Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken
Üzlet

Újabb fekete nap az amerikai tőzsdéken

Portfolio
A keddi nagy emelkedést bőven eltüntetve közel 3 százalékos mínuszban zárták a szerdai napot az amerikai részvényindexek. Véget ért a kereskedelmi háború enyhülésével kapcsolatos pozitív hangulat, és előkerültek a recessziós félelmek, amit most a kötvények hozamgörbéjének alakulása váltott ki. Donald Trump mindezért a Fedet hibáztatja, a Fed volt elnöke szerint pedig félreérti a jeleket a piac.

800 pontot esett a Dow

A Dow szinte kereken 800 ponttal került ma lejjebb, 3,05%-ot veszítve keddi záróértékéből. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

Megint a Fedet szapulja Trump

Nem Kína, hanem a Fed az USA igazi problémája - állítja Twitter-üzeneteiben az amerikai elnök, mondván, a Fed túl sokszor és túl gyorsan emelt kamatot, most viszont késlekedik a kamatvágásokkal. Szerinte a (sokak által a mai részvénypiaci esésért hibáztatott) "őrült" inverz hozamgörbe is a jegybank hibája, de "győzni fogunk!"

Pirosba öltözött Amerika

A Dow 2,9%-os (mintegy 765 pontos), az S&P 500 2,85%-os, a Nasdaq csaknem 3,0%-os esésben van.


Megszólalt a Fed korábbi elnöke - Félreértelmezi a jeleket a piac?

Nem érte egyet a Fed volt elnöke, Janet Yellen azzal az értelmezéssel, hogy az inverz amerikai hozamgörbe ezúttal is recessziót jelezne előre. Márpedig ma ez a fő sztori a részvénypiacokon, többek között emiatt kezdtek el menekülni a befektetők a részvényekből. Tovább a cikkhez

Őrület, amit a bankok alakítanak

Különösen rossz napjuk van a bankoknak, aminek legalább két fő oka említhető: a recessziós félelmek a hitelezés visszaesését vetítik előre szerte az amerikai és a globális gazdaságban, a kamatkörnyezet csökkenése egyre jobban szűkíti a bankok kamatmarzsát, ami pedig csökkenti várható megtérülésüket. A Citigroup 5,4%-os, a JP Morgan 4,1%-os, a Bank of America 4,9%-os zuhanásban van.

770 pontos mínuszban is volt a Dow

Tovább nőtt a feszültség a részvénypiacokon: jelenleg 730 pontos esést mutat a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő index, ami 2,8% körüli mínusznak felel meg. Az S&P 500 -2,7%-ban, a Nasdaq -2,9%-ban van. A mai nap akár a Dow legrosszabb napja is lehet még idén.


Mi is történt tegnap óta?

Kijöttek a friss eurózóna GDP-adatok, amelyekből kiderült, hogy a devizaövezet gazdasága csupán 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, ráadásul Európa és a globális gazdaság egyik motorja, a német eléggé lefulladt, negyedéves alapon tovább zsugorodott a német gazdaság. Érkezett néhány gyenge kínai makroadat: 17 éve nem nőtt olyan alacsony mértékben a kínai ipar, mint az idei második negyedévben, a 4,8 százalékos adat alaposan elmaradt az 5,8 százalékos várakozástól. Ma először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe, ez pedig a múltbeli tapasztalatok alapján recessziót jelezhet előre.

Gyorsan vége lett a jó hangulatnak, zuhannak az amerikai részvények

A Dow 2,3%-os (több mint 600 pontos), az S&P 500 szintén 2,3%-os, a Nasdaq pedig 2,6%-os esést mutat, vagyis már a tegnapi bejelentés másnapján nemcsak korrigáltak a tőzsdék, de el is tüntették a tegnapi emelkedés hatását.

A részvénypiaci félelmeket felerősítette, hogy a kötvénypiacon inverzzé vált a brit és az amerikai hozamgörbe, amit általánosságban a recesszió előjeleként értelmeznek.

Az egyes szektorok közül az energia- és a pénzügyi szektor alulteljesít, a közműszolgáltatók viszont aránylag jól állják a sarat. Augusztus 5-e (múlt hétfő), vagyis az év eddigi legrosszabb napja óta most mutatják a legnagyobb napon belüli esést a vezető amerikai részvényindexek.Gyorsan vége lett a jó hangulatnak, zuhannak az amerikai részvények
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Japán belement a regionalizációba: a magyarok már könnyebben szállíthatnak húst járvány esetén
Benzin
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Benzin
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin