Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
Üzlet

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén

Portfolio
Kedden került sor az MSCI index negyedéves átsúlyozására, ami múltbeli tapasztalatok alapján nagyobb mozgásokat is vonhat maga után. Az MSCI az év elején döntött Kína és Szaúd-Arábia súlyának növeléséről, aminek következtében más piacok részaránya, így a magyar piac részaránya is csökken az MSCI indexben. Az MSCI Index átsúlyozása az indexekben szereplő hazai blue chipeket érinti kiemelten, a magyar tőzsdén a blue chipek esetében az elmúlt napok jelentős árfolyammozgásai részben az MSCI index átsúlyozására és az arra való felkészülésre voltak visszavezethetők.

Kedden került sor az MSCI index negyedéves átsúlyozására

Fontos esemény történt a héten a magyar tőzsde szempontjából, miután a keddi piaci záró szakaszban került sor az MSCI index átsúlyozására, ami múltbeli tapasztalatok alapján nagyobb mozgásokat is okozhat, mivel sok külföldi alap az MSCI indexek alapján súlyoz, ezért a hazai piac esetében több piaci szereplő is csökkenthette kitettségét.

A piaci szereplők már a múlt héten készülhettek az átsúlyozásra

Az átsúlyozás előtt megkérdeztük Harcsa Norbertet a Concorde intézményi üzletkötőjét, aki kiemelte, hogy az MSCI februárban döntött Kína és Szaúd-Arábia súlyának növeléséről, az átsúlyozásokat pedig májusban, augusztusban és novemberben hajtják végre. Ennek következtében más piacok részaránya, így a magyar piac részaránya is csökken az MSCI indexben.

A Concorde üzletkötője szerint az átsúlyozásra való felkészülés a hazai részvénypiacon is tetten érhető volt, miután a piaci szereplők egy része a Richter és a Mol esetében csökkenthette kitettségét, ami részben magyarázhatja a Mol és a Richter elmúlt heti nagy eséseit, azonban a piaci szereplők szelektíven súlyozhattak, és az OTP-t előnyben részesíthették a Mollal és a Richterrel szemben.

Csökkent Magyarország súlya az MSCI indexeiben

Az MSCI átsúlyozása után piaci információink alapján az MSCI Hungary súlya az MSCI Europe, the Middle East and Africa (EMEA) indexében 1,9932 százalékról 1,8242 százalékra változott, míg az MSCI Hungary súlya az MSCI Emerging Markets Indexében 0,3050 százalékról 0,3033 százalékra változott.

Nagy mozgások a magyar tőzsdén

Az MSCI Index átsúlyozása az indexekben szereplő hazai blue chipeket érinti kiemelten, a magyar tőzsdén a blue chipek esetében az elmúlt napok jelentős árfolyammozgásai részben az MSCI index átsúlyozására és az arra való felkészülésére vezethetők vissza.

Izgalmas napokat tudhat maga mögött a Mol, az olajtársaság részvényei a múlt héten letörték a 2 930 forint közelében található támaszt, amelynek közelében az elmúlt időszak folyamán többször is elakadt az árfolyam esése. A 2 930-as szint letörése után a Mol az elmúlt hét második felében a 2 820 forintos támasz alá kerülve a csökkenő csatorna alsó trendvonalát is megtesztelte. A pénteki kereskedés végére kissé visszahúzták a részvényt, majd a túladott tartományban járó ezután emelkedéssel próbálkozott meg. A Mol összességében 4,1 százalékos eséssel zárta a múlt hetet. A hétfői jelentősebb emelkedés után a Mol a kedden és szerdán is enyhe eséssel zárt, majd az árfolyam csütörtökön felpattant.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
A Richter árfolyama az elmúlt hónapok oldalazása után augusztus elején letörte a korábbi kereskedési sávjának alját jelentő 5 000 forintos szintet, majd ezután az árfolyam a 4 800 forintos szintet is letörte, ami több éves időtávon vizsgálva többször szolgált támaszként és ellenállásként is. A 4 800 forintos szint alá kerülve az esés begyorsult, a jelentős csütörtöki esés után a Richter rövid távon túladottá vált, majd a túladott részvény pénteken felpattant, a Richter így is 2,1 százalékos eséssel zárta az elmúlt hetet. A Richter a mérsékelt hétfői emelkedése után kedden emelkedéssel próbálkozott meg, a lendület végül elfogyott és a részvény a keddi, majd a szerdai kereskedést is eséssel zárta. Az elmúlt napok esése után a Richter árfolyama csütörtökön felpattant és a részvény ismét a 4 800 forintos szint fölé kapaszkodott vissza.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
A Mollal és a Richterrel ellentétben az OTP emelkedéssel zárta az elmúlt hetet, a hétfői minimális erősödést követően az OTP 2,9 százalékot esett kedden, az esés mögött nagyobb részben az MSCI átsúlyozás húzódhatott meg. Az esés a szerdai kereskedésben is folytatódott, a bankpapír tegnap 1,3 százalékkal került lejjebb, az OTP ezzel a grafikonon formálódó beszűkülésből lefelé tört ki és az árfolyam a 200 napos mozgóátlag alá került. Az elmúlt napok esései után az OTP árfolyama csütörtökön felpattant és a részvény ismét a 200 napos mozgóátlag fölé kapaszkodott vissza.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
A Magyar Telekom a hét első felében oldalazott, majd a részvény a szerdai napot nagyobb, 1,9 százalékos eséssel zárta, az árfolyam ezzel a rövid távú, 415 forint közelében található emelkedő trendvonal közelébe érkezett meg, majd a részvény a csütörtöki kereskedés első felében ismét emelkedéssel próbálkozott meg.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP