Jó minősítést kapott az etanolgyártó, nagy kötvénykibocsátás jöhet
Üzlet

Jó minősítést kapott az etanolgyártó, nagy kötvénykibocsátás jöhet

Portfolio
Júniusban indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, aminek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket, ehhez minden résztvevő vállalatnak át kell esnie egy hitelminősítésen. Az elmúlt hetekben sorban érkeztek a kötvényprogramban résztvevő vállalatokról készített minősítések a Scope Ratingstől, most a Pannonia Bio Zrt.-ről készített értékelést a hitelminősítő, a társaság 15 milliárd forintos, tervezett kötvénykibocsátása előtt.
A Scope Ratings és a másik hitelminősítő cég, az Euler Hermes Rating vezetője is előadást tart szeptember 12-ei Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Az MNB kötvényvásárlási programjáról Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programja, amelynek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3 - 10 éves eredeti futamidejű zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket. Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. Az MNB kötvényvásárlási programjában való részvétel feltétele, hogy a kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. Az egyes fokozatok elnevezései különböznek a hitelminősítőknél, Scope-nál használt B+ szint az S&P-nél és a Fitchnél is a B+ elnevezést kapta, a Moody'snál ennek a neve B1. A kibocsátók 5 hitelminősítő közül választhatnak, ezek között van kettő, a Scope Ratings és az Euler Hermes, amelyeknél a hitelminősítés költségét az MNB finanszírozza. A hitelminősítők a kibocsátónál az üzleti működést, a pénzügyi kockázatokat és egyéb kritériumokat is vizsgálnak. Sokak várakozását meghaladó érdeklődés mutatkozik a kötvényprogram iránt, így nem elképzelhetetlen, hogy a jegybank megemeli 300 milliárd forintos keretösszegét. Legyen szó hitelkiváltási célról vagy a beruházási aktivitást tartósan támogató hosszú távú finanszírozásról, kiváló lehetőség a program a kedvező forrásköltség és finanszírozási szerkezet eléréséhez a közép- és nagyvállalatok számára.Jó minősítést kapott az etanolgyártó, nagy kötvénykibocsátás jöhet

Az első cégek

Augusztusban az Alteo mellett a Market, a Wingholding, az Unix Auto Kft. és az Opus értékelését is elvégezte a Scope Ratings, ahol a vállalatok az MNB kötvényprogramja által elvárt szint feletti minősítést kaptak.

Jó minősítést kapott az etanolgyártó, nagy kötvénykibocsátás jöhet

A Pannonia Bio Zrt. értékelése

A Scope Ratings végezte az etanol- és takarmánygyártó Pannonia Bio Zrt. értékelését, amelynek során a céget BB+-ra minősítette, stabil kilátások mellett. A vállalat fedezett adóssága BBB minősítést kapott, míg a fedezetlen adósság esetében BB+ a minősítés.

A minősítés indoklása:

A Scope minősítése elsősorban a társaság üzemének jelentős méretét, magas hatékonyságát és kedvező elhelyezkedését tükrözi, ami összességében versenyképes működési költségekhez és szilárd jövedelmezőséghez vezet. A kockázatok között említik a rendkívül volatilis nyersanyagok iránti erős kitettséget, a nagyon gyenge eszköz és termék-diverzifikációt és hogy a cég nem rendelkezik kitettséggel az alacsony ciklikusságú speciális termékek felé.

Pénzügyi szempontból a Scope arra számít, hogy társaság tőkeáttétele a 2018-as történelmi mélypontról felfelé mozdulhat el, amit a jelentős osztalék kifizetések mellett a nagyobb értékű termékekbe és a megújuló villamosenergia-termelésbe történő jelentős befektetések hajthatnak. A tőkeallokáció szempontjából a beruházások megelőzik az osztalék kifizetéseket, mindezt tükrözi a Scope minősítési alapesete, ami feltételezi, hogy a tőkeáttétel 2019 és 2021 között a 2,0-2,5x körüli sávban maradhat.

Pozitív tényezők

A termelési kapacitás és az EBITDA-marzsok alapján a társaság etanolüzeme egyike Európa legnagyobb és leghatékonyabb üzemeinek:
  • A nagy üzemméret jelentős méretgazdaságosságot és piaci relevanciát tesz lehetővé
  • Szilárd jövedelmezőség, historikus és tervezett 15-25 százalék közötti EBITDA-marzsokkal
  • Az alacsony árú kukoricatermelő területek közelsége, és a jó logisztikai infrastruktúra
  • A működési költségek az iparág legalacsonyabbjai közé tartoznak
  • Erős pénzügyi kockázati profil az üzleti kockázati profilhoz képest, még a 2019-es jelentős osztalékfizetés után is
  • Stabil likviditási helyzet

Negatív tényezők

  • Nagyon magas eszköz-koncentráció, egyetlen üzem jelenti a társaság legfontosabb eszközét, amit részben ellensúlyoznak a megújuló villamosenergia-termelésre irányuló beruházások.
  • Gyenge termék-diverzifikáció, a megtermelt árupiaci termékek és az etanol adja a bevételek négyötödét
  • Erős kitettség a rendkívül volatilis árupiaci termékek (kukorica és etanol) felé, amit részben ellensúlyozni képes az oldott anyagot tartalmazó szárított kukoricatörköly (DDGS) és a kukoricaárak korrelációja
  • A társaság nem rendelkezik kitettséggel az alacsony ciklikusságú speciális termékek felé, bár a cég befektet az ilyen jellegű termékek fejlesztésébe.


A stabil kilátások tükrözik a Scope Ratings várakozásait a cég rugalmas működési teljesítménye iránt, és a társaság hitelmutatóira a tervezett beruházások és osztalékfizetése miatti limitált nyomást. A társaság esetében a tőkeáttétel (a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA) a következő néhány év esetében megközelítőleg 2,0-2,5x között alakulhat.

Egy esetleges leminősítést a hitel mutatók romlása vonhatna maga után, például, ha a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA mutató hosszabb ideig 3,0x felé növekedne. Egy esetleges felminősítés valószínűtlennek tűnik, a társaság jelenlegi üzleti tevékenysége alapján, azonban a cég diverzifikációjának jelentős javítása esetén erre esély mutatkozhat. A társaság 2019/2029-es, 15 milliárd forintos, leendő kötvénykibocsátása esetében BB+ minősítést társít a Scope Ratings a cég fedezetlen adósság-kategóriájához.

A Portfolio vendége a Scope Ratings vezetoje

A Portfolio és a Credit Management Group közös, szeptember 12-ei Business and Finance Summit 2019 elnevezésű konferenciáján a Scope Ratings és az Euler Hermes Rating vezetője is előadást tart majd. Az MNB részéről Nagy Viktória igazgató fog beszélni a program állásáról, első tapasztalatairól.


Olaf Tölke

Head of Corporate Ratings

Scope Ratings

Olaf Tölke is based in Frankfurt and has joined Scope in July 2015. He is responsible for the firm's Corporate Ratings division. Prior to Scope, Olaf has been working for S&P since 2003, where as a Senior Director he was a global... Tovább »Francois Bourgeois

ügyvezeto igazgató

Euler Hermes Rating GmbH

François Bourgeois, 55, is an operational general manager specialized in international B2B Services, data and intermediation models. He has an 20+ year practice in disrupted environments and digital transformation in Europe.He... Tovább »Nagy Viktória

igazgató

Magyar Nemzeti Bank

 Tovább »

Érdemes eljönni a konferenciára, hiszen a CFO of the year díjat is átadjuk. Íme a részletek:


Címlapkép forrása: Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
volkswagenshutterstock