Meddig csökkenhet az OPEC szerepe a kőolajtermelésben?
Üzlet

Meddig csökkenhet az OPEC szerepe a kőolajtermelésben?

Portfolio
Az OPEC részesedése 30%-ra esett a globális olajpiacon, mely évek óta nem látott alacsony érték. Az alacsony kitermelési szint elsősorban a kartell önkéntes termelésvisszafogásának köszönhető, másodsorban az iráni és venezuelai szankcióknak.
Az OPEC adatszolgáltatása szerint 2019 júliusában csupán 30% volt a kartell részesedése a világ termelésében, mely még egy évtizede 34% volt, és a csúcsát 2012-ben érte el 35%-kal. Az OPEC termeléscsökkentések ellenére az áprilisi 75 dollárról 60 dollár körülire esett a Brent árfolyama, mely globális gazdaság lassulásának, a kereskedelmi háborúnak és a Brexitnek tudható be. A kartell az olaj értékesítéséből származó bevételét szeretné maximalizálni, ezért felmerül a kérdés, hogy az eső olajárak és a csökkenő részesedések mennyire szolgálják a tagok érdekeit. Jelenleg 2020 márciusáig van érvényben a kitermelés csökkentésének kereteiről szóló megállapodás.

2014-ben az előző szaúdi olajminiszter próbálta megőrizni a szervezet piaci részesedését, és megnövelte kitermelését. Azonban ez nem járt tartós sikerrel. A koncepció alapja az volt, hogy csődbe vigye a versenytársakat és nagyobb bevételeket teremtsen a költségvetésnek. Az olaj ára 30 dollárra esett, melynek következtében valóban sok Egyesült Államokbeli cég csődbement, azonban a költségvetési bevételek is alulmaradtak.

Meddig csökkenhet az OPEC szerepe a kőolajtermelésben?
2017-ben visszatért a szervezet a kitermeléscsökkentő stratégiához, mellyel folyamatosan próbálja támasztani az olaj árát. Ennek a magatartásnak viszont az a hátulütője, hogy a szervezet piaci részesedése folyamatosan csökkent és várhatóan csökkenni is fog a következő évben.

Meddig csökkenhet az OPEC szerepe a kőolajtermelésben?
Míg a világ olajtermelése a gazdasági növekedés következtében folyamatosan nő, addig az OPEC kitermelése fokozatosan csökken.

Meddig csökkenhet az OPEC szerepe a kőolajtermelésben?
A svéd SEB bank elemzői szerint az OPEC és Oroszország még mindig relatíve magas szinten tartja kitermelését, melyből még van lehetőség további vágásokat eszközölni. Ugyanis az OPEC termeléscsökkentésének nagyrészét Venezuela és Irán tette ki az amerikai szankcióknak köszönhetően.

Nagy kérdés, amennyiben tovább zuhanna az olajár, vajon további vágásokat eszközölne-e a kartell. Elemzők szerint maximum csupán rövid távon tenne ilyet, ugyanis a tagok költségvetése, kereskedelmi mérlege és gazdasága erősen megérezné a bevételkiesést.

Címlapkép: Adam Berry/Bloomberg via Getty Images
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company