Üzlet

Mérsékelt esés az európai tőzsdéken a tegnapi felpattanás után

Portfolio
Miközben a hazai tőzsde az ünnepnap miatt zárva tart, a külföldi részvénypiacokon nem áll meg az élet. Az amerikai tőzsdéken jelentősebb emelkedés volt hétfőn és Európában sem indult rosszul a nap kedden, azonban napon belül lefordultak a vezető európai részvényindexek, és végül mérsékelt eséssel zártak. A lefordulásban nyilván szerepe volt annak is, hogy a tőzsdezárás előtt bejelentették, lemond az olasz miniszterelnök.

Lefordulás

A nap eleji emelkedés után nap közben lefordultak a vezető európai részvényindexek, és a keddi kereskedési napot 0,2-0,5 százalék mínuszban zárták. A nap végi lefordulásban nyilvánvalóan annak is zerepe van, hogy a zárást megelőző percekben kijött a hír, lemondott az olasz miniszterelnök.


Az európai piaczáráskor a vezető amerikai részvényindexek is mérsékelte esnek, igaz az esés mértéke csekély, a Dow és az S&P is csupán 0,1 százalékot veszített az értékéből.


Konszolidáció

Tegnap 1-1,5 százalékkal kerültek feljebb a vezető amerikai és európai részvényindexek, ma inkább csak konszolidálódnak a piacok, a fontosabb európai részvényindexek a tegnapi záróértékük körül ingadoznak. A német DAX 0,2 százalékot esett, a francia CAC stagnál, a brit FTSE 0,2 százalékkal került feljebb. A régióban mérsékelten emelkednek a tőzsdék, a lengyel piac 0,1, a cseh 0,3, az osztrák 0,4 százalékot erősödött.

Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk

Mi történt hétfőn a tőzsdéken?

Miközben a budapesti tőzsdén az államalapítás ünnepe miatt szünetel a kereskedés, a külföldi részvénypiacokon egy kisebb felpattanás jött hétfőn. A recessziós félelmek némileg enyhültek és a kereskedelmi háborúval kapcsolatban bíztató jelnek vették a befektetők, hogy az Egyesült Államok további 90 nap haladékot ad a Huawei-nek arra, hogy az amerikai vállalatokkal üzleteljen. A recessziós félelmekre reagálva Donald Trump azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, a fogyasztók gazdagok, jelentős adócsökkentés volt, ezért most "tele vannak pénzzel".

Az irányadó amerikai indexek mind 1 százalék feletti pluszokkal zártak hétfőn, a Dow 250 pontot erősödött, ami 1 százalékos emelkedésnek felel meg, az S&P 500 1,2 százalékkal, a Nasdaq 1,4 százalékkal menetelt felfelé.

Hogy indult a keddi kereskedés?

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgások voltak ma reggel, miközben a kínai Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng 0,1 százalékot esett, addig a japán Nikkei 0,6 százalékkal menetelt felfelé. A kínai tőzsde annak ellenére esett, hogy a jegybank újabb gazdaságélénkítő lépést vezetett be a hétvégén, ami a vállalatok hitelköltségeit hivatott csökkenteni.

Az európai tőzsdék kis elmozdulásokkal nyitottak ma reggel, az átfogó európai index, a Stoxx 600 alig mozdult a tegnapi záróértékéről. Jól teljesít ma az élelmiszerszektor, gyengélkednek viszont a nyersanyagipari cégek. A DAX, a CAC-40 és az FTSE-100 0,1-0,2 százalékot emelkedett, az olasz index viszont esik.Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk

Mire figyeljünk ma?

Kedden makrodatok tekintetében nem lesz túl izgalmas a nap, az Eurostat publikálja az egyetlen említésre érdemes adatot, bár az építőipar júniusi statisztikája várhatóan nem rengeti majd meg a piacokat. A nemzetközi piacon elsősorban a Fed kétnapos konferenciájára figyelhetnek majd a befektetők a hét második felében, főleg úgy, hogy most izgalmasnak ígérkezik a következő néhány hónap jegybanki szempontból.

Az olasz belpolitikai helyzet a fókuszban lehet, Olaszországban bizalmatlansági szavazás jön, és érdekesek lehetnek a Brexittel kapcsolatos fejlemények is, ugyanis ma találkozik Párizsban Boris Johnson és Emmanuel Macron.Emelkednek a külföldi tőzsdék amíg mi ünneplünk
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde