Érdemes résen lenni: ma kerül sor az MSCI index átsúlyozására
Üzlet

Érdemes résen lenni: ma kerül sor az MSCI index átsúlyozására

Portfolio
A hét második napján kerül majd sor az MSCI index negyedéves átsúlyozására, ami több feltörekvő piac esetében is eladói nyomást okozhat a mai kereskedés záró szakaszában. Az MSCI index átsúlyozásra való felkészülés a hazai részvénypiacon is tetten érhető volt, a Concorde intézményi üzletkötője, Harcsa Norbert szerint a piaci szereplők egy része a Richter és a Mol esetében csökkenthette kitettségét, ami részben magyarázhatja az olajtársaság és a gyógyszergyártó részvényeinek elmúlt heti nagy eséseit.
Kedden kerül majd sor az MSCI index negyedéves átsúlyozására, az Erste mai elemzése szerint az MSCI feltörekvő piaci indexben Szaúd-Arábia súlya 1,45 százalékról 2,83 százalékra nő, míg a kínai A-sorozatú részvények elméleti súlya a korábbi 10 százalékról 15 százalékra emelkedik, így súlyuk 2,46 százalékra emelkedik az MSCI augusztus eleji számításai alapján. Az MSCI index átsúlyozása a többi feltörekvő piac esetében okozhat eladói nyomást a keddi kereskedés záró szakaszában.

Az MSCI index átsúlyozásával kapcsolatban megkérdeztük Harcsa Norbertet, a Concorde intézményi üzletkötőjét, aki elmondta, hogy az MSCI februárban döntött Kína és Szaúd-Arábia súlyának növeléséről, az átsúlyozásokat pedig májusban, augusztusban és novemberben hajtják végre.

Harcsa Norbert szerint az átsúlyozásra való felkészülés a hazai részvénypiacon is tetten érhető volt, miután a piaci szereplők egy része a Richter és a Mol esetében csökkenthette kitettségét, ami részben magyarázhatja a Mol és a Richter elmúlt heti nagy eséseit. A Concorde üzletkötője mindemellett kiemelte, hogy a piaci szereplők szelektíven súlyozhattak, és az OTP-t előnyben részesíthették a Mollal és a Richterrel szemben.

A múlt héten szenvedett a Mol és a Richter is

A Mol mozgalmas napokat tudhat maga mögött, miután a részvény a múlt héten letörte a 2 930 forint közelében található támaszt, amelynek közelében az elmúlt időszak folyamán többször is elakadt az árfolyam esése. A 2 930-as szint letörése után a Mol az elmúlt hét második felében a 2 820 forintos támasz alá kerülve a csökkenő csatorna alsó trendvonalát is megtesztelte. A pénteki kereskedés végére kissé visszahúzták a részvényt, majd a túladott tartományban járó ezután emelkedéssel próbálkozott meg. A Mol összességében 4,1 százalékos eséssel zárta a múlt hetet.

Érdemes résen lenni: ma kerül sor az MSCI index átsúlyozására
A gyógyszergyártó papírjai a nyári oldalazás után lefelé törtek ki a korábbi hónapok kereskedési sávjából, a sáv alját jelentő 5 000 forintos szint alá kerülve az árfolyam a 4 800 forintos szintet is letörte, ami több éves időtávon vizsgálva többször szolgált támaszként és ellenállásként is. A 4 800 forintos szint alá kerülve az esés begyorsult, a jelentős csütörtöki esés után a Richter rövid távon túladottá vált, bár a túladott részvény pénteken felpattant, a Richter így is 2,1 százalékos eséssel zárta az elmúlt hetet.

Érdemes résen lenni: ma kerül sor az MSCI index átsúlyozására

Tavaly az OTP esetében hozott izgalmakat az MSCI átsúlyozás

Az OTP árfolyama tavaly május 15-én közel 6 százalékot esett, az akkori esés mögött álló fundamentális és technikai tényezőkről itt írtunk részletesen. Mindemellett érdemes kiemelni, hogy az OTP aznapi esésében egy másik fontos hatás, az MSCI index átsúlyozása is szerepet játszhatott, miután az OTP súlya akkor 85-ről 80 százalékra csökkent az MSCI Hungary indexben, és a nagybefektetők egy része az index május 31-i átsúlyozása előtt elkezdhette az OTP pozíciói leépítését. Az OTP árfolyama tavaly májusban közel 14 százalékot esett.

Érdemes résen lenni: ma kerül sor az MSCI index átsúlyozására
Címlapkép forrása: Arne Dedert/DPA/Getty Images
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP