Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot
Üzlet

Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot

Portfolio
Súlyos pénzügyi problémákkal küzd a GE - állítja Harry Markopolos, akinek annak idején a Madoff-botrány kipattanásában is nagy szerepe volt. A GE árfolyama zuhan a mai kereskedésben, 13 százalékot estek a részvények.
Markopolos azt állítja a 175 oldalas vizsgálati anyagában, hogy a GE több mint 38 milliárd dollárnyi veszteséget próbált meg elrejteni és hogy a vállalat készpénzhelyzete sokkal rosszabb annál, mint amit hivatalosan bevallanak. A cég fizetésképtelen és az ipari divíziója 20 milliárd dolláros működőtőke-deficittel küzd. Hozzáteszi, hogy a 38 milliárd dolláros könyvelési csalás a GE jelenlegi piaci kapitalizációjának több mint 40 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy ez egy sokkal komolyabb ügy, mint az Enron vagy a WorldCom könyvelési csalása.

Már egy ideje figyelmeztetnek a pesszimistább Wall Street-i elemzők arra, hogy a GE alacsony készpénztermelő-képességgel működik, hogy gyakoriak a leírások, emiatt pedig nem igazán transzparensek a pénzügyi kimutatásai. A GE az elmúlt két évben több mint 40 milliárd dollár értékű leírást könyvelt el az eszközein és a könyvelését vizsgálja a SEC és az igazságügyi minisztérium is.

A GE azzal kommentálta a ma publikált jelentést, hogy a vállalat igyekszik a napi működésre fókuszálni és nem hagyja, hogy erről elvonják a figyelmét az ilyen téves spekulációk. Hozzátették, hogy Markopolos arról ismert, hogy meg nem nevezett hedge fundoknak dolgozik, méghozzá olyanoknak, akik a részvények shortolásával szoktak keresni.

A jelentés disclaimere szerint az anyagot a Forensic Decision szerkesztette, amely egy olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE árfolyamának eséséből profitál. Markopolos a CNBC-nek adott interjúja során elmondta, hogy valóban megkap egy bizonyos százalékot a profitból, amit a jelentéssel keresnek, de nem árulta el azt sem, hogy ez milyen mértékű és azt sem, hogy melyik ez az alap. Csak annyit közölt, hogy egy közepes méretű amerikai hedge fundról van szó.

Markopolos arról ismert, hogy a 2000-es évek elején figyelmeztette a szabályozó hatóságokat, hogy Bernie Madoff befektetési cége a piramisjáték jeleit mutatja. 2008-ban letartóztatták és 150 év börtönbüntetésre ítélték Madoffot.

Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot
A címlapkép forrása: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

(Reuters)
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde