Nagyot esett a Richter, érdemes már beszállni?
Üzlet

Nagyot esett a Richter, érdemes már beszállni?

Portfolio
Sok rossz hír érkezett az elmúlt hónapokban a Richterrel kapcsolatban, ami lejtőre küldte az árfolyamot, a technikai kép távolról nézve alaposan elromlott, jó híreknek és masszív árfolyamemelkedésnek kellene jönnie ahhoz, hogy javuljon az összkép, de rövid távon már a részvény emelkedésére játszóknak is van mibe kapaszkodniuk.

Nagyot esett a Richter

Az év elején jó volt a hangulat a Richter piacán, a részvény januárban közel egyéves csúcson járt, a részvény ezt követően lefordult, majd a következő hónapokban trendszerű esés következett. Május végétől augusztus elejéig egy jól körül határolható sávban oldalazott az árfolyam, majd a sáv alját jelentő 5 000 forintos támasz letörése után az elmúlt napokban begyorsult az esés és a Richter rövid távon túladottá vált. A jelentős csütörtöki esés után az árfolyam pénteken felpattant, megnéztük, hogy érdemes lehet-e már beszállni.

Nagyot esett a Richter, érdemes már beszállni?

Sok rossz hír érkezett az elmúlt egy év során

Az elmúlt egy év folyamán több rossz hír is érkezett a Richtertől:
  • Botrány az Esmyaval: a Richter készítményével, az Esmyával kezelt betegeknél néhány esetben akut májgyulladást fedeztek fel, amelyet követően a készítmény értékesítését átmenetileg felfüggesztették. A vizsgálat lezárulása után az Esmya korlátozásokkal a piacon maradhatott, az újraindult forgalmazás után a készítmény eladásai azonban a vártnál lassabban futhattak fel, ezért a menedzsment az Esmya idei értékesítésére vonatkozó várakozásait 35 millió euróról 25 millió euróra vágta vissza.
  • Problémák a Richter romániai nagykereskedelmi cégénél: a Richter nagykereskedelmi leányvállalatának működési engedélyét tavaly júniusban függesztették fel, miután a romániai hatóság indoklása szerint a cég megsértette a Good Distribution Practice előírásait. A Richter romániai leánycége, a Pharmafarm tavaly szeptemberben visszakapta működési engedélyét, a Richter szerint a felfüggesztés okozta bevételkiesés éves szinten 40 millió euró lehetett.
  • Gondot okozott a szerializáció: 2019. februárjában lépett életbe a szerializációról szóló uniós rendelet, amely előírja, hogy minden újonnan gyártott vényköteles gyógyszert biztonsági elemekkel kell ellátni, mindez komoly problémát okozott a Richternek, miután a gyógyszer-szerializáció okozta kapacitásvesztés következtében a Richter nem tudott annyit gyártani, mint amennyit szeretett volna.
  • Csökkentette kitettségét a BlackRock: a Richter szerdán jelentette be, hogy a BlackRocknak a Richterben fennálló teljes befolyása 5 százalék alá csökkent, és úgy tudjuk, hogy az elmúlt napok folyamán a BlackRock folyamatosan csökkenthette a Richter kitettségét. Mindemellett az sem kizárható, hogy a MSCI átsúlyozás felé közeledve más piaci szereplő mérsékelte Richter-kitettségét.
  • A technikai kép is negatívra fordult: a Richter az elmúlt hónapok során az 5 000 és 5 300 forintos tartományban oldalazott, az árfolyam ebből a sávból augusztus elején lefelé tört ki, majd az esés ezen a héten ezt követően gyorsult be igazán.

Érdemes már beszállni?

A Richter május végétől augusztus elejéig egy viszonylag jól körül határolható zónában oldalazott, 5 300 forint és 5 000 forint között, majd augusztus elején a Richter lefelé tört ki a sávból. Az árfolyam ezt követően a 4 800 forintos szint alá került, ami több éves időtávon vizsgálva többször szolgált támaszként és ellenállásként is. A 4 800 forintos szint alá kerülve az esés begyorsult, a jelentős csütörtöki esés után a Richter rövid távon túladottá vált, majd a túladott részvény pénteken felpattant.

Túl sok technikai érv nem szól a Richter emelkedése mellett, rövid távon azonban a túladottság hozhat vevőket és felpattanhat az árfolyam, és újra célba veheti az 5 000 forintos szintet. A napi grafikonon akkor válna pozitívabbá a kép, ha újra áttörné az árfolyam az 5000 forintos szintet, ebben az esetben akár az 5 300 forint környékén húzódó sávtető is elérhető. Amennyiben folytatódik az esés, akkor a tavaly júliusi, 4 468 forintos lokális mélypontot érdemes figyelni.

Nagyot esett a Richter, érdemes már beszállni?
Távolabbról nézve azonban egyértelműen negatív a technikai kép, a Richter havi grafikonját megvizsgálva a továbbiakban inkább a folytatódó esés tűnik a valószínűbb forgatókönyvnek és egy (vagy több) kedvező hír hatására több száz forintot kellene emelkednie az árfolyamnak ahhoz, hogy a Richter technikai képe hosszú távon kedvezőbbé váljon.

Nagyot esett a Richter, érdemes már beszállni?
Címlapkép forrása: MTVA/ Bizományosi: Faluldi Imre
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920