cimlap
Üzlet

Azt hitted, hogy a vegán burgerek jóval egészségesebbek? Nagyot tévedtél!

Portfolio
Jó úton haladunk afelé, hogy a hagyományos gyorsétteremláncok, mint a Burger King, vagy a KFC felvegyék állandó kínálatukba a húsmentes húsból készült hamburgereket. Ahol eddig megjelentek, mindehol nagy sikert arattak és a befektetők körében is igen népszerű a sztori. Pedig ezek a termékek nem sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos hamburgerek. Akkor mégis mi a siker titka?

Elkezdődött a húsmentes húsok térhódítása a gyorséttermekben és látszólag a befektetők hisznek a sztoriban. Nemrégiben sikeres tőzsdére lépést vezényelt le Leonardo DiCaprio vegán burgeres cége, a Beyond Meat és még mindig több mint a hatszorosát érik a részvények a kibocsátási árhoz képest. Pedig a húsmentes húsokból készült ételek nem minden tekintetben egészségesebbek, mint a hagyományos gyorséttermi szendvicsek – írja a Business Insider.

A képet azért árnyalja, hogy a húshelyettesítő termékek mögött nem feltétlenül egészségügyi szempontok húzódnak meg, hanem inkább környezetvédelmi megfontolások. A piac két nagy szereplője, a Beyond Meat és az Impossible Foods olyan ételeket készítenek, amelyekben a húst ahhoz állagra és ízre nagyon hasonló, sok fehérjét tartalmazó, de sokkal kevesebb erőforrással előállítható növényi alkotórészekkel helyettesítik. Kevesebb vízre, termőterületre, energiára van szükség a vegán burgerek előállításához, mint a hagyományos marhahúshoz.

beyondmeat

Mind a két vállalat a gyorséttermeket célozza meg, amelyekkel partneri kapcsolatokat építenek ki és az éttermek kínálatába bekerülnek a húsmentes húsokból készült ételek is. A Beyond Meat termékeit például egy atlantai KFC tesztelte már, de van kapcsolata a Tim Hortons éttermekkel és a Dunkin’ Donuts-nál is lehet kapni a húsmentes szalámiból készült szendvicseket. Az Impossible Foods pedig a Burger Kinggel paktált le.

Ha összehasonlítjuk a vegán brugerek tápanyagtartalmát a hagyományos hamburgerekével, akkor az látszik, hogy több szempontból nagyon hasonlóak. A húsmentes Impossible Whopper 630 kalóriát tartalmaz, míg a „sima” Whopper 660 kalóriát. Egy Impossible Whopper 12 gramm telített zsírsavat tartalmaz, míg a Whopper 11 grammot. A nátriumtartalom pedig jóval magasabb a vegán változatban: 1,24 gramm, míg a klasszikus Whopperben mindössze 0,98 gramm. Viszont a koleszterin tekintetében sokkal jobban teljesítenek a vegán brugerek a Barclays gyűjtése szerint.

A feldolgozott élelmiszerek, függetlenül attól, hogy tartalmaznak húst vagy növényi alapanyagokból készülnek, nem feltétlenül szükségesek az étrendünkben, különösen akkor, ha gyenge minőségű olajokat tartalmaznak – állítja egy, a Business Insider által megkérdezett dietetikus.

Mindezek alapján aki egészségesen szeretne táplálkozni, az jobban teszi, ha továbbra is elkerüli a gyorséttermeket még azokat is, amelyek felvették a vegán burgereket az étlapra.

Ezekkel a burgerekkel nem az volt a cél, hogy alacsonyabb kalóriatartalmú, alacsonyabb sótartalmú, vagy kevésbé zsíros alternatívát kínáljanak, hanem inkább az, hogy leutánozzák a gyorséttermek hamburgereit ízre és állagra, mindezt úgy, hogy a hús helyett növényeket használnak alapanyagként. Így csökkentve a globális húsfogyasztást, harcolva a klímaváltozás ellen.

A számok pedig arról árulkodnak, hogy az emberek nem zárkóznak el a vegán burgerektől a KFC tesztnapján 5 óra alatt kifogytak a készletek, a Beyond Taco és az Impossible Whopper pedig szignifikánsan megdobta az eladásokat a Del Taco és a Burger King étteremláncoknál.

Jelenleg a húsmentes burgerek jóval drágábbak, mint a hagyományos hamburgerek, de a Beyond Meat vezérigazgatója, Ethan Brown azt ígéri, hogy a következő öt évben olcsóbb termékeket terveznek, amelyek árban is felveszik a versenyt az állati eredetű élelmiszerekkel. Ha pedig közben a húsok ára emelkedik, akkor még jobb pozícióba kerülhetnek. Sőt, egyre több gyorsétteremlánc jelentkezhet be a termékeire.

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP