Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot
Üzlet

Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot

Portfolio
Súlyos pénzügyi problémákkal küzd a GE - állítja Harry Markopolos, akinek annak idején a Madoff-botrány kipattanásában is nagy szerepe volt. A GE árfolyama zuhan a mai kereskedésben, 13 százalékot estek a részvények.
Markopolos azt állítja a 175 oldalas vizsgálati anyagában, hogy a GE több mint 38 milliárd dollárnyi veszteséget próbált meg elrejteni és hogy a vállalat készpénzhelyzete sokkal rosszabb annál, mint amit hivatalosan bevallanak. A cég fizetésképtelen és az ipari divíziója 20 milliárd dolláros működőtőke-deficittel küzd. Hozzáteszi, hogy a 38 milliárd dolláros könyvelési csalás a GE jelenlegi piaci kapitalizációjának több mint 40 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy ez egy sokkal komolyabb ügy, mint az Enron vagy a WorldCom könyvelési csalása.

Már egy ideje figyelmeztetnek a pesszimistább Wall Street-i elemzők arra, hogy a GE alacsony készpénztermelő-képességgel működik, hogy gyakoriak a leírások, emiatt pedig nem igazán transzparensek a pénzügyi kimutatásai. A GE az elmúlt két évben több mint 40 milliárd dollár értékű leírást könyvelt el az eszközein és a könyvelését vizsgálja a SEC és az igazságügyi minisztérium is.

A GE azzal kommentálta a ma publikált jelentést, hogy a vállalat igyekszik a napi működésre fókuszálni és nem hagyja, hogy erről elvonják a figyelmét az ilyen téves spekulációk. Hozzátették, hogy Markopolos arról ismert, hogy meg nem nevezett hedge fundoknak dolgozik, méghozzá olyanoknak, akik a részvények shortolásával szoktak keresni.

A jelentés disclaimere szerint az anyagot a Forensic Decision szerkesztette, amely egy olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE árfolyamának eséséből profitál. Markopolos a CNBC-nek adott interjúja során elmondta, hogy valóban megkap egy bizonyos százalékot a profitból, amit a jelentéssel keresnek, de nem árulta el azt sem, hogy ez milyen mértékű és azt sem, hogy melyik ez az alap. Csak annyit közölt, hogy egy közepes méretű amerikai hedge fundról van szó.

Markopolos arról ismert, hogy a 2000-es évek elején figyelmeztette a szabályozó hatóságokat, hogy Bernie Madoff befektetési cége a piramisjáték jeleit mutatja. 2008-ban letartóztatták és 150 év börtönbüntetésre ítélték Madoffot.

Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot
A címlapkép forrása: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

(Reuters)
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944