Háromszorosa volt a magyar áramár a németnek
Üzlet

Háromszorosa volt a magyar áramár a németnek

Portfolio
Elszállt a magyar áram tőzsdei ára az utóbbi napokban, volt olyan, hogy megawattóránként 100 eurót is kellett adni a napon belüli egyenletes, úgynevezett zsinór ellátásért. A rezsicsökkentés miatt befagyasztott lakossági árakat ez a mozgás nem érinti, azonban számos vállalat a magyar áramtőzsdéhez (HUPX) indexált áron vásárolja a villanyt, mely így jelentősen ronthatja a versenyképességüket, és ezáltal Magyarország versenyképességét. - írja az Index.
Szeptember másodikán a magyar zsinór termék ára meghaladta a lélektani 100 eurós árat megawattóránként, mely lokális csúcs volt. Hatalmas az ingadozás mértéke az elmúlt napokat tekintve.

Háromszorosa volt a magyar áramár a németnek
Érdekes módon a német zsinórtermék ára nem követte a magyar kilengést, 39,18 euró/MWh volt, míg a magyar ár szokatlanul jóval magasabb, mintegy majdnem háromszor annyi.

Az extrém magas árak oka egyrészt keresleti többlettel, másrészt kínálati szűkülettel is magyarázható. A balkáni államoknak szokatlanul magas volt az áramigényük, illetve a Románia kereslet is megugrott. Kínálati oldalon pedig a paksi blokkoknál karbantartás zajlik, időjárási okok miatt alacsonyak a szél és vízerőművek termelései, az importot pedig kapacitásszűkület szorította vissza az osztrák-magyar és szlovák magyar határon.

A magyar villamosrendszer már 5 éve össze van kapcsolva a szomszédos cseh, szlovák és román rendszerrel, mely most balul sült el, és magyarázhatja az elmúlt napok extrém magas árait, volatilitását.

Címlapkép: Matthew Horwood/Getty Images
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920