerikai részvényindexek. Véget ért a kereskedelmi háború enyhülésével kapcsolatos pozitív hangulat, és előkerültek a recessziós félelmek, amit most a kötvények hozamgörbéjének alakulása váltott ki. Donald Trump mindezért a Fedet hibáztatja, a Fed volt elnöke szerint pedig félreérti a jeleket a piac.

800 pontot esett a Dow

A Dow szinte kereken 800 ponttal került ma lejjebb, 3,05%-ot veszítve keddi záróértékéből. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

Megint a Fedet szapulja Trump

Nem Kína, hanem a Fed az USA igazi problémája - állítja Twitter-üzeneteiben az amerikai elnök, mondván, a Fed túl sokszor és túl gyorsan emelt kamatot, most viszont késlekedik a kamatvágásokkal. Szerinte a (sokak által a mai részvénypiaci esésért hibáztatott) "őrült" inverz hozamgörbe is a jegybank hibája, de "győzni fogunk!"

Pirosba öltözött Amerika

A Dow 2,9%-os (mintegy 765 pontos), az S&P 500 2,85%-os, a Nasdaq csaknem 3,0%-os esésben van.


Megszólalt a Fed korábbi elnöke - Félreértelmezi a jeleket a piac?

Nem érte egyet a Fed volt elnöke, Janet Yellen azzal az értelmezéssel, hogy az inverz amerikai hozamgörbe ezúttal is recessziót jelezne előre. Márpedig ma ez a fő sztori a részvénypiacokon, többek között emiatt kezdtek el menekülni a befektetők a részvényekből. Tovább a cikkhez

Őrület, amit a bankok alakítanak

Különösen rossz napjuk van a bankoknak, aminek legalább két fő oka említhető: a recessziós félelmek a hitelezés visszaesését vetítik előre szerte az amerikai és a globális gazdaságban, a kamatkörnyezet csökkenése egyre jobban szűkíti a bankok kamatmarzsát, ami pedig csökkenti várható megtérülésüket. A Citigroup 5,4%-os, a JP Morgan 4,1%-os, a Bank of America 4,9%-os zuhanásban van.

770 pontos mínuszban is volt a Dow

Tovább nőtt a feszültség a részvénypiacokon: jelenleg 730 pontos esést mutat a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő index, ami 2,8% körüli mínusznak felel meg. Az S&P 500 -2,7%-ban, a Nasdaq -2,9%-ban van. A mai nap akár a Dow legrosszabb napja is lehet még idén.


Mi is történt tegnap óta?

Kijöttek a friss eurózóna GDP-adatok, amelyekből kiderült, hogy a devizaövezet gazdasága csupán 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, ráadásul Európa és a globális gazdaság egyik motorja, a német eléggé lefulladt, negyedéves alapon tovább zsugorodott a német gazdaság. Érkezett néhány gyenge kínai makroadat: 17 éve nem nőtt olyan alacsony mértékben a kínai ipar, mint az idei második negyedévben, a 4,8 százalékos adat alaposan elmaradt az 5,8 százalékos várakozástól. Ma először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe, ez pedig a múltbeli tapasztalatok alapján recessziót jelezhet előre.

Gyorsan vége lett a jó hangulatnak, zuhannak az amerikai részvények

A Dow 2,3%-os (több mint 600 pontos), az S&P 500 szintén 2,3%-os, a Nasdaq pedig 2,6%-os esést mutat, vagyis már a tegnapi bejelentés másnapján nemcsak korrigáltak a tőzsdék, de el is tüntették a tegnapi emelkedés hatását.

A részvénypiaci félelmeket felerősítette, hogy a kötvénypiacon inverzzé vált a brit és az amerikai hozamgörbe, amit általánosságban a recesszió előjeleként értelmeznek.

Az egyes szektorok közül az energia- és a pénzügyi szektor alulteljesít, a közműszolgáltatók viszont aránylag jól állják a sarat. Augusztus 5-e (múlt hétfő), vagyis az év eddigi legrosszabb napja óta most mutatják a legnagyobb napon belüli esést a vezető amerikai részvényindexek.Gyorsan vége lett a jó hangulatnak, zuhannak az amerikai részvények
GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
SZG_9276
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-170645890