Beleszállt Trump az autógyártókba, mert túl környezetbarát autókat gyártanak
Üzlet

Beleszállt Trump az autógyártókba, mert túl környezetbarát autókat gyártanak

Portfolio
A Ford - a Honda, a BMW és a Volkswagen mellett - hatékonyabb üzemanyagfelhasználásról kötött megállapodást Kalifornia állammal a globális felmelegedés elleni harc jegyében. A megegyezés az Obama korszak által meghatározottaknál lazább, azonban a Trump által vártaknál szigorúbb környezetvédelmi előírásokat tartalmaz.
Trump rossz néven vette, hogy a Ford ragaszkodna az Obama éra alatt meghatározott szigorú környezetvédelmi sztenderdekhez. Donald Trump véleménye szerint a híres alapító Henry Ford nagyon csalódott lenne amennyiben látná, hogy utódjai egy kevésbé biztonságos és sokkal drágább autót gyártanának csak azért, mert nem mernek szembeszállni a kaliforniai törvényhozókkal.

A Ford máshogy vélekedik a kaliforniai megállapodásról. Véleményük szerint csökkentik a környezeti terhelést és mellette még a továbbra is megfizethetőek maradnak az autói. A GM csak azért nem támogatja a kaliforniai javaslatot, mert véleménye szerint nem megfelelően veszik számításba az elektromos autóikat.

Arra nincs objektív bizonyíték, hogy a hatékonyabb üzemanyagfelhasználás csökkentené az autók teljesítményét. Több állam is vitatja Trump elméletét, miszerint a kevésbé környezetbarát autók olcsóbbak és biztonságosabbak lennének. Sőt az alacsonyabb fogyasztás miatt akár még jobban is járhatnának az állampolgárok a szigorúbb környezetvédelmi szabályozással. Trump véleménye szerint azonban átlagosan 3000 dollárral kevesebbe kerülhetne egy autó, és ezzel szemben a környezeti terheltség minimálisan emelkedne csak. Lényegében a 2020-as üzemenyagfogyasztási sztenderdek maradnának érvényben 2026-ig.

Kalifornia védőügyvédje megvédte az autógyártókat, ugyanis véleménye szerint az alacsonyabb fogyasztású motorok gyártása miatt 540 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülhetne a légtérbe. A demokraták szintén támogatják Kalifornia javaslatát. Ezzel szemben a republikánusok próbálják meggyőzni a többi autógyártót, hogy ne kövessék a Ford példáját.

A Trump által javasolt sztenderdeket követve az Egyesült Államok egészét tekintve 2030-ra 500 000 hordóval nőne a napi olajfelhasználás, és cserében 300 milliárd dollárral csökkene az autógyártók fejlesztésekre költött költsége. Emellett jóval kisebb lenne az elektromosautók elterjedtsége.

Címlapkép: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
shutterstock_1277173258
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)
Frankfurt Stock Exchange
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)