Németország már nem Európa motorja
Üzlet

Németország már nem Európa motorja

Portfolio
Eléggé lesújtó véleménnyel van a német belpolitikáról, a német gazdaságról és a német részvénypiacról Tim Albrecht, a 14 milliárd eurót kezelő DWS alapkezelő vezető portfóliómenedzsere.
Albrecht többek között arról beszélt, hogy
  • A nyár folyamán több német vállalat is profitfigyelmeztetést tett közzé, ami Albrecht szerint azt mutatja, hogy Németországnak nem ciklikus, hanem strukturális gondjai vannak. Jelenleg rossz definíció az, hogy Németország Európa gazdasági motorja.
  • A potenciális gazdasági stimulusok javíthatnak a német gazdaság helyzetén, de vélhetően túl későn hatnának, ezért Albrecht arra számít, hogy a német gazdaság recesszióba süllyed.
  • A negatív kamatok és a kvantitatív lazítás elérte a határait, és már nem stimulálja érdemben a gazdaságot, sőt, az alacsony kamatoknak már negatív a hatása, hiszen nem hatékony vállalatokat is lélegeztetőgépen tart.
  • Nagyon nehéz jelenleg a német részvénypiacon befektetni, mert a dolgok először valószínűleg rosszabbra fordulnak, mielőtt újra javulnának. A DWS legfontosabb alapja, a DWS Deutschland dedikáltan a német piacon fektet be, ennek ellenére Albrecht jelenleg nem adna vételi ajánlást a német részvényekre.
  • A 30 DAX-papír közül csupán 5-öt ajánlana jó szívvel vételre Albrecht, az interjúban pontosan nem említette meg, melyik az az 5 papír.
  • Albrecht alapjában a német részvények közül a legnagyobb súlya az SAP-nak, az Allianznak és a Siemnsnek van, a szektorok közül 21 százalékos részaránnyal a pénzügyi szektor súlya a legnagyobb.
  • Nem könnyű szektoriálisan sem befektetni a német részvénypiacon, mivel a tradicionális német iparágak fundamentális kihívásokkal szembesülnek: az autógyártók az elektromos autózásra állnak át, a vegyipari cégek erősen exportfüggők, az ingatlanszektor pedig társadalmi átalakulások negatív hatásaival szembesül.
  • Összességében azonban Albrecht szerint hosszútávon továbbra is érdemes részvényekbe fektetni, csak a befektetőknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy a gazdasági növekedés és a részvénypiaci hozamok is alacsonyabbak lesznek. Amennyiben a geopolitikai feszültségek enyhülnek, a kereskedelmi háborúban pedig kompromisszumot tudnának kötni a nagyhatalmak, akkor az összkép gyorsan javulna, a tőzsdék pedig emelkednének.


Németország már nem Európa motorja
(Handelsblatt)


Címlapkép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
General Motors sztrájk