Beárazták az egyik vezető magyarországi építőipari céget, nagy kötvénykibocsátás jöhet
Üzlet

Beárazták az egyik vezető magyarországi építőipari céget, nagy kötvénykibocsátás jöhet

Júniusban indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, aminek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket, ehhez minden résztvevő vállalatnak át kell esnie egy hitelminősítésen. Az első cégek már túl vannak a megmérettetésen, augusztus elején az Alteo, a múlt héten pedig a Market kapott jó értékelést a Scope Ratingstől.
A Scope Ratings és a másik hitelminősítő cég, az Euler Hermes Rating vezetője is előadást tart szeptember 12-ei Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

A jegybank veszi a vállalati kötvényeket

Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programja, amelynek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3 - 10 éves eredeti futamidejű zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket. Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

A programban való részvétel feltétele, hogy a kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől.

Az egyes fokozatok elnevezései különböznek a hitelminősítőknél, az MNB által elvárt és az Alteo és a Market hitelminősítését is végző Scope-nál is használt B+ szint az S&P-nél és a Fitchnél is a B+ elnevezést kapta, a Moody'snál ennek a neve B1.

Beárazták az egyik vezető magyarországi építőipari céget, nagy kötvénykibocsátás jöhet
Egy korábbi háttérbeszélgetésen az Equilornál megtudtuk, hogy az MNB kötvényprogramjában egy tipikus kibocsátási folyamat időtartama 3-4 hónap, ennek a kezdőpontja az, amikor a potenciális kibocsátó jelzi a szándékát az MNB-nél. A folyamat nagy részét a hitelminősítés teszi ki, amely 6-8 hétig tart, ezen azonban minden, a programban résztvevő cégnek át kell esnie. A kibocsátók 5 hitelminősítő közül választhatnak, ezek között van kettő, a Scope Ratings és az Euler Hermes, amelyeknél a hitelminősítés költségét az MNB finanszírozza. A hitelminősítők a kibocsátónál az üzleti működést, a pénzügyi kockázatokat és egyéb kritériumokat is vizsgálnak. A hitelminősítés költsége közel 15 millió forint, ráadásul évenkénti fenntartási költség is jelentkezik, az éves szinten 6-7 millió forint, ezt is finanszírozza az MNB.

Jó értékelést kapott a Market

A Scope Ratings elvégezte a Market Építő Zrt. értékelését, ennek során a vállalat kötvényei BB minősítést kaptak, ez két fokozattal jobb érték az MNB által elvárt minimumnál, a vállalat minősítése BB- lett, stabil kilátással.

A kedvező minősítést a Scope több tényezővel magyarázta,
  • többek között pozitívan értékelték a Market vezető szerepét a magyarországi építőiparban,
  • kiemelték, hogy a vállalat a nagy volumenű projektekre fókuszál, ez jelentős bővülést eredményezett az elmúlt 5 évben,
  • az építőipari cég hitelképességét a Scope szerint támogatja az erős likviditás, a nettó készpénzállomány és a stabil működési marzs.


A Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram segítségével finanszírozott beruházások javíthatják a Market diverzifikációját, és erősíthetik a vállalat üzleti modelljét, ez pedig lehetővé teszi, hogy a Market profitáljon a magyarországi építőipar dinamikus növekedéséből a következő 12-18 hónapban. A Scope szerint az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében kibocsátani tervezett 20 milliárd forintnyi kötvény nem változtat érdemben a Market erős kockázati profilján.

A kockázatok között a Scope több tényezőt is megemlít,
  • többek között azt, hogy a Market tevékenysége földrajzilag nem diverzifikált, működése pedig például a megrendeléseket tekintve koncentrált, emiatt a Market érzékeny a konjunktúraciklusokra,
  • ezen felül az építőipari vállalat alacsony profitabilitása is kockázatot jelent, ebben a Scope nem számít érdemi javulásra a következő 3 évben, amit egyrészt a nyersanyagok, másrészt a munkaerő szűkösségével magyaráz, amik költségnyomást eredményeznek,
  • az elemzésben megemlítik, hogy 2020 után kevesebb EU-s forrás áll majd rendelkezésre, a magyar gazdaság növekedési üteme pedig lassulhat, ezek pedig nyomás alatt tarthatják a Market cash-flowját.


A Scope a BB- kategóriához stabil kilátást fűzött, ami több tényezőnek köszönhető:
  • a hitelminősítő stabil hitelképességgel számol, a következő időszakban is nettó cash pozíciót és a kamatfizetést több mint hétszeresen meghaladó EBITDA-t jelez előre,
  • a Scope ara számít, hogy a Market megőrzi erős likviditási pozícióját
  • a kitekintésben éves szinten 35 millió eurós beruházási költséggel számolnak a 2019-2020-as időszakban, a Scope által számolt EBITDA 20-25 millió euró körül alakulhat
  • a hitelminősítő nem számol negatív hatással a vállalat hitelképességére, ha a Market tervei szerint a vállalat a következő években osztalékot fizet.

Kiváló besorolást kapott az Alteo

Nem a Market volt az első olyan hazai vállalat, amely az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében kötvényt bocsátana ki, és aminek a minősítését elvégezte a Scope, mint ahogy arról augusztus elején beszámoltunk, az Alteo már jelezte, hogy részt vesz az MNB kötvényprogramjában, a Scope legfeljebb 9,3 milliárd forintnyi kötvény kibocsátásával számolt, a kibocsátandó kötvények minősítése BBB- lett, ami négy fokozattal jobb érték az MNB által elvárt minimumnál. Csak érdekességképpen, a Mol kötvényeinek besorolása az S&P-nél és a Fitchnél szintén BBB-.

Az Alteo tervei szerint a kötvényeket idén szeptemberében vagy októberében kívánja kibocsátani, melynek során szervezőként, forgalmazóként az Erste Bank Hungary fogja támogatni. A kötvények az MNB elvárásaival összhangban a kibocsátást követő 180 napon belül bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsde által működtetett kötvénypiacra. A kötvénykibocsátás részleteiről a társaság igazgatósága várthatóan 2019 szeptember elejéig fog döntést hozni.

A Portfolio vendége a Scope Ratings vezetője

A Portfolio és a Credit Management Gorup következő, szeptember 12-i konferenciáján a Business & Finance, "CFO of the year" konferencián többek között a Scope Ratings vezetője, Olaf Tölke is tájékoztatást ad a hitelminősítés folyamatáról, a vizsgált szempontokról és a nemzetközi és hazai tapasztalatokról. A programról Nagy Viktória, a jegybank igazgatója is előadást tart.


Olaf Tölke

Head of Corporate Ratings

Scope Ratings

Olaf Tölke is based in Frankfurt and has joined Scope in July 2015. He is responsible for the firm's Corporate Ratings division. Prior to Scope, Olaf has been working for S&P since 2003, where as a Senior Director he was a global... Tovább »

Információ és jelentkezés a rendezvényre:
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844