Beleszállt Trump az autógyártókba, mert túl környezetbarát autókat gyártanak
Üzlet

Beleszállt Trump az autógyártókba, mert túl környezetbarát autókat gyártanak

Portfolio
A Ford - a Honda, a BMW és a Volkswagen mellett - hatékonyabb üzemanyagfelhasználásról kötött megállapodást Kalifornia állammal a globális felmelegedés elleni harc jegyében. A megegyezés az Obama korszak által meghatározottaknál lazább, azonban a Trump által vártaknál szigorúbb környezetvédelmi előírásokat tartalmaz.
Trump rossz néven vette, hogy a Ford ragaszkodna az Obama éra alatt meghatározott szigorú környezetvédelmi sztenderdekhez. Donald Trump véleménye szerint a híres alapító Henry Ford nagyon csalódott lenne amennyiben látná, hogy utódjai egy kevésbé biztonságos és sokkal drágább autót gyártanának csak azért, mert nem mernek szembeszállni a kaliforniai törvényhozókkal.

A Ford máshogy vélekedik a kaliforniai megállapodásról. Véleményük szerint csökkentik a környezeti terhelést és mellette még a továbbra is megfizethetőek maradnak az autói. A GM csak azért nem támogatja a kaliforniai javaslatot, mert véleménye szerint nem megfelelően veszik számításba az elektromos autóikat.

Arra nincs objektív bizonyíték, hogy a hatékonyabb üzemanyagfelhasználás csökkentené az autók teljesítményét. Több állam is vitatja Trump elméletét, miszerint a kevésbé környezetbarát autók olcsóbbak és biztonságosabbak lennének. Sőt az alacsonyabb fogyasztás miatt akár még jobban is járhatnának az állampolgárok a szigorúbb környezetvédelmi szabályozással. Trump véleménye szerint azonban átlagosan 3000 dollárral kevesebbe kerülhetne egy autó, és ezzel szemben a környezeti terheltség minimálisan emelkedne csak. Lényegében a 2020-as üzemenyagfogyasztási sztenderdek maradnának érvényben 2026-ig.

Kalifornia védőügyvédje megvédte az autógyártókat, ugyanis véleménye szerint az alacsonyabb fogyasztású motorok gyártása miatt 540 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülhetne a légtérbe. A demokraták szintén támogatják Kalifornia javaslatát. Ezzel szemben a republikánusok próbálják meggyőzni a többi autógyártót, hogy ne kövessék a Ford példáját.

A Trump által javasolt sztenderdeket követve az Egyesült Államok egészét tekintve 2030-ra 500 000 hordóval nőne a napi olajfelhasználás, és cserében 300 milliárd dollárral csökkene az autógyártók fejlesztésekre költött költsége. Emellett jóval kisebb lenne az elektromosautók elterjedtsége.

Címlapkép: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin