Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
Üzlet

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság

Portfolio
Az elmúlt közel 120 évben az évi középhőmérséklet jelentősen növekedett Budapesten, miközben a csapadék mennyisége kissé csökkent - olvasható ki a KSH fenntartható fejlődésével kapcsolatos felméréséből. A fagyos napok száma folyamatosan csökken, a hőségnapok száma emelkedik.
Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint - a növekvő urbanizációs hatások következtében - a melegedés mértéke meghaladja az 1,5°C-ot - mutat rá a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanulmánya. (Megjegyezzük, ha a lineárisnál jobban illeszkedő trendvonalat illesztenénk az adatokra, akkor az 1,5°C-nál is nagyobb melegedést láthatnánk, hiszen az utóbbi két évtizedben ugrott nagyot a középhőmérséklet.)

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A fővárosban a legmagasabb hőmérsékletet 2007-ben mérték (40,1°C). A változékonyság ellenére az általános hőmérsékletemelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható, ahogy azt az átlagos középhőmérséklet alakulása is jelzi.

Mindeközben a csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Budapesten 1901-2018 között 1937-ben mérték a legnagyobb (988 milliméter), 2011-ben a legkisebb (291 milliméter) csapadékmennyiséget, a fővárosban az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A felszíni átlagos középhőmérsékleti adatokból származó információkat a hőmérsékleti szélsőértékek (hőség- és fagyos napok), illetve az időbeli terjedelem (pl. hőhullámok) vizsgálata egészíti ki. 1901 és 2018 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapok száma emelkedett: a hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben 42 volt, az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A hőségnapoknál hasonló a helyzet, mint a középhőmérsékletnél: itt is az utóbbi két-három évtizedben látunk több magasabb számot. Vagyis, ha az utóbbi 20-30 év adataira illesztenénk a trendet, akkor a trendvonal végpontja is magasabban lenne a most látottnál. Fontos kiemelni, hogy a 2018-as évben a hőségnapok száma már meghaladta a fagyos napok számát, ilyenből csak néhány volt az elmúlt több mint 100 évben.

Hőségnap alatt azokat a napokat érti a KSH, amikor a napi maximumhőmérséklet meghaladja a 30°C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum hőmérséklet 0°C alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot.

A hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben egyértelműen és jelentősen emelkedik:

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde