Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
Üzlet

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság

Portfolio
Az elmúlt közel 120 évben az évi középhőmérséklet jelentősen növekedett Budapesten, miközben a csapadék mennyisége kissé csökkent - olvasható ki a KSH fenntartható fejlődésével kapcsolatos felméréséből. A fagyos napok száma folyamatosan csökken, a hőségnapok száma emelkedik.
Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint - a növekvő urbanizációs hatások következtében - a melegedés mértéke meghaladja az 1,5°C-ot - mutat rá a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanulmánya. (Megjegyezzük, ha a lineárisnál jobban illeszkedő trendvonalat illesztenénk az adatokra, akkor az 1,5°C-nál is nagyobb melegedést láthatnánk, hiszen az utóbbi két évtizedben ugrott nagyot a középhőmérséklet.)

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A fővárosban a legmagasabb hőmérsékletet 2007-ben mérték (40,1°C). A változékonyság ellenére az általános hőmérsékletemelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható, ahogy azt az átlagos középhőmérséklet alakulása is jelzi.

Mindeközben a csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Budapesten 1901-2018 között 1937-ben mérték a legnagyobb (988 milliméter), 2011-ben a legkisebb (291 milliméter) csapadékmennyiséget, a fővárosban az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A felszíni átlagos középhőmérsékleti adatokból származó információkat a hőmérsékleti szélsőértékek (hőség- és fagyos napok), illetve az időbeli terjedelem (pl. hőhullámok) vizsgálata egészíti ki. 1901 és 2018 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapok száma emelkedett: a hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben 42 volt, az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A hőségnapoknál hasonló a helyzet, mint a középhőmérsékletnél: itt is az utóbbi két-három évtizedben látunk több magasabb számot. Vagyis, ha az utóbbi 20-30 év adataira illesztenénk a trendet, akkor a trendvonal végpontja is magasabban lenne a most látottnál. Fontos kiemelni, hogy a 2018-as évben a hőségnapok száma már meghaladta a fagyos napok számát, ilyenből csak néhány volt az elmúlt több mint 100 évben.

Hőségnap alatt azokat a napokat érti a KSH, amikor a napi maximumhőmérséklet meghaladja a 30°C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum hőmérséklet 0°C alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot.

A hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben egyértelműen és jelentősen emelkedik:

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)
Frankfurti tőzsde
Ezek a legsugárzóbb mobiltelefonok: a tied is köztük van?
gyar
deloitte logo
Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Frankfurti tőzsde