Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
Üzlet

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság

Portfolio
Az elmúlt közel 120 évben az évi középhőmérséklet jelentősen növekedett Budapesten, miközben a csapadék mennyisége kissé csökkent - olvasható ki a KSH fenntartható fejlődésével kapcsolatos felméréséből. A fagyos napok száma folyamatosan csökken, a hőségnapok száma emelkedik.
Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint - a növekvő urbanizációs hatások következtében - a melegedés mértéke meghaladja az 1,5°C-ot - mutat rá a KSH fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanulmánya. (Megjegyezzük, ha a lineárisnál jobban illeszkedő trendvonalat illesztenénk az adatokra, akkor az 1,5°C-nál is nagyobb melegedést láthatnánk, hiszen az utóbbi két évtizedben ugrott nagyot a középhőmérséklet.)

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A fővárosban a legmagasabb hőmérsékletet 2007-ben mérték (40,1°C). A változékonyság ellenére az általános hőmérsékletemelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható, ahogy azt az átlagos középhőmérséklet alakulása is jelzi.

Mindeközben a csapadék mennyisége évről évre ingadozik, a legcsapadékosabb években akár háromszor annyi is eshet, mint a legszárazabbakban. Budapesten 1901-2018 között 1937-ben mérték a legnagyobb (988 milliméter), 2011-ben a legkisebb (291 milliméter) csapadékmennyiséget, a fővárosban az éves csapadék hosszú távú idősora csökkenést jelez.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A felszíni átlagos középhőmérsékleti adatokból származó információkat a hőmérsékleti szélsőértékek (hőség- és fagyos napok), illetve az időbeli terjedelem (pl. hőhullámok) vizsgálata egészíti ki. 1901 és 2018 között a fagyos napok száma csökkent, a hőségnapok száma emelkedett: a hőhullámmal érintett napok száma 2015-ben 42 volt, az 1901 óta mért adatok alapján rekordnak tekinthető.

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
A hőségnapoknál hasonló a helyzet, mint a középhőmérsékletnél: itt is az utóbbi két-három évtizedben látunk több magasabb számot. Vagyis, ha az utóbbi 20-30 év adataira illesztenénk a trendet, akkor a trendvonal végpontja is magasabban lenne a most látottnál. Fontos kiemelni, hogy a 2018-as évben a hőségnapok száma már meghaladta a fagyos napok számát, ilyenből csak néhány volt az elmúlt több mint 100 évben.

Hőségnap alatt azokat a napokat érti a KSH, amikor a napi maximumhőmérséklet meghaladja a 30°C-ot. A fagyos napként való megjelölés feltétele, hogy a napi minimum hőmérséklet 0°C alatt legyen. Hőhullámmal érintett napokról akkor beszélünk, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot.

A hőhullámmal érintett napok száma jelentős ingadozás mellett az utóbbi évtizedekben egyértelműen és jelentősen emelkedik:

Budapesten már pokoli a hőség - Megdöbbentő ábrákon a valóság
(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
facebookshutter