Egymást érik a katasztrofális adatok: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása
Üzlet

Egymást érik a katasztrofális adatok: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása

Portfolio
Nagy-Britanniában jelentősen, több mint 10 százalékkal csökkent az autógyártás júliusban, és ezzel már a tizennegyedik egymást követő hónapban mértek visszaesést. A megállapodás nélküli Brexit rémképe, a dízelautók iránti gyenge kereslet, valamint a kínai autóeladások csökkenése egyaránt komoly nehézségeket okoznak a szektornak.
Márciusban részletes elemzésünkben írtunk arról, hogy a britek fejest ugrottak az ismeretlenbe 2016. június 23-án, amikor a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás a kilépést támogató tábor győzelmével zárult. A döntés azonnal hatalmas bizonytalanságot eredményezett a nagyvállalatok és a gazdasági döntéshozók körében és bátran kijelenthetjük, az elmúlt évek végeláthatatlan tárgyalási sorozatai ellenére sem tisztult a kép. Nincs olyan ember ma, aki képes lenne megmondani, hogy a britek mikor és milyen feltételekkel hajthatják végre a kilépést, ha egyáltalán sor kerül rá valaha. A bel- és külpolitikai csatározások, az egyéni érdekek egymásnak feszülése komoly károkat okozhatnak a szigetország gazdaságának, de van egy terület, ahol a puszta bizonytalanság is elég volt a katasztrófához: a legendás brit autógyártás gyakorlatilag összeomlik a Brexit súlya alatt.

Utóbbi állításunkat újabb katasztrofális statisztikák erősítik: a brit autógyártók- és kereskedők szövetsége (SMMT) ugyanis azt közölte, hogy a múlt hónapban 108 239 autó készült Nagy-Britanniában, amely 10,6 százalékos visszaesést jelent 2018 júliusához képest. Még komorabb a kép, hogyha az év első hét hónapjának teljesítményét vizsgáljuk: ezek szerint július végéig közel 775 ezer autó került legyártásra, amely közel 19 százalékos visszaesést jelent 2018 azonos időszakához képest.

A drámai visszaesés hátterében olyan okok állnak elsősorban, mint a dízelautók iránti gyenge kereslet, valamint a kínai autópiac zsugorodása - áll a Reuters beszámolójában.

Hatalmasat zuhantak a beruházások

Múlt hónapban számoltunk be arról, hogy az új járműipari beruházások összege 90 millió fontra (durván 32 milliárd forint) zuhant 2019 első hat hónapjában. Nyugodtan mondhatjuk, ez drámai visszaesés, 2018 azonos időszakában a járműipari beruházások értéke ugyanis még 347 millió font (durván 124 milliárd forint) volt.

A fenti nagyon komor képet némileg árnyalja, hogy a Jaguar Land Rover július elején bejelentette, részben és teljesen elektromos meghajtású modelleket fog gyártani majd castle bromwich-i gyárában. Az 1 milliárd fontból (durván 357 milliárd forint) megvalósuló beruházás segítségével több ezer munkahelyet őrizhetnek meg Nagy-Britanniában.

Már tavaly is nagy volt a baj

Az SMMT által korábban közzétett éves beszámolóból kiderült, hogy ötéves mélypontra zuhant a Nagy-Britanniában gyártott személyautók száma tavaly - írtuk korábban. Ezzel párhuzamosan a brit autóipari beruházások értéke pedig csaknem a felével esett vissza, egyértelműen a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok miatt. A szervezet adatai szerint 2018-ban nem egészen 1,52 millió autót gyártottak Nagy-Britanniában, 9,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Az új autóipari beruházások értéke pedig 588,6 millió font (durván 210 milliárd forint) volt, 46,5 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben.

Egymást érik a katasztrofális adatok: romba dől Európa egyik legerősebb országának autógyártása
Címlapkép forrása: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub