Üzlet

Felpattant a Richter

Portfolio
A kínai vámbejelentés után estek az európai börzék, majd a pénteki piaczárás felé közeledve az európai tőzsdék ismét előző napi záróértékeik fölé kapaszkodtak vissza. A befektetők Jerome Powell Fed elnök Jackson Hole-i beszédének kiadott szövegét emésztették, majd a tengerentúli tőzsdék lefordultak, miután a mai kínai lépésekre válaszul Donald Trump is válaszbejelentést helyezett kilátásba. A magyar tőzsde mérsékelt emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést, míg a hazai blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban.

Emelkedéssel zárt a BUX, felpattant a Richter

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 125 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a 425 forinton stagnáló Magyar Telekom kivételével emelkedtek. Az OTP 0,1 százalékos erősödés után 12 350 forinton zárt, míg a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, az olajcég részvényei 2 846 forinton búcsúztak a hét utolsó napjától. A blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, a csütörtökön nagyot eső gyógyszergyártó papírjai ma felpattantak, a Richter végül 1,1 százalékos emelkedést követően 4 780 forinton zárta a pénteki kereskedést.


A Fed elnök kiadott nyilatkozatát emésztik a befektetők

A piaci szereplők a Fed elnökének a Jackson Hole-i konferencián tartandó beszédére vártak, amelyen szövegét magyar idő szerint négy órakor közzétették. A beszédből kiderült, hogy az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít, és a Fed folyamatosan figyeli a fejleményeket és amennyiben szükséges lépni fog. Az előzetesen kiadott beszéd alapán a Powell szavai nem tartalmaztak újdonságot a monetáris politika várható irányáról. A befektetők a Fed elnök kiadott nyilatkozatát emésztik, a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitást követő mínusz egy részét ledolgozták, a Nasdaq 0,3 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,1 százalékos mínuszban jár.


Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitás után

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék pénteken, miután a kínai kereskedelmi tárca bejelentette, hogy 5 078 amerikai importtermék esetében 5-10 százalékra növeli a vám mértékét, a kínai bejelentés szerint (megemelt) vámot vetnek ki az amerikai járművekre és alkatrészekre, az agrártermékekre, a kis méretű repülőgépekre és a nyersolajra is. Az egyedi részvények esetében a Foot Locker árfolyama 9,6 százalékot zuhant, miután a társaság második negyedéves bevétele és profitja is alulmúlta az előzetes várakozásokat, míg a Salesforce.com papírjai 5,4 százalékot emelkedtek, miután a társaság egyszeri tételektől tisztított 66 centes EPS-e felülteljesítette az elemzői várakozásokat, míg a menedzsment harmadik negyedéves bevétel-várakozásai szintén meghaladták az elemzői várakozásokat. A tengerentúli piacnyitástól távolodva a Nasdaq 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 és a Dow egyaránt 0,4 százalékkal került lejjebb. A befektetők Jerome Powell Fed elnök ma délutáni, Jackson Hole-i beszédére várnak.


Lefordultak az európai börzék, nagyot esett az olaj

A nap első felének enyhe emelkedése után lefordultak az európai tőzsdék pénteken, miután Kína bejelentette, hogy szeptember 1-től és december 15-től összesen 5 078 amerikai importtermék esetében 5-10 százalékra emeli meg a vám mértékét. Az ázsiai ország azzal indokolta a mostani döntést, hogy az amerikaiak egyoldalúan és protekcionista módon léptek, így meg kellett ezt torolni A kínai bejelentés után lefordultak az európai tőzsdék, majd a tengerentúli piacnyitás felé közeledve a kontinens börzéi tovább csúsztak lefelé, a DAX 0,7 százalékos esése mellett a CAC40 0,6 százalékkal került ma lejjebb.


A kínai jelzés szerint (megemelt) vámot vetnek ki az amerikai járművekre és alkatrészekre, az agrártermékekre, a kis méretű repülőgépekre és a nyersolajra is, utóbbi kapcsán szeptember 1-től lép hatályba a kínai döntés és 10 százalékos lesz a vám. A bejelentés után a WTI árfolyama 2,8 százalékkal került lejjebb.


A kínai válaszcsapás bejelentése után fordultak le az európai tőzsdék

A pénteki kereskedés első felében felfelé kapaszkodtak az irányadó európai részvényindexek, hangulat a tengerentúli piacnyitás felé közeledve borúsabbra fordult, miután Kína a korábban meglebegtetett lépés után konkrét válaszlépésről határozott a kereskedelmi háborúban. Kína bejelentette, hogy szeptember 1-től, illetve december 15-től összesen 5 078 amerikai importtermék esetében 5-10 százalékra emeli a vám mértékét, ami összesem 75 milliárd dollárnyi amerikai importteméket érint majd. A kínai bejelentés után lefordultak az európai tőzsdék, a CAC40 0,4 százalékos esése mellett a milánói börze 0,6 százalékot esett, míg a DAX 0,4 százalékot esett.


Emelkedéssel próbálkozik a hazai részvényindex

Az irányadó európai részvényindexek felfelé kapaszkodnak péntek délután, míg a régiós részvényindexek felemásan teljesítenek, a lengyel WIG 0,2 százalékos esése mellett a bécsi börze stagnál, míg a prágai tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsde a délelőtti erősödését ledolgozva előző napi záróértéke alá süllyedt, majd a hazai részvényindex ismét óvatos emelkedéssel próbálkozott meg, a BUX 2 milliárd forintos forgalom és 63 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül a tegnap nagyot eső és ma felpattanó Richter teljesít ma a legjobban. A BUX komponensei közül a CIG Pannónia és a Waberer's részvényei teljesítenek a leggyengébben.


Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Nem volt egyértelmű az irány az amerikai részvénypiacokon tegnap, egy meglepően gyenge feldolgozóipari statisztika és egy erős munkaerőpiaci adat mellett a befektetők a Fed jegybankárok kamatcsökkentéstől óvakodó nyilatkozataira figyeltek, míg a befektetők egy része már valószínűleg Jerome Powell Fed elnök pénteki, Jackson Hole-i beszédére várt. A tengerentúli tőzsdék felemásan zárták a hét negyedik napját, az S&P500 stagnált, a Dow 50 pontos plusz mellett 0,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. Dél-Korea bejelentette, hogy a továbbiakban nem osztja meg Japánnal az Észak-Koreával kapcsolatos titkosszolgálati információit, a hangulatra azonban mindez nem vetett árnyékot, miután a befektetők a Fed elnök beszédére vártak, a piaci szereplők egy része abban bízhat, hogy Jerome Powell új információkkal szolgálhat a Fed monetáris politikájával összefüggésben. A Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi részvényindex 0,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett. Az európai tőzsdék felfelé kapaszkodtak a pénteki kereskedés első felében, a CAC40 0,3 százalékos erősödése mellett a DAX 0,4 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 0,2 százalékot emelkedett.


Felpattant a Richter

A pénteki piacnyitástól távolodva tovább emelkedett a magyar tőzsde, a BUX 105 pontos erősödés mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. Az OTP 0,2 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 0,7 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,6 százalékkal került feljebb, míg a tegnap nagyot eső Richter ma felpattant, a gyógyszergyártó részvényei 1,3 százalékkal kerültek feljebb.


Enyhe emelkedéssel indul a hét utolsó napja a magyar tőzsdén

Mérsékelt erősödéssel indította a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 67 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek. Az OTP 0,5 százalékos erősödése mellett a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül a pénteki piacnyitás után a Magyar Telekom teljesített a leggyengébben, a telekomcég papírjai 1,1 százalékkal kerültek lejjebb.


A Fed elnök nyilatkozatát várják a befektetők

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Az irányt keresték a tengerentúli tőzsdék csütörtökön, egy erős munkaerőpiaci és egy meglepően gyenge feldolgozóipari adat mellett a befektetők a Fed-döntéshozók kamatcsökkentéstől óvakodó nyilatkozataira fókuszáltak, míg a piaci szereplők egy része valószínűleg már a Fed elnök pénteki, a Jackson Hole-i konferencián tartandó beszédére várt. Az amerikai részvényindexek felemásan zárták a csütörtöki kereskedést, a Dow végül 50 pontos emelkedés mellett 0,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 előző napi záróértéke közelében zárt, míg a Nasdaq 0,4 százalékos eséssel fejezte be a hét negyedik napját.

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 254 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hét negyedik napját. Az OTP 0,4 százalékos erősödés után 12 340 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 1,7 százalékos emelkedést követően 425 forinton búcsúzott a hét negyedik napjától. A nagy szerdai esése után a Mol 1,5 százalékkal került lejjebb, az olajtársaság papírjai 2 844 forinton zártak. A blue chipek közül a Richter teljesített a leggyengébben, a gyógyszergyártó részvényei 2,6 százalékos esés után 4 726 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai részvényindexek többsége felfelé kapaszkodott a hét utolsó napján, a Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein nem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,5 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi stagnált. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 71 pontos plusza 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét utolsó napján a befektetők a Jackson Hole-i jegybankári konferenciára figyelnek majd elsősorban, Jerome Powell Fed elnök magyar idő szerint péntek délután négykor tart majd beszédet.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken teszi közzé a Pénzügyminisztérium a költségvetés júliusi részletes számait. Az Egyesült Államokból a júliusi újlakás értékesítési statisztikák mellett a befektetők a Fed elnök pénteki nyilatkozatára várnak, Jerome Powell a Fed Jackson Hole-i konferenciáján tart majd beszédet.A Fed elnök nyilatkozatát várják a befektetők

Pénteken nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.A Fed elnök nyilatkozatát várják a befektetők

Mi történt eddig a tőzsdéken?A Fed elnök nyilatkozatát várják a befektetők

Zuhan a Mol, de meddig még?

Szerdán a Mol letörte a 2940 forintnál húzódó fontos támaszát, mely a jövőbeli árfolyamalakulás szempontjából rossz ómen. Megkerestük, hogy mi magyarázhatja a negatív árfolyamreakciót. Tovább a cikkhez
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP