Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?
Üzlet

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?

Portfolio
Jól indult az év a magyar tőzsdén, már 11 százalék pluszban is állt a BUX, aztán ahogy romlott a nemzetközi hangulat, a BUX is lefordult, ma pedig már a negatív tartományban is állt tavaly év végéhez képest. Megnéztük, hogyan teljesítettek idén a hazai blue chipek és a BUX.
Az év első felében nagyot emelkedett a magyar tőzsde, a BUX január elejétől április végéig 11,3 százalékot erősödött, majd a hazai részvényindex a nemzetközi hangulat romlásával párhuzamosan az áprilisi, történelmi csúcsáról lefordult, és az index május végéig közel 10 százalékot esett. A BUX ezután többször is emelkedéssel próbálkozott meg, azonban az áprilisi csúcs közelébe már nem sikerült visszakapaszkodnia. Az elmúlt hetekben az árfolyam ismét lefordult, a BUX ezzel az idei árfolyamemelkedést szinte teljesen le is dolgozta.

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?

OTP

Az, hogy a BUX idén már mínuszos, nem az OTP-nek tudható be, hiszen a magyar bankpapír árfolyama idén még mindig 8 százalék pluszban áll. A bankcsoport könyveiben egymás után jelennek meg az elmúlt hónapokban megvásárolt régiós pénzintézetek számai, legutóbb például a bolgár Expressbank és az albán SocGen számai is, de organikusan is szépen nő az OTP, ennek tudható be, hogy az idei második negyedévben rekordprofitot, 105 milliárd forintot ért el a bank. Persze az elmúlt hetekben, a kereskedelmi háborús félelmek erősödésével az OTP is esett, a 12 800 forint körüli szint többször megállította az árfolyam emelkedését, jelenleg már több mint 7 százalékkal áll az árfolyam a 13 250 forintos mindenkori csúcs alatt.

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?

Mol

A Mol idén már 7 százalékot esett, ezzel alulteljesítő a BUX index kosarában. Tette ezt annak ellenére, hogy várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentést publikált. A globális lassulási és kereskedelmi háborús aggodalmak a Mol ciklikus jellege miatt nem segítettek az olajtársaságnak. Az olaj ára idén közel 10 százalékot emelkedett, mely pozitív hatást gyakorol a kutatás-termelés divízió eredményére, azonban a szűkülő Brent-Ural különbözet nyomás alá helyezte a finomítás üzletág eredményét. A fogyasztói szolgáltatások szegmens kifejezetten jól teljesít a magyar és régiós gazdaságok kedvező növekedési tendenciáit kihasználva. A rendkívüli osztalékot is fizető Mol az árfolyamhoz viszonyítva közel 5 százaléknyi pénzt juttatott vissza részvényeseinek, mely azért már jócskán tompítja az idei lejtmenetet. Az utóbbi napokban gyorsult be az árfolyam esése, miután a 2940 forintos fontos támasz letörésre került.

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?

Richter

A hazai blue chipek közül a Richter esett a legnagyobbat idén, a gyógyszergyártó árfolyama idén közel 13 százalékkal került lejjebb. A Richter számára nem is indult rosszul az év, a gyógyszergyártó részvényei januárban 6 020 forintnál új lokális csúcsra emelkedtek, majd az árfolyam lefordult, és az elkövetkező hónapok folyamán trendszerű esés következett. A Richter számára az elmúlt év akadályai és botrányai után az idei év új problémákat hozott, a 2019. februárjában életbe lépő, az uniós szerializációs rendelet komoly nehézséget okozott a társaságnak, miután a gyógyszer-szerializáció okozta kapacitásvesztés következtében a Richter nem tudott annyit gyártani, mint amennyit szeretett volna. A szerializációval kapcsolatos problémák felszínre kerülése után az árfolyam nagyot esett májusban, a részvény ezt követően hónapokon keresztül oldalazott, majd az elmúlt hetekben folytatódott a lejtmenet, a január végi csúcsáról a Richter 21 százalékot esett.

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?

Magyar Telekom

A Magyar Telekom is lefelé húzza a BUX-ot idén, közel 4 százalék mínuszban áll az árfolyam, amit azért nagyrészt a részvényenként 25 forint osztalék kiesése magyaráz, ha azt kivennénk a képből, akkor idén még mindig pluszos lenne a Telekom. A vállalatnak egyébként kifejezetten jól megy, a magyar és az észak-macedón operációban is nőnek a bevételek, az alapfolyamatok kifejezetten jól néznek ki. A nagy sztori a Telekomban még a T-Systems eladása volt, a vállalat és a 4iG előzetes megállapodást kötött erről, igaz, a sztori érdemben nem mozgatta meg a Telekom árfolyamát.

Nagyot fordult a világ a magyar tőzsde nagyágyúival - Mi áll a háttérben?
Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP