Németország már nem Európa motorja
Üzlet

Németország már nem Európa motorja

Portfolio
Eléggé lesújtó véleménnyel van a német belpolitikáról, a német gazdaságról és a német részvénypiacról Tim Albrecht, a 14 milliárd eurót kezelő DWS alapkezelő vezető portfóliómenedzsere.
Albrecht többek között arról beszélt, hogy
  • A nyár folyamán több német vállalat is profitfigyelmeztetést tett közzé, ami Albrecht szerint azt mutatja, hogy Németországnak nem ciklikus, hanem strukturális gondjai vannak. Jelenleg rossz definíció az, hogy Németország Európa gazdasági motorja.
  • A potenciális gazdasági stimulusok javíthatnak a német gazdaság helyzetén, de vélhetően túl későn hatnának, ezért Albrecht arra számít, hogy a német gazdaság recesszióba süllyed.
  • A negatív kamatok és a kvantitatív lazítás elérte a határait, és már nem stimulálja érdemben a gazdaságot, sőt, az alacsony kamatoknak már negatív a hatása, hiszen nem hatékony vállalatokat is lélegeztetőgépen tart.
  • Nagyon nehéz jelenleg a német részvénypiacon befektetni, mert a dolgok először valószínűleg rosszabbra fordulnak, mielőtt újra javulnának. A DWS legfontosabb alapja, a DWS Deutschland dedikáltan a német piacon fektet be, ennek ellenére Albrecht jelenleg nem adna vételi ajánlást a német részvényekre.
  • A 30 DAX-papír közül csupán 5-öt ajánlana jó szívvel vételre Albrecht, az interjúban pontosan nem említette meg, melyik az az 5 papír.
  • Albrecht alapjában a német részvények közül a legnagyobb súlya az SAP-nak, az Allianznak és a Siemnsnek van, a szektorok közül 21 százalékos részaránnyal a pénzügyi szektor súlya a legnagyobb.
  • Nem könnyű szektoriálisan sem befektetni a német részvénypiacon, mivel a tradicionális német iparágak fundamentális kihívásokkal szembesülnek: az autógyártók az elektromos autózásra állnak át, a vegyipari cégek erősen exportfüggők, az ingatlanszektor pedig társadalmi átalakulások negatív hatásaival szembesül.
  • Összességében azonban Albrecht szerint hosszútávon továbbra is érdemes részvényekbe fektetni, csak a befektetőknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy a gazdasági növekedés és a részvénypiaci hozamok is alacsonyabbak lesznek. Amennyiben a geopolitikai feszültségek enyhülnek, a kereskedelmi háborúban pedig kompromisszumot tudnának kötni a nagyhatalmak, akkor az összkép gyorsan javulna, a tőzsdék pedig emelkednének.


Németország már nem Európa motorja
(Handelsblatt)


Címlapkép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures