Már a vállalati kötvényeknél is divat lett a negatív hozam
Üzlet

Már a vállalati kötvényeknél is divat lett a negatív hozam

Az állampapírok nincsenek egyedül a negatív hozamot nyújtó eszközök piacán mostanában. A negatív hozamú vállalati kötvények átlépték az 1000 milliárdos állományt, ami újabb jele a globális pénzügyi torzulásnak.
Egyre nagyobb a globális piacokon a negatív hozamú kötvények állománya. Különböző becslések szerint az államadósság ebben a kategóriában már a 17000 milliárdos határhoz közelít, ez a szám az utóbbi években konzisztensen növekedett.

A negatív hozamú vállalati adósság viszonylag új jelenség, tekintve, hogy a vállalati kötvények hagyományosan a hozamvadász befektetők körében népszerűbbek. Ez viszont januárban még csak 20 milliárd volt, de mostanra át lépte az 1000 milliárdos dolláros határt.


Ez a trend potenciálisan veszélyes lehet, főleg, ha a piaci szelek változnak és beragadnának a kockázatos kötvényeikkel. E papírok kifejezetten spekulatívak, a pénzügyi rendszer alapjáraton nem negatív hozamokkal működik.

A negatív hozamok eddig az USA-n kívüli piacokat jellemzik, viszont a Fed volt elnöke, Alan Greenspan felvetette nemrégiben, hogy Amerikában is elképzelhető lesz a negatív kamatszint.

A befektetők valójában nem fizetnék azért, hogy kölcsönt adjanak, viszont a negatív hozamok mutatják, hogy a befektetők mennyire éhesek az árfolyamnyereségre. Akik negatív hozamú kötvényeket vesznek, azok igazból arra fogadnak, hogy a kamatlábak alacsonyan maradnak, viszont a kötvények árai a másodlagos piacon emelkedni fognak. Így később árfolyamnyerességgel el tudják adni a kötvényt. Amennyiben a kamatok elkezdenének növekedni, az azonnal leértékelné a befektetésüket, és az árfolyamnyereségük akár árfolyamveszteségbe csapna át.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920