Megfelelt a megmérettetésen a Unix Autó, kötvénykibocsátás jöhet
Üzlet

Megfelelt a megmérettetésen a Unix Autó, kötvénykibocsátás jöhet

Portfolio
Júniusban indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, aminek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket. Ehhez minden résztvevő vállalatnak át kell esnie egy hitelminősítésen, az első cégek már túl vannak a megmérettetésen, az Alteo és a Market után most a Unix Auto Kft. kapott jó értékelést a Scope Ratingstől.
A Scope Ratings és a másik hitelminősítő cég, az Euler Hermes Rating vezetője is előadást tart szeptember 12-ei Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Az MNB kötvényvásárlási programjáról Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programja, amelynek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3 - 10 éves eredeti futamidejű zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket. Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. Az MNB kötvényvásárlási programjában való részvétel feltétele, hogy a kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. Az egyes fokozatok elnevezései különböznek a hitelminősítőknél, Scope-nál használt B+ szint az S&P-nél és a Fitchnél is a B+ elnevezést kapta, a Moody'snál ennek a neve B1. A kibocsátók 5 hitelminősítő közül választhatnak, ezek között van kettő, a Scope Ratings és az Euler Hermes, amelyeknél a hitelminősítés költségét az MNB finanszírozza. A hitelminősítők a kibocsátónál az üzleti működést, a pénzügyi kockázatokat és egyéb kritériumokat is vizsgálnak. Sokak várakozását meghaladó érdeklődés mutatkozik a kötvényprogram iránt, így nem elképzelhetetlen, hogy a jegybank megemeli 300 milliárd forintos keretösszegét. Legyen szó hitelkiváltási célról vagy a beruházási aktivitást tartósan támogató hosszú távú finanszírozásról, kiváló lehetőség a program a kedvező forrásköltség és finanszírozási szerkezet eléréséhez a közép- és nagyvállalatok számára.Megfelelt a megmérettetésen a Unix Autó, kötvénykibocsátás jöhet

Az első cégek

Eddig augusztus elején az Alteo, múlt héten a nagy építőipari cég, a Market, most pedig az autóalkatrész disztribútor Unix Auto Kft. kapta meg legalább az elvárt minősítést. (Az Alteo papírjai BBB-, a Market kötvényei BB minősítést kaptak a Scope-tól.)

Megfelelt a megmérettetésen a Unix Autó, kötvénykibocsátás jöhet

A Unix Autó értékelése

A Scope Ratings végezte az autóalkatrész disztribútor értékelését, aminek során a vállalat BB- minősítést kapott, stabil kilátással. A vállalat kötvénye szintén BB- minősítést kapott, ami egy fokozattal van az MNB által elvárt minimum felett.

A kedvező minősítés magyarázata:
  • A Unix Auto domináns piaci részesedéssel rendelkezik a magyar autóalkatrész-piacon és belföldön jól ismert a márkanév
  • A két legfontosabb piacán, Magyarországon és Romániában kedvező a makrogazdasági környezet, erős a GDP-növekedés
  • Mind a beszállítók, mind a vásárlók köre jól diverzifikált, senkinek nincs komolyabb részesedése
  • Komoly termékkínálata van a cégnek, és szolgáltatásokban is jelen van, például speciális eszközök bérletét kínálja, aminek köszönhetően a termékpaletta szintén jól diverzifikált.


A kockázatok:
  • A cég nagyban függ Magyarországtól, a bevétel 70 százalékát adja a hazai piaca
  • A bérköltségek emelkedése következtében az EBITDA-marzs jelentősen csökkent az elmúlt években, a 2015-ös 9,3 százalékról 2018-ban 6,2 százalékra hanyatlott.


Ami a pénzügyi kockázatokat illeti, vegyes a kép. Bár a kamatkiadások fedezettsége jó és a cégnél elfogadható volt a tőkeáttétel a múltban, ugyanakkor a nagy növekedés és a beruházások miatt a cég égeti a készpénzt, negatív a szabad cash flow. A vállalat jelenlegi üzleti terve alapján a mutatók romolhatnak középtávon. De mindezt a gyors külföldi növekedésért és a fiókhálózat bővítéséért teszi.

A Scope a stabil kilátást azzal magyarázza, hogy várakozásai szerint a Unix Auto továbbra is domináns szereplő lesz az autóalkatrészek piacán és a profitráták romlásának üteme is lassulhat. A vállalatnál valamelyest javulhat a likviditás az új kötvények bevezetésével, de ezzel együtt az eladósodottsági mutatói romlanak a negatív cash flow-t ígérő növekedési stratégia eredményeként.

A Portfolio vendége a Scope Ratings vezetője

A Portfolio és a Credit Management Gorup következő, szeptember 12-i konferenciáján a Business & Finance, "CFO of the year" konferencián többek között a Scope Ratings vezetője, Olaf Tölke is tájékoztatást ad a hitelminősítés folyamatáról, a vizsgált szempontokról és a nemzetközi és hazai tapasztalatokról. A programról Nagy Viktória, a jegybank igazgatója is előadást tart.


Olaf Tölke

Head of Corporate Ratings

Scope Ratings

Olaf Tölke is based in Frankfurt and has joined Scope in July 2015. He is responsible for the firm's Corporate Ratings division. Prior to Scope, Olaf has been working for S&P since 2003, where as a Senior Director he was a global... Tovább »

Információ és jelentkezés a rendezvényre:
IMG_20191017_163000
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Frankfurti tőzsde