148 milliárdért venne rakétákat Amerikától Magyarország (2.)
Üzlet

148 milliárdért venne rakétákat Amerikától Magyarország (2.)

Portfolio
Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak. A "csomagban" megtalálható Magyarország is; mi 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól.
A Defense News arról ír, hogy 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab AIM-120C-7 fejlett közepes hatótávú légiharc-rakétákat (AMRAAM) az Egyesült Államoktól Magyarország, az eszközöket a Raytheon gyártaná le. A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy. A meghatározott keretösszeg is változhat a konkrét megállapodásban foglaltaktól függően, ha erre a szintre eljutnak a tárgyalások.

Update: Ilyen AMRAAM-rakétákat használ egyébként a NASAMS rakétavédelmi rendszer is, melynek beszerzéséről többek közt mi is spekuláltunk, miután Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette, hogy Magyarország légvédelmi rakétarendszer akvirálását tervezi:Magyarországon kívül még négy másik ország számára adott exportengedélyt a hivatal: Japán 73 SM-3 Block IIA víz-levegő rakétát, Dánia kilenc AN/AQS-22 ALFS szonárrendszert és 600 AN/SSQ-36/53/63 szonárbóját, Litvánia 500 darab JLTV MRAP-járművet, Dél-Korea pedig 31 MK 54-es torpedót vásárolna az Egyesült Államoktól. A most jóváhagyott tranzakciók közül messze a Japán rakétacsomag a legdrágább: az ázsiai ország 3,3 milliárd dollárt fizetne az eszközökért.


Címlapfotó: NurPhoto / Getty Images
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874